Što raditi ako ne putujete tijekom godišnjeg odmora

Pritisak oko putovanja i uživanja na određen način na godišnjem odmoru postao je nepodnošljiv pojavom društvenih mreža. Posljednjih godina izgleda kao da svi putuju, uživaju u aktivnostima koje su fotogenične i djeluju nedostižno. Ako ne želite – ili ne možete za odmor otputovati na neku lokaciju – već ostajete doma, stvarno je korisno prisjetiti se koliko je takva vrsta odmora podcijenjena.

Brojne su prednosti od ostanka kući i takozvanog staycationa, od činjenice da nema nepotrebnog stresa oko pakiranja, a sve stvari i dalje su na dohvat ruke, nema vožnje satima kroz gužve i nema skupih troškova na smještaj, čime je budžet za druge aktivnosti puno veći.

Ako ostajete kod kuće, a ne osjećate se dobro zbog tog zbog velikog pritiska i očekivanja okoline da se svatko mora zabavljati i odmarati na isti način, fokusirajte se na to da vrijeme dok ste slobodni provedete baš onako kako želite.

BRIGA O SEBI

Najdraže “ubijanje vremena” svakako je briga o sebi kroz uljepšavanje i razne tretmane. Provjerite koje beauty rituale možete napraviti kod kuće, otkrijte anti-age vježbe za lice ili, pak, započnite s gua sha masažom. Pobrinite se za sebe i iznutra – naučite staviti sebe na prvo mjesto i uzmite si “me time”. Ugodna glazba, čaša šampanjca i njega može početi!

OZBILJNO SE ULOVITE ČIŠĆENJA I POSPREMANJA

Već smo zaključili da čišćenje može imati isti učinak kao i meditacija, a ozbiljno čišćenje i pospremanje može uvesti ozbiljan red u život. Izbacite sve one stvari koje vam ne trebaju, zaronite duboko ispod kreveta i u skrivene dijelove ormara, raščistite sve ono što se godinama nakupljalo, a nije potrebno. Ovakvo ozbiljno čišćenje ormara može potrajati i po nekoliko dana što će odlično odgovarati onima koji imaju višak vremena.

POBRINITE SE ZA VAMA BLISKE OSOBE

Lako je upoznati nove ljude, ali prava je umjetnost održavati te kontakte. Razgovarajte sa svojim prijateljima i obitelji, vidite jesu li dobro, jednostavno ih saslušajte. Konačno, imate slobodnog vremena da im posvetite svoju punu pozornost. Vašim će vezama dobro doći vrijeme provedeno zajedno. Upoznajte svoju rodbinu bolje – idite na planinarenje s bratom ili priredite večeru za roditelje.

PRONAĐITE NOVA MJESTA U SVOM GRADU I OKOLICI

Krenite u istraživanje vlastitog grada, pronađite nove kafiće, zanimljiv street art, spomenike i parkove. Puno putujemo, ali uobičajeno je da ne poznajemo vlastite gradove. Kada vas posjete prijatelji ili obitelj, bit ćete pravi turistički vodič! Kao zabavnu aktivnost, možete se praviti da ste turist u vlastitom gradu, okinuti fotografije na najljepšim lokacijama i pročitati nešto što do sada niste znali o okolici u kojoj živite.

FOKUSIRAJTE SE NA RAZVOJ

Ljetni odmor može biti izvrsno vrijeme da se usredotočite na razvoj, uključujući transformaciju slabosti u snage. Jedan od načina da to postignete je identificirati područje za koje smatrate da ima prostora za napredak i zatim aktivno radite na poboljšanju tog područja. Jedna od mnogih stvari koje možete učiniti na ljetnim praznicima može uključivati pohađanje tečajeva, pohađanje radionica ili seminara, vježbanje određenih vještina ili traženje mentorstva ili vodstva od stručnjaka na tom području. Priznavanjem i rješavanjem svojih prostora za rast možete steći veće samopouzdanje i samosvijest, kao i razviti vrijedne vještine i kvalitete koje vam mogu osobno i profesionalno koristiti u budućnosti.

UREDITE STAN ILI JEDNU PROSTORIJU

Uređenje spavaće sobe ili dnevnog boravka može značajno utjecati na to kako se osjećate u svom domu. Započnite odabirom sheme boja ili teme koja odražava vaš stil. Zatim dodajte udoban tekstil poput jastuka i mekanog tepiha. Ne zaboravite uključiti funkcionalne dijelove poput stolne lampe, stiliziranog coffee table stolića ili rješenja za pohranu kako bi vaša soba bila organizirana. Uz malo kreativnosti svoju spavaonicu možete pretvoriti u personalizirano utočište u koje ćete se rado vraćati.

GLEDANJE FILMOVA I SERIJA

Godišnji odmor je idealna prilika za bingeanje kvalitetne i zanimljive serije. Tijekom godine je ponekad teško pronaći vremena i u masi novog sadržaja na streaming platformama pronaći nešto za sebe. Upravo zato smo za vas izdvojili listu serija u kojoj ćete uživati na godišnjem odmoru. Ako do sada niste gledali mega uspješnice poput serija “Ted Lasso”, “Succession” ili “You” koje izlaze posljednjih godina, sada je pravo vrijeme da u komadu odgledate sve sezone. Osim popularnih serija koje dobivaju svoje finalne sezone, ove godine su izašle brojne nove odlične serije poput “Beef”, “Shrinking”, “Full Circle” ili “Poker Face”.

ČITANJE KNJIGA

Ljetni praznici pružaju idealnu priliku za čitanje. To može uključivati odabir knjiga ili materijala koji su u skladu s vašim interesima ili koji će pomoći proširiti znanje i perspektive. Čitanje je jedna od najboljih stvari za ljetne praznike jer može pomoći u održavanju i poboljšanju razumijevanja pročitanog i vještina kritičkog mišljenja. Okej je čitati i lagano štivo, pogotovo ako vam je cilj u potpunosti se isključiti i ne trenirati svoje kritičko razmišljanje ili proširivati znanje.

DIGITALNI DETOKS

Digitalni detoks je jedna od najvažnijih stvari koje treba nadoknaditi tijekom ljetnih praznika. Već smo pisale o važnosti ali i o svojim navikama u primjenjivanju digitalnog detoxa, godišnji odmor je najbolje vrijeme za provođenje. Nemate dužnost javljati se i odgovarati na poruke? Jednostavno upalite airplane mode, ostavite mobitel kod kuće ili ga jednostavno nemojte gledati. Zahvalit ćete nam kasnije!

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Pinterest

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0