Ovo su biljke koje pročišćavaju zrak

Uz alergije koje nam stižu s proljećem i ljetom te sve moguće viruse i bakterije koji haraju zrakom, nije loše pripaziti na kvalitetu zraka u prostoru u kojem boravite. Iako biljke nisu svemoguće i ne mogu nam pomoći u borbi protiv epidemije, znatno mogu utjecati na pročišćavanje zraka te zdravlje.

Naime, pojedine biljke se uspješno bore protiv toksina u zraku, poput formaldehida koji se nalazi u pregršt proizvoda koje imamo kod kuće, a koji mogu dovesti do brojnih zdravstvenih problema među kojima je i kašalj. U devedesetima je NASA provela istraživanje čiji su rezultati pokazali da sobne biljke u čak 24 sata mogu ukloniti 87 posto toksina iz zraka, a uz to proizvode i kisik. Izdvojili smo neke od njih, koje su među uspješnijima u tome, odlično izgledaju i nisu teške za održavanje.

SPATIFILUM (SPATHIPHYLLUM)

Jedna od najefektivnijih u uklanjanju zagađivača kao što su benzen, formaldehid, trikloretilen, ksilen, toluen i amonijak iz zraka. Engleski naziv za ovu biljku je peace lily (ljiljan mira) i smatra se da pozitivno utječe na atmosferu u prostoru, kao i na osobe koje borave u njemu . Lagana je za održavanje, može uspijevati i u tamnijim, sjenovitim prostorijama te se rijetko zalijeva. Krasi je zanimljiv izgled s tamnozelenim listovima i bijelim dijelovima nalik cvjetovima.

SANSEVERIJA (SANSEVIERIA TRIFASCIATA)

Jedna od najizdržljivijih biljaka atraktivnog izgleda poznata je i pod nazivom svekrvin jezik. Pogodna je za spavaću sobu jer kisik ispušta noću pa može osigurati kvalitetan san (kao i spatifilum). Uz to, zrak će očistiti od benzena, formaldehida, trikloretilena, ksilena i toluena. Biljka je poznata i po tome da ju je navodno teže ubiti nego održati na životu, pa je pravi izbor za one kojima ništa ne uspijeva.

ALOE VERA

Blagotvorna i protuupalna svojstva gela kojeg proizvodi aloe vera poznata su, a ova biljka pomaže i u poboljšanju kvalitete zraka u domu. Sukulent je to koji rješava brojne zdravstvene probleme, a u medicini se upotrebljava još od antičkog doba. Otporna je na gotovo sve vremenske uvjete te raste i u pustinji pa će joj prijati i sjenovito mjesto, kao i izloženost suncu. Zrak će učinkovito pročistiti od benzena i formaldehida, a može pomoći i u otkrivanju zagađenosti – ako se na listovima pojave smeđe točke, u zraku su prisutne štetne kemikalije.

FILODENDRON (PHILODENDRON)

Popularna biljka već se nalazi u mnogim domovima, a pomaže u filtriranju zraka – uspješno će apsorbirati formaldehid. Uz minimalnu brigu ova će biljka brzo rasti i razvijati se, a vi ćete uskoro biti okruženo srcolikim listovima filodendrona. Obožava izloženost direktnom svjetlu zbog kojeg će još brže napredovati.

BAMBUS PALMA (CHAMAEDOREA)

Efikasan čistač zraka prema NASA-inom istraživanju je i bambus palma, koja inače raste u sjenovitim i vlažnim područjima. Riješit će se benzena, formaldehida, ksilena, trikloretilen i toluena, jedino što ćete je trebati često zalijevati. Uz to, ova atraktivna biljka ne bi smjela biti izložena direktnoj sunčevoj svjetlosti.

Fotografije: Unsplash

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0