Hrana koja potiče proizvodnju kolagena

Nedavno smo pisali o hit sastojku beauty industrije – kolagenu, koji je najzastupljeniji protein u tijelu i neophodan je za izgradnju mišića i stanica, a koji koži daje snagu i elastičnost te je zaslužan za izgled pune, zdrave kože. Razina kolagena u tijelu se s vremenom smanjuje, a samim time koža gubi elastičnost te može izgledati obješeno i opušteno. Zato je dobro nadoknaditi razinu kolagena u tijelu na bilo kakav način, a osim uz pomoć beauty proizvoda poput kremi i seruma te dodataka prehrani, to možete učiniti i konzumiranjem određenih namirnicama koje će potaknuti organizam na povećanu proizvodnju ovog proteina. Kolagen je esencijalan za izgled zdrave i mladenačke kože kojem svi težimo, a njegova razina se znatno smanjuje nakon 30. godine pa je bitno ne samo promijeniti njegu, već i djelovati iznutra.

Povrće tamnozelene boje

Bogato vitaminom C, povrće tamnozelene boje poput špinata i kelja može potaknuti proizvodnju kolagena. Vitamin C koji se nalazi u takvom povrću ima antioksidativna svojstva koji stabiliziraju enzime koji razbijaju kolagen. Osim toga, štite protiv slobodnih radikala koji mogu uzrokovati slabljenje kolagena.

Fermentirana hrana

Nutricionisti tvrde kako fermentirana hrana poput jogurta, tempeha i kombuche, o čijim smo vam blagotvornim učincima već pisali, sadrže Lactobacillus, probiotike “dobre” bakterije koje proizvode snažne antioksidanse koji zatim pomažu u prevenciji propadanja kolagena u tijelu jer smanjuju proizvodnju slobodnih radikala. Probiotike, naravno, možete unositi u organizam i putem suplemenata, ali razmislite o tome da barem jednom obroku dnevno dodate fermentiranu hranu koja ih sadrži.

Riba

Riba poput lososa i tune puna je Omega-3 masnih kiselina, a stanice kože okružene su membranom izrađenom od njih koja ih štiti. A kad su stanice kože zdrave, poboljšavaju strukturu kože proizvodnjom kolagena.

Povrće narančaste boje

Mrkva i batat bogati su vitaminom A koji pomaže nadoknaditi i regenerirati oštećen kolagen u koži.

Soja

Bilo da ste ljubitelj sojinog mlijeka ili tofua, oni sadrže biološki aktivan oblik izoflavona soje – genistein, povećava proizvodnju kolagena u koži i time jača vezivno tkivo te blokira enzime koji mogu utjecati na ubrzano starenje kože.

Kamenice

Bakar, mangan i cink su tri minerala koja su ključan faktor u proizvodnji kolagena, a kamenice imaju upravo ta tri minerala u velikim količinama, Osim toga, sadrže i druge nutrijente kao što su željezo i vitamin B12 te su tako zdrava opcija s dugom listom benefita i malo kalorija.

Fotografije: Unsplash (Caroline Attwood, Klara Avsenik, Guste Ci Dgrj)

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0