Slastičarka Tea Mamut podijelila je s nama savršen recept za pincu

Idealan uskršnji doručak teško je zamisliti bez pince na stolu. Zato smo zamolili splitsku slastičarku Teu Mamut da podijeli s nama trikove za za uskršnju pincu koji provjereno uspijeva, a okusom će zadovoljit i najveće sladokusce. Ovisno o dijelu Hrvatske u kojem se nalazite, pinca se naziva još i uskrsni kruh, pogača, sinca ili sirnica. Iako u njoj nema sira, pretpostavlja se da je naziv sirnica dobila zbog usirenog tijesta koje se koristilo umjesto kvasca.
Pincu karakterizira jarko žuta boja, kompaktno ali ne prečvrsto tijesto te šećerni posip. Žuta boja tradicionalno je prisutna zahvaljujući velikom broju jaja koje se u korizmi nisu jela, pa su se obilato koristila upravo po izlasku iz korizme kada se i sama pinca ili sirnica mijesila.  Ponekad se koristio i šafran, jedan od najskupljih začina na svijetu, kako bi žuta boja bila što intenzivnija. Uvriježeno je mišljenje da kvalitetnu pincu nije lako napraviti jer dizana tijesta često zahtijevaju više brige i pripreme, ali pincu po ovom receptu može napraviti baš svatko.
Ovo nije recept za tradicionalnu pinca, ali okusom nimalo ne zaostaje za pravom! Dapače, puna je mirodija, mekana, podatna i kompaktna, a zadovoljit će i vegane i vegetarijance. Za žutu boju nisu zaslužna jaja već batat, a poželite li ju možda napraviti tako da zapanjite sve za stolom, slobodno se poslužite ljubičastim batatom – rezultat će biti i nježno ljubičasta pinca! Brojne pekare koriste umjetne arome i bojila te razne emulgatore, pa ako ih želite izbjeći, okušajte se ove godine u pripremi jedne potpuno drugačije pince.
Za četiri komada pinci s batatom bit će vam potrebno:
  • 200 grama oguljenog batata narezanog na manje komadiće
  • 100 grama kokosovog ulja (bez mirisa)
  • 400 grama + 50 grama pirovog polubijelog ili običnog pšeničnog glatkog brašna
  • 70 grama šećera
  • 8 grama soli
  • 25 grama svježeg kvasca
  • 20 grama rakije od ruže
  • 15 grama kruškovca ili 8 kapi ekstrakta
  • 65 grama sojinog, bademovog ili zobenog mlijeka
  • korica 1 limuna
  • korica ½ naranče
  • aquafaba za premaz (voda od kuhanja slanutka ili ona iz staklenke/konzerve)
  • šećer za posipanje
Postupak:
  • Batat skuhajte u posoljenoj vodi. Procijedite i pustite da se malo prohladi.
  • Ohlađeni batat prebacite u multipraktik zajedno s kokosovim uljem, dodajte rakiju, kruškovac, koricu limuna i naranče dok se ne poveže.
  • U zdjelu prosijte brašno, dodajte sol i šećer.
  • U mlakom mlijeku razmutite kvasac.
  • Brašno, sol i šećer sada pomiješajte sa smjesom od batata. Rukom umiješajte smjesu, a zatim dodajte kvasac s mlijekom.
  • Tijesto mijesite 15-20 minuta (najbolje u samostojećem mikseru, a ako ga nemate možete i ručno samo budite strpljivi!)
  • 50 grama brašna dodajte po potrebi, ne smije vam se previše lijepiti tijesto.
  • Znat ćete da je tijesto spremno kada postane sjajno i elastično. To znači da se gluten lijepo razvio!

  • Izvažite tijesto i podijelite na četiri jednaka komada.
  • Formirajte u kugle, stavite na pleh obložen papirom za pečenje te ostavite dizati jedan sat.
  • Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva, a pincu zarežite nožem ili škaricama.
  • Pecite 25 minuta, zatim izvadite i premažite pince aquafabom koju ste vilicom lagano umutilu te pospite šećerom.
  • Vratite u pećnicu još 6 minuta.
  • Ako uspijete izdržati i ne odoljeti odmah isprobati ove delicije, najbolje bi ih bilo potpuno ohladiti na rešetki.
* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici. 
Fotografije i recept: Tea Mamut