Znate li kako pravilno pregledati dojke?

Mjesec listopad tradicionalno prolazi u duhu borbe protiv raka dojke. Jedno od glavnih i najjednostavnijih oružja je – samopregled. A kada se radi o skupini koju najviše pogađa, stručnjaci kažu da je u našu svijest bitno urezati činjenicu da su apsolutno sve žene rizična skupina. Taj podatak zastrašujuć je sam po sebi, no svakako ne bi trebao poticati na paniku, već osvijestiti žene da je pregled bitno obaviti svake godine.

Jer ono što zabrinjava jest činjenica da još uvijek postoji prevelik broj žena koje ne odlaze na godišnja testiranja i ignoriraju promjene na dojkama. “Najveći problem je strah. Strah od istine. Zato je najvažnije pobijediti taj strah. Žene dolaze s uvjerenjem da imaju ‘nešto’, umjesto da na pregled dolaze s mišlju da je sve u redu”, za MagMe je komentirala radiologinja prim.dr.med. Amila Halilčević, koja radi na polju dijagnoze bolesti dojki, utjecajnijih faktora na karcinom dojki te metastatskih stanja uzrokovanih primarno karcinomom dojki. Halilčević je istaknula: “Nijedna od nas nije imuna niti izuzetak. U skladu s tim se trebamo i ponašati odgovorno. Godišnji pregled je preventivni pregled koji može značiti život“.

Sve je više pacijentica dvadesetogodišnjakinja s rakom dojke. Ova informacija je svakako šokantna, i samim time još jedan alarm da samopregled svima postane godišnja rutina. Samopregled dojke je početna i bitna faza u algoritmu dijagnostičkih procedura na dojkama, a svaka od nas mora znati kako pravilno pregledati dojke.

 

Ultrazvučna dijagnostika danas predstavlja moćno oružje u rukama radiologa, a preporuke koje glase su sljedeće: nakon 25. odnosno 30. godine preporučuje se jedanput godišnje obaviti klinički i ultrazvučni pregled dojki. S 35 godina potrebno je obaviti tzv. bazalnu mamografiju uz ultrazvučne kontrole svakih šest mjeseci do godinu dana. Mamografija se potom preporučuje svake dvije godine. Nakon pedesete godine preporučuje se obaviti mamografiju jedanput godišnje.

Također, vlada mišljenje da žene iznad sedamdesete godine ne mogu dobiti karcinom dojke što Halilčević demantira i naglašava kako u posljednje vrijeme ima više pacijentica starije životne dobi. Napominjemo, sve žene se mogu smatrati rizičnom skupinom.

Važno je istaknuti da ovaj pregled s ultrazvučnim aparatom adekvatno može izvesti samo radiolog, bez obzira što takav aparat koriste i drugi liječnici (kirurzi, liječnici obiteljske medicine itd.).

Više od 90 posto oboljelih od raka dojke može se izliječiti ako se dijagnoza postavi u početnom stadiju i zato pobijedimo statistiku i odazovimo se redovitom godišnjem pregledu. Neka nam naše zdravlje bude prioritet, a mjesec listopad zaista ružičast!

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Instagram, The 92 Edit

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0