čišćenje

Antistres terapija: Jeste li znali da čišćenje umiruje?

Jeste li znali da su antistres terapija čišćenje i pospremanje? Da, dokazano imaju antistres učinak. Čišćenje daje osjećaj kontrolu nad stvarima, a neka istraživanja su pokazala i kako čišćenje ima umirujući efekt poput meditacije.

Nemaju svi jednak odnos sa čišćenjem, pa dok je meni to antistres terapija i što mi je teže u životu to mi je stan čišći, puno mojih prijateljica pod stresom izbjegava čišćenje. To svakako ima veze s karakterom pojedinaca. Ono što nam je svima zajedničko jest da okolina u kojoj živimo utječe na naše raspoloženje i da postoji više benefita od pospremanja i čišćenja.

Čisti prostori smiruju

Čisti prostori potiču opuštanje, mentalnu jasnoću. Kad su sve stvari na svom mjestu, prostori čisti, površine sjajne, lakše se opustiti i odmarati u takvom prostoru. Hotelske sobe su odličan primjer za to, svojim redom i čistoćom jednostavno zovu na opuštanje i mir. Što više slobodnog prostora imamo, to imamo više prilika. Ako imate pola dnevnog boravka prazno, čisto od nepotrebnih gluposti, imat ćete mogućnost vježbati jogu na tom mjestu, igrati se sa svojim ljubimcem, ili, imati prostor za čitanje knjige u fotelji.

Čišćenje rješava nered

Nered izaziva stres. Povratak kući u stan u kojem su razbacane stvari, roba posvuda i hrpa papira na površinama nema dobar učinak na naše mentalno zdravlje. Neki ljudi čak ni ne znaju odakle bi krenuli pospremati, ali što više odgađamo to je teže početi. Nered u stanu je metafora za nered u životu, krenite od onog što je lakše pospremitistan ili život? Pospremanjem stana, stavljanjem svake stvari na svoje mjesto, čak i kroz period vremena (mjesec dana), bit ćemo motivirani da krenemo s pospremanjem života.

Čišćenje kao meditacija

Iako je sam ishod čišćenja ono što će zaista utjecati na opuštanje, sam proces itekako može biti tehnika za nošenje sa stresom. Glazba, eterično ulje u difuzoru i ujednačeno ribanje poda za nekoga zaista mogu biti vrsta meditacije jer prilikom čišćenja imamo prazan um. Na ništa ne mislimo i u potpunosti smo posvećeni procesu čišćenja.

Čišćenje kao party

Ako prilikom čišćenja ipak mir i meditacija ne dolaze u obzir, otiđite u potpuno drugom smjeru i napravite party čišćenje. Glazba može imati pozitivan učinak na raspoloženje, a aktivnost čišćenja postaje zabavna kad pjesma krene. Pokušajte s dance glazbom ili brzim pjesmama koje će vas natjerati na skakutanje i ples dok čistite.

Čišćenje je vježbanje

Dokazano je da čišćenjem možemo izgubiti jednako – ako ne i više – kalorija nego prosječnim vježbanjem. Poanta je u tome da je tijelo cijelo vrijeme u pokretu, srce ubrzano radi i nakon više od pola sata čišćenja kalorije se krenu topiti baš kao da smo otišli u teretanu.

Čišćenjem vraćamo kontrolu

Kad izgubimo kontrolu nad bitnim stvarima u životu, najlakše ćemo je početi vraćati na malim stvarima. Ako propada neki odnos ili se dogodila neka situacija na koju ne možemo utjecati, puno ćemo se bolje osjećati ako se posvetimo nečemu na što možemo utjecati. Posvetite se onomu nad čime imate kontrolu, pospremite sve onako kako vi želite, stavite namještaj gdje vi želite da bude. Kad uspostavite kontrolu nad prostorom u kojem živite, osjećat ćete se kao da to možete preslikati i na život. Sjetite se tog dobrog osjećaja reda i kontrole koji imate i ponesite ga sa sobom u situaciju u kojoj želite imati više kontrole.

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0