što raditi kod kuće

10 aktivnosti za period proveden kod kuće

Što raditi dok smo po cijele dane zatvoreni kod kuće? Kako se zabaviti bez napuštanja topline svog doma? Ovo su najčešća pitanja koja se postavljaju diljem svijeta ove godine, pogotovo u hladnijem periodu koje je nastupilo. Iako smo doživjeli ljeto, u kojem smo upili ono vitamina D što se dalo upiti, sada se opet nalazimo u situaciji rada od kuće i zatvorenosti, a velik broj ljudi nalazi se u samoizolaciji čime će nužno provesti barem 10 dana doma.

Izležavanje i spavanje može biti zabavno dan, dva dok nadoknadimo propušteno i odmorimo se, ali nakon što smo se odmorili, tijelo traži aktivnosti i pokret. Za neke je zatvorenost u kuću najgora kazna, dok je za druge to prilika za uživanje i odmaranje. Ovisno o tome kako se postavite, tako će i biti, a upravo zato donosimo aktivnosti koje će taj period učiniti lakšim, ljepšim i podnošljivijim.

Sad je trenutak da se prisjetite svih to-do lista koje ste imali, da pogledate u svaki kutak stana i skenirate gdje su prilike za potrošiti vrijeme i biti koristan ili za dugi planirani rad na sebi i svom tijelu.

Kulturno uzdizanje

Ove godine dostupno je više nego ikad virtualnih tura po muzejima diljem svijeta pa preporučujemo da odradite jednu virtualnu turu muzejom. Čitanje dugo planirane knjige može biti jako zabavno, a odlična vijest je i da su knjige postale digitalne tako da gotovo da i nema sadržaja koji se ne može pronaći na internetu.

opuštanje

Briga o sebi

Najdraže “ubijanje vremena” svakako je briga o sebi kroz uljepšavanje i razne tretmane. Provjerite koje beauty rituale možete napraviti kod kuće, i vrijeme je za me time. Ugodna glazba, čaša šampanjca i njega može početi!

Vježbanje i kretanje

Zatvorenost u kući znači i smanjeno kretanje što znači da je važno to nadoknaditi vježbanjem. Pobrinuli smo se da vježbanje kod kuće svakom bude dostupno, tako da svakog utorka donosimo kako pravilno vježbati uz Dora Body Studio. Osmislili smo set pilates flow treninga za 12 tjedana u kojima je cilj da se više pokrenemo, bolje držimo i utegnemo tijelo, a drugi trening je već online!

dora body studio

Naučite sve o nečemu

Uzmite neku temu koja vas interesira i bacite se na istraživanje! Istražite i naučite sve o nečemu i obogatite svoje znanje i opću kulturu. Naučite sve o nečemu što vam koristi ili treba svakodnevno, sjetite se onog dobrog osjećaja usvajanja znanja i fasciniranosti novim.

Postanite svoj vlastiti chef

Pronađite nove recepte, poigrajte se s pečenjem kolača, isprobajte nove namirnice. Svi smo u karanteni postali nešto bolji kuhari, a za one koji moraju biti zatvoreni u kući nema bolje aktivnosti od kuhanja i isprobavanja.

Ozbiljno se ulovite čišćenja i pospremanja

Već smo zaključili da čišćenje može imati isti učinak kao i meditacija, a ozbiljno čišćenje i pospremanje može uvesti ozbiljan red u život. Izbacite sve one stvari koje vam ne trebaju, zaronite duboko ispod kreveta i u skrivene dijelove ormara, raščistite sve ono što se godinama nakupljalo, a nije potrebno. Ovakvo ozbiljno čišćenje može potrajati i po nekoliko dana što će odlično odgovarati onima koji imaju višak vremena.

Napravite virtualno druženje

Povežite se s prijateljima koje dugo niste čuli ili vidjeli, dogovorite online kavu ili grupno druženje. Sad smo se već navikli na virtualnu komunikaciju, tako da je i zabava putem Zooma ili FaceTimea postala sasvim uobičajena. Slobodno izvadite društvenu igru ili se priključite online i zabavite se kao da ste svi u istoj prostoriji.

Bavite se biljkama ili vrtom

Pisali smo o svim benefitima koje donose biljke u kući, i osim što će učiniti prostor boljim mjestom za život, jako je zdravo baviti se biljkama. Sad je vrijeme za presađivanje biljke, promjenu zemlje, dodatno gnojenje, rezuckanje lišća… Sve ono što želite već duže vremena napraviti. Osvježite svoje biljke i uljepšajte svoj prostor za život još više.

Bingeajte!

Ove godine donijeli smo puno prijedloga što gledati kod kuće, od zabavnih filmova, preko odličnih novih serija pa sve do klasičnih horora ili kultnih filmova koji slave 30 godina. Tu je i čitava kolekcija James Bond filmova koja je dostupna putem platforme HBO Go ili, pak, možete pogledati što se novo nudi na Netflixu i započnite sa seansom bingeanja! Odaberite tematiku koja vam najviše odgovara i podredite cijeli dan gledanju filmova i serija.

bingeanje

DIY projekt

DIY ili “Do It Yourself” projekti jedna su od najboljih aktivnosti zbog svoje održivosti. Imate sve potrebne materijale doma:  pronađite staru odjeću, okvire ili ukrase i podarite im potpuno novi izgled. Internet je prepun odličnih ideja i savjeta kako nečemu starom udahnuti novi život.