Espresso martini – piće koje obožavamo

Piće koje je nastalo u 80-ima tako da je jednu večer manekenka zatražila barmena za nešto što će je “opustiti, a zatim razbuditi” – espresso martini, ponovno je iznimno popularano! Koktel je nastao u Londonu, u Soho Brasserie, a njegov tvorac je barmen Dick Bradsell koji je i ispričao ovu slavnu priču. Iako se spekuliralo da je riječ o supermodelima Kate Moss ili Naomi Campbell, identitet “muze” ovog koktela ipak nikad nije otkriven.

Bradsell je u čaši pomiješao votku, šećerni sirup i espresso te tako stvorio legendarni koktel koji je na vrhnucu popularnosti 40 godina kasnije. Miks koji je napravio za tada još nepoznatu manekenku, najprije je nazvao votka espresso, da bi se koktel kasnije preimenovao u Pharmaceutical Stimulant i u devedestima postao espresso martini, a djelomično se promjenila i lista sastojaka kako bi bio još ukusniji te je dodan i liker od kave.

S rastom popularnosti martinija, rasla je popularnost i ovog jednostavnog koktela, koji je ubrzo postao moderan klasik, iznimno tražen u barovima, ali i jednostavan za kreiranje kod kuće. Privlačnost se krije i u lijepom izgledu – piće s kremastom pjenom servira se u martini čaši ili coupe čaši za šampanjac te ukrašava s tri zrna kave.

Zbog lijepog izgleda, espresso martini postao je čest motiv na Instagram fotografijama, a čini se kako sad proživljava novu slavu. Espresso martini idealan je ako idete na piće nakon napornog radnog dana iako biste radije bili kod kuće ili, pak, nakon obilne večere.

Najbitniji sastojak ovog koktela definitivno je kvalitetna kava – espresso treba biti svježe napravljen, ali ga isto tako morate pustiti da se malo ohladi kako ne bi odmah rastopio led. Bitno je i dobro promiješati sastojke u shakeru kako bi nastala pjenica, količinu šećera prilagoditi vlastitom ukusu.

U nastavku donosimo recept za espresso martini kojeg možete napraviti kod kuće.

TREBAJU VAM:

Martini čaša ili coupe čaša za šampanjac
Shaker za koktele

SASTOJCI:

40 mililitara votke po izbor
20 mililitara likera od kave
5 mililitara sirupa od šećera
jedna doza espressa (ili 25 mililitara espressa)
tri zrnca kave (za dekoraciju)

KAKO NAPRAVITI:

Dodajte sve sastojke u shaker te ga napunite kockicama leda. Dobro protresite dok se piće u potpunosti ne ohladi. Natočite piće u čašu i dodajte tri zrna kave kao dekoraciju.

Fotografije: Instagram, Unsplash

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0