10 dobrih navika za zdrav život

Navike su naučeni oblici ponašanja koji nastaju kao posljedica ponavljanja tih radnji. Iako smo ponekad “robovi loših navika”, postoje i mehanizmi kojima možemo usvojiti dobre navike za zdrav život. Jednom formirane, navike je jako lako održavati upravo jednakim ritmom i dinamikom ponavljanja. Početak pokretanja svake dobre navike je težak, a iako se kaže da je potreban 21 dan kako bi se navika usvojila, važno je ipak biti svjestan i uporan dok navika ne postane dio nesvjesnog uma i način na koji živimo.

Ako želimo nešto promijeniti to i možemo, potrebna je volja i puno rada. Ovih 10 navika može imati velik utjecaj na zdrav život, kvalitetu života i zdravlje, stoga je usvajanje bilo koje od njih iznimno dobro za pojedinca.

DORUČAK

Doručak je najvažniji obrok u danu i jedna od najboljih zdravih navika koje možemo usvojiti. Istraživanja su pokazala da oni koji jedu doručak imaju više minerala i vitamina u organizmu te niži kolesterol. Doručak se može sastojati od žitarica, voća, sendviča, važno da je dovoljan za dobar početak dana!

PLANIRANJE OBROKA I KUHANJE

Općenito planiranje obroka i kuhanje kod kuće (manje dostave i fast fooda) ima jako dobar utjecaj na metabolizam, zdravlje, ali i novčanik. Planiranje i kuhanje kod kuće odlično je i za uštedu vremena, ali i održavanje uravnotežene prehrane.

VJEŽBANJE, KRETANJE, HODANJE…

Vježbanje minimalno dva puta tjedno navika je koju bi svatko trebao uzeti u obzir kako bi se održala osnovna kondicija, uspravno držanje i zdravo funkcioniranje organizma. Samo kretanje iznimno je korisno za nas, tako da je dobro hodati kad god imamo priliku – do posla, na kavu ili u dućan. Cilj je ostvariti 10 tisuća koraka u danu – gledajte na to kao na izazov!

 

PUUUUNO VODE!

Više od dvije litre vode dnevno – to je mjera koju svatko od nas treba zadovoljiti! Ovisno o godišnjem dobu i našim navikama, to se može i mijenjati, ali najbolje je uvijek uzimati u obzir tu količinu. Možemo si pomoći pametnim bocama ili aplikacijama koje paze na hidrataciju, ali važno je piti puno vode kad god to možemo.

OFFLINE ŽIVOT

Ako većinu dana provodite uz računalo ili smartphone, zdrava navika je svakodnevno provoditi digitalni detoks. Voditi život izvan društvenih mreža može biti oslobađajuće i zdravo.

DOVOLJNO SNA

San je krucijalan za našu dobrobit, dok spavamo mozak se “resetira” gradeći ponovno mreže živčanog sustava koje pomažu funkcioniranju. Ako imate problema sa spavanjem, postoje trikovi kojima si možete pomoći.

SMIJEH JE DIO ZDRAVLJA

Istraživanja pokazuju da smijanje može smanjiti razinu stresa i ojačati imunitet. Hormon endorfina koji lučimo za vrijeme smijeha pozitivno utječe na anksioznost, stres i depresiju, a može smanjiti krvni tlak i aktivirati T ćelije za jačanje imuniteta. Ne suzdržavajte se od smijeha, gledajte komedije, dobro se zabavljajte dok radite i neka to bude vaša najbolja nova navika!

 

IZAZOV ZA SEBE: DRŽITE MOZAK AKTIVNIM

Kako bi bili mentalno zdravi, važno se stalno izazivati, brainstormati, razmišljati o novim idejama… Ako vas okolina ne potiče dovoljno, promijenite posao, pokrenite svoj biznis, projekt… Stalno izazivanje sebe može biti jako zdravo, pogotovo za ambiciozne ljude. Naučite neku novu vještinu, jezik ili se, pak, dodatno informirajte o temi koja vas zanima.

 

NJEGUJTE SE!

Njega sebe može biti iznimno subjektivan pojam, ali u ovom kontekstu dobro je znati da briga o sebi, beauty tretmani, uživanje u masažama, kupkama, frizurama i ostalom što nas njeguje, zapravo čini čuda za naše samopouzdanje, a samim time i zdravlje.

REDOVITO SE KONTROLIRAJTE

Koliko god radili na sebi i pazili se, važno je provoditi redovite sistematske preglede i kontrolirati se. Redovit posjet liječniku ili zubaru omogućit će miran san i pravovremenu reakciju.

Fotografije: Unsplash, Instagram

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0