Tips&Tricks: Kako organizirati ormar

Prisilno dobiveno dodatno vrijeme kod kuće možda nije ono što smo htjeli, no možemo ga iskoristiti i napraviti nešto za sebe, a što nikada ne stignemo. Da, uvijek je nešto drugo u fokusu – kava s prijateljima, odlazak u kino ili na predstavu, noćni izlazak…. S obzirom da stavljamo pauzu na takve aktivnosti na neko vrijeme, evo kako novostečeno slobodno vrijeme možete iskoristiti – organizirajte ormar.

Vjerojatno i vi, kao i većina ljudi koji nemaju dovoljno slobodnog vremena, svako jutro kada izvlačite robu iz ormara, ili spremate friško opeglanu robu nazad, razmišljate o tome kako bi bilo dobro da imate više mjesta u ormaru, da znate gdje je što te da nemate noćnu moru svaki put kad morate nešto izvaditi iz prenagurane police.

Pranje i održavanje čistoće

Prije svega i s obzirom na okolnosti, stavite na pranje sve što ste barem jednom obukli. Neka sve bude svježe, dezinficirano i čisto. A i o kojoj god količini robe se radilo, nije da sada nemate vremena vrtjeti perilicu.

Zimska roba van, ljetna unutra

Dolazi nam toplije vrijeme, a ovo je idealan trenutak da možda već sada pospremite bunde, krznene čizme, ili vunene dolčevite na nekoliko mjeseci. Ovisno čuvate li vansezonsku robu u nekom djelu ormara ili pak iznosite iz njega, dobar je trik s vakumiranjem stvari uz pomoć usisavača i velikih vreća poput onih koje se nude na Topshopu. Na taj način štedite prostor, a roba će biti svježa i na zimu kada ćete je ponovno trebati.

Rješavanje nepotrebnog

Znate za sve one filozofije jednostavnijeg življenja – kada se riješite nepotrebnih stvari, i negativna energija odlazi. Mi na to dodajemo – lakše ćete naći ono što stvarno nosite, a i napraviti mjesta za potencijalne nove sezonske krpice. Da razlučite što maknuti, razmišljajte na način – što niste nosili cijelu godinu, nije vrijedno da skuplja prašinu u ormaru.

Sistematizacija

Da se u ormaru nedugo nakon čišćenja ne bi ponovno desio kaos, svakako odredite način na koji ćete odjeću od sad nadalje spremati u ormar. Bilo da volite odjeću slagati po bojama, ili po vrsti odjevnog predmeta – odredite točno koja polica je za koju vrstu robe. Primjerice, neka majice, potkošulje i veste budu na gornjim policama, hlače i sportska oprema na donjima.

Imate li problem s premalim prostorom za vješanje – odredite si da samo nužno ide na vješalicu. Tako ne treba svaka haljina ili kruća košulja biti na vješalici – takve komade odjeće možete pospremiti i na posebno mjesto na policama.

Popis potrebnih stvari

S obzirom na to da ste u ovom trenutku već duboko među svojim krpicama, idealno je vrijeme da vidite što bi vam moglo trebati, a da nemate u ormaru. Vrijeme je za scrollanje po najdražim inspo profilima odjeće ili po profilima influencerica, čiji stil volite – složite popis ključnih odjevnih komada oko kojih možete napraviti puno odjevnih kombinacija s odjećom koju već imate, a onda ćete, kada se vratimo u normalu, u shopping moći krenuti organizirano, ne kupujući bilo što, već točno određene komade. S obzirom da vrijeme više nije problem, kada detektirate komade koje biste htjeli posjedovati, imate vremena i preko webshopova ih naći u dućanima – točne komade ili pak po potrebi jeftinije inačice.

Osvježavanje

Mali trik koji mi volimo koristiti kako bi roba uvijek ostala mirišljava i svježa je korištenje parfema za robu. Svakih nekoliko dana možete ga pošpricati po robi. Ne morate brinuti jer parfem ne ostavlja mrlje. Isti taj parfem možete koristiti i za osvježivanje posteljine na krevetu. Takav parfem možete naći u Intimissimi dućanima.