biljke i benefiti

Benefiti koje donose biljke u kući

Biljke u zatvorenom prostoru izgledaju odlično, a mogu i pomoći da se osjećamo bolje. Dokazano je da vlasnici biljaka imaju više benefita od njih, a najviše utječu na raspoloženje, produktivnost, stres, i kreativnost! Brojna istraživanja su dokazala korist od biljaka, a u nastavku donosimo najvažnije.

Biljke poboljšavaju mentalno zdravlje

Biljke su jako dobre za naše unutarnje stanje, a brojna istraživanja složna su u činjenici da su ljudi koji žive okruženi prirodom sretniji. To se ne odnosi samo na život izvan gradske vreve – kućne biljke imaju smirujući utjecaj. Biljke unose mir u dom, pročišćavaju zrak, što pozitivno utječe na mozak koji prima više kisika, a tijelo tada ispušta hormone poput oksitocina koji pozitivno utječu na mentalno zdravlje. Upravo zato se biljke preporučuju onima koji se bore sa stresom ili anksioznošću. Biljke s cvijetom imaju posebno dobar učinak, ugodan miris i miris cvijeća opuštaju i usrećuju!

Jačaju imunitet

Biljke imaju snažan utjecaj i na fizičko zdravlje. Jačaju imunitet što je iznimno korisno u periodu gripe i prehlada (i cijele ove godine!). Biljke sadrže fitonutrijent, moćni antioksidans koji štiti od bolesti, kao i ostale pozitivne kemikalije iz zraka. Te kemikalije pomažu smanjiti količinu stresa i daju imunitetu potreban boost! Istraživanja su dokazala da pacijentima u bolnicama u ozdravljenju pomažu cvijeće ili biljke kraj uzglavlja. Studije u Norveškoj su pokazale kako je mogućnost za oboljenje smanjena čak za 60 posto kod onih koji imaju biljke u kući.

Pozitivno utječu na produktivnost

Gotovo svaki ured ukrašen je biljkom i postoji dobar razlog za to! Na produktivnost utječe prostor u kojem radimo, a prostori s više slika i biljaka su dokazano produktivnija radna mjesta. S druge strane oni bez biljki su često percipirani kao hladni i dosadni. Sam pogled na biljku, odnosno njezino zelenilo, pokreće inspiraciju i kreativnost, kao i snalažljivost i razmišljanje izvan okvira. Samo nekoliko manjih biljaka učinit će veliku razliku.

Uz biljke bolje učimo

Uz bolju produktivnost lakše učimo. S jačim fokusom i mentalnom jasnoćom, odrasli i djeca kvalitetnije usvajaju nova znanja i informacije. Fitonutrijenti pomažu i u smirivanju uma, odnosno lakšem fokusu na zadatak. Kada se uči uz miris neke biljke, lakše se pamte podaci jer naša memorija uzima u obzir više faktora koje pohranjuje i povezuje. Studije pokazuju kako je pozornost prilikom učenja povećana za čak 70 posto zahvaljujući biljkama u prostoriji.

biljke u kući

Poboljšavaju odnose

Biljke sa sobom donose određenu odgovornost, potrebno je brinuti o njima i redovito ih zalijevati. Iako je puno veća odgovornost imati kućnog ljubimca, biljke razvijaju naše suosjećanje, empatiju koja može dovesti do poboljšanja odnosa s ljudima. Postoje studije koje su dokazale da pričanje s biljkama može pomoći njihovom rastu i razvoju, tako da tepanjem svojoj biljci na više načina postajete bolja osoba!

Čine prostor u kojem živimo boljim, a time i naš život

Jeste li znali da je zrak u stanu ponekad zagađeniji od onog u centru grada? Onečišćenje koje ulazi kroz prozor jako teško izlazi iz stana. Kako što smo ranije naveli, biljke pročišćavaju zrak. One se “suočavaju” sa zagađivačima u zraku i donose ravnotežu. Biljke su posebno korisne za pročišćavanje zraka ako imate ljubimce. Istraživanja su pokazala da čak 87 posto zagađivača iz zraka pročiste upravo biljke. Uz pročišćavanje zraka, pomažu i u održavanju vlažnosti zraka koja također utječe jako dobro na naše fizičko i mentalno zdravlje.

biljke smanjuju stres

Zahvaljujući biljkama ćete bolje spavati, učiti, imati više suosjećanja i biti puno zdraviji. Treba li vam još koji razlog da zazelenite svoj dom?

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0