Kako ojačati imunitet i biti zdrav ove sezone

Kada je prisutno, zdravlje je najlakše uzimati zdravo za gotovo. Ova nas je godina sve dobro prodrmala, živimo u doba nezapamćene pandemije virusa, ali smo isto tako osviješteni da bi briga o zdravlju i imunitetu trebala biti apsolutni prioritet. Kako ojačati imunitet i biti zdrav ove sezone zato su pitanja od velike važnosti koja bi nam svima trebala biti u fokusu.

Svjesni smo i činjenice da bismo trebali spavati barem sedam sati, piti dovoljnu količinu vode, hraniti se zdravim i cjelovitim namirnicama, konzumirati puno voća i lisnatog zelenog povrća, no kada zakažemo u svemu navedenom, nekoliko suplemenata i boostera s kojima možemo lako ojačati imunitet, preporučuju se kao dobri saveznici.

Vitamin C

Jedan od najsnažnijih antioksidansa koji pomaže u jačanju imuniteta je – vitamin C.  Antioksidansi su molekule koje pojačavaju imunosni sustav, a to čine štiteći stanice od štetnih molekula koje nazivamo slobodnim radikalima. Studije pokazuju da konzumacija više vitamina C može povećati razinu antioksidansa u krvi i do 30 posto, što pomaže prirodnoj obrani tijela u borbi protiv upala. Iako nam naranča (i generalno agrumi) prvi padaju napamet kao najveći izvor vitamina C, chilli papričice, crvena i zelena paprika, brokula, kelj, jagode, ananas, prokulice i cvjetača odlični su izvori ovog vitamina pa se i oni nalaze u suplementima.

Cink

Iako se u našem tijelu nalazi u vrlo malim količinama, cink je jedan od najznačajnijih minerala. Ubrzava zacjeljivanje, jača imunosni sustav, skraćuje trajanje virusnih infekcija, potreban je za rast i razvoj novih stanica organizma te smanjuje apsorpciju teških metala u tijelu. Odličan je saveznik u borbi protiv prehlade i gripe. Dodatnim unosom cinka možemo skratiti trajanje prehlade te samu težinu prehlade. Hrana bogata cinkom uključuje kamenice, jetra, sjemenke buće, kikiriki, junetinu, sezam, grašak i bademe.

Vitamin D

U posljednje se vrijeme vitamin D često spominje kao onaj na kojeg bismo trebali obratiti pozornost. Nove studije pokazuju kako više od 50 posto populacije ima nedovoljnu količinu vitamina D te koliko je njegova prisutnost bitna pri lakšem prebolijevanju bolesti uzrokovane virusom Covid-19 (a upravo zbog karantene nismo uspjeli prikupiti dovoljno vitamina D od sunca). U ljudi je glavni izvor vitamina D njegova sinteza u koži pod utjecajem izlaganja sunčevom svjetlu. Prirodni izvor vitamina D3 u hrani su ulja jetre bakalara i drugih masnih riba, tuna, srdele, skuše, bakalar, losos, plodovi mora, žumanjak jajeta te shiitake gljive.

Spirulina

Spirulina je plavo zelena alga koja se najčešće konzumira u prahu ili u tabletama. Izvor je čitavog spektra nutrijenata, kao što su vitamini A,C,B i E, kalcija, magnezija, cinka i selena. Uz to, slovi za odličan izvor željeza i proteina. Potpomaže funkciji stanica imunosnog sustava te ga dodatno gradi. Sadrži fikocijanin, koji pomaže u borbi protiv slobodnih radikala zbog čega se smatra da spirulina ima protuupalna svojstva.

Propolis

Čudo prirode pod nazivom propolis, kojeg su stari Rimljani i Grci koristili kao lijek kod povreda kože i infekcija, sadrži oko 50 posto smole, 30 posto pčelinjeg voska, 10 posto eteričnih ulja, 5 posto polena te 5 posto vitamina, minerala, organskih kiselina i flavonoida, glavnog sastojka za biološku aktivnost propolisa. Koristimo ga za jačanje imuniteta i protiv infekcija, a kao dodatak prehrani ojačava obrambenu sposobnost organizma.

Matična mliječ
Matična mliječ, najvrjedniji je pčelinji proizvod, a često se naziva i kraljevskom hranom. U svom sastavu krije gotovo sve elemente potrebne za rast, razvoj i normalno funkcioniranje organizma. Sadrži sve vitamine skupine B, posebno visoku koncentraciju vitamina B5 i B6, vitamine A, C, D i E te različite minerale, enzime, 18 vrsta aminokiselina te mnoge tvari koje sprječavaju razvoj i razmnožavanje bakterija i virusa.

Prije konzumacije bilo kakvih dodataka prehrani, posavjetujte se sa svojim liječnikom ili farmaceutom. Vitamine i dodatke potrebno je uzimati pod nadzorom i u skladu s potrebama vašeg tijela.

Fotografije: Instagram, biobio.hr, Arkopharma, magzter.com

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0