Kako sebe staviti na prvo mjesto

Jedno od prvih pravila leta u zrakoplovu, rečenica koju ste zasigurno čuli nekoliko puta u životu, je: “Masku prvo stavite sebi, a tek onda pomozite drugima”. Ne pomaži drugome dok nisi pomogao sebi.

A to je i prvo pravilo u životu – prvo voli sebe da bi mogao voljeti druge. Stavi sebe na prvo mjesto da bi uopće mogao biti tu za druge, a i za sve ostalo. Tek kad su čovjekove potrebe u potpunosti zadovoljene, može davati bez očekivanja i nesebično. Kad spasi sebe, može spašavati okolinu.

Znajući da je tako, svejedno teško pronalazimo načina da sebe stavimo na prvo mjesto. Zbog čega je najlakše sebe “odgoditi”?

To nije zato što mislimo da ne zaslužujemo biti sami sebi na prvom mjestu, pronaći vrijeme za sebe ili donijeti odluku razmišljajući primarno o svojim potrebama. To je zato što osjećamo krivnju znajući koliko smo potrebni drugima pa je lakše staviti fokus na to nego na činjenicu da smo itekako sami sebi potrebni. Osjećamo se sebično.

Postoji velika razlika između osluškivanja vlastitih potreba i sebičnosti i ne bismo trebali brkati ta dva ponašanja. Osoba koja je sebična namjerno ignorira tuđe potrebe i misli isključivo na sebe, uglavnom nauštrb drugih. Kao da nema dovoljno nečega za sve pa mora uzeti za sebe da ne bi drugi.

Osoba koja sebe stavlja na prvo mjesto ne ignorira tuđe potrebe, već samo prvo sluša svoje.

A tek kad počnemo sebe voljeti i stavljati na prvo mjesto, imamo dovoljno za druge, za nesebično dijeljenje. Najvažnije je osvijestiti razliku između sebičnosti i ljubavi prema sebi i početi s postavljanjem granica i osluškivanjem svojih potreba.

Sjetite se svih situacija u kojima ste otkazali vrijeme za sebe? Prekršili dogovor sa sobom? Odgodili svoju želju? Da ste se tako ponijeli prema nekom drugom, osjećali biste se loše i sebično.

Koliko god to lako i jasno možemo vidjeti u teoriji, u praksi je puno teže otkloniti taj osjećaj krivnje. Ipak postoje načini kako sebe staviti na prvo mjesto, a da pritom ne osjećamo krivnju. Za početak je važno razmisliti o svojim željama i potrebama, što nije lagan zadatak!

Posložite prioritete

Ponekad se krivo shvaća što znači sebe staviti na prvo mjesto. To ne znači ignorirati druge i misliti samo na sebe, već posložiti prioritete. Dok druge stavljamo na prvo mjesto, sebe stavljamo na drugo.

Važno je odrediti svoje prioritete u životu, vrijednosti koje su nam najvažnije. Zatim odrediti koji su prioriteti važniji od drugih, odnosno posložiti ih po važnosti. Ako su nečije vrijednosti obitelj, posao i zdravlje, jasno je da fokus primarno treba biti na zdravlju jer bez njega nema ni posla niti možemo biti tu za obitelj.

Kako bi radili na zdravlju vježbamo i jedemo zdravo, zbog čega smo produktivniji i uspješniji na poslu. Samoostvarenje i uspjeh na poslu utječu i na obitelj pozitivno, kao i zdrav život koji pruža primjer ostatku obitelji te vođenje bolje kvalitete života.

Recite ne i mislite to!

Za jednu tako malenu riječ, ne je velik problem. Od želje da ne povrijedimo druge često pristajemo na zadatke koji nisu uopće u skladu s onim što možemo ili želimo u tom trenutku. Koliko puta ste nekome pomagali i pritom zamjerali? Bili ljuti na sebe što ste se uopće “našli” u takvoj situaciji? A tko je zapravo dogovoran?

Ta mala riječ “ne” može spasiti odnose, ali i zdravlje.

Pristajući konstantno na sve, nakupljamo nezadovoljstva. Riječ “ne” je postavljanje granica, stavljanje sebe na prvo mjesto i fokus na svoje potrebe, a ne sebičnost. A može se reći i na lijep način, da ne zvuči bolno. Bez opravdavanja ili osjećaja krivnje. Recite “ne” kad to zaista mislite, postavite granice i uživajte u svom teritoriju.

“Ne” je ključno za ostvarivanje osobnih ciljeva, za fizičko i mentalno zdravlje kao i za održavanje kvalitetnih odnosa. Što više govorite “ne”, to ćete lakše postati sebe staviti na prvo mjesto.

Brojni benefiti od stavljanja sebe na prvo mjesto

Stavljajući sebe na prvo mjesto činite čuda za svoje zdravlje i činite odnose boljima. Pomaganje i briga o drugima puno su iskreniji i kvalitetniji kada ste i vi dobro, kada ste prvo sebe zbrinuli.

Reakcije okoline na promjenu ponašanja mogu u početku biti česte, no s vremenom će vas shvaćati ozbiljnije i više cijeniti kad sami sebe počnete cijeniti.

Ova promjena prioriteta sa sobom donosi i manje stresa i brige oko toga što moramo i kada za druge, a donosi i osjećaj kontrole. U konačnici, stavljanje sebe na prvo mjesto znatno podiže samopouzdanje!

Najvažnije je pronaći dobar balans između stavljanje sebe na prvo mjesto i bivanja tu za druge. Ako je dio vašeg identiteta pomaganje drugima i to da ste drugima podrška, tada se trudite podjednako često slušati svoje, ali i tuđe potrebe. Kada možete i kada vam je ugodno.

Ne treba u potpunosti prestati misliti na druge, ali iz krajnosti u kojoj isključivo druge stavljamo na prvo mjesto potrebno je napraviti pomake prema sredini. I s oduševljenjem pratiti što se događa kad sebi damo na važnosti!

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Pinterest, Instagram

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0