Zašto je vitamin D toliko bitan za imunitet?

Svake se jeseni pogotovo u sezoni gripe ukazuje na važnost raznolike i izbalansirane prehrane te pojačanog unosa vitamina i imuno boostera. Kako je ovo sve samo ne obična godina, primijetili smo da se vitamin D spominje češće no ikad. Vitamin D ponekad se naziva i “sunčanim vitaminom” jer se proizvodi kao odgovor na sunčevu svjetlost. Topiv je u mastima te uključuje vitamine D1, D2 i D3.

Vitamin D ima nekoliko važnih funkcija – regulira apsorpciju kalcija i fosfora i podržava normalnu funkcije imunološkog sustava. Važan je za normalan rast i razvoj kostiju i zuba te jačanje otpornosti organizma u borbi protiv bakterija i virusa. Neke su studije ukazale na povezanost nedostatka vitamina D i depresije.

U hrani ga nalazimo u lososu, sardinama, tuni, žumanjku, škampima, mlijeku, jogurtu, narančinom soku, žitaricama i gljivama.

Kako je glavni izvor ipak sunce, tijelo ga tijekom hladnijih mjeseci ne proizvodi dovoljno, pa se zbog zdravlja u svakodnevicu mora implementirati i suplementima.

Vitamin D2 i D3 dva su najvažnija oblika vitamina D. Vitamin D2 proizvode biljke, a vitamin D3 stvara se u koži kada smo izloženi sunčevoj svjetlosti. Studije su pokazale da je vitamin D3 mnogo važniji za naše zdravlje od vitamina D2. Iako se nekada smatralo da su i D2 i D3 od jednake važnosti za zdravlje, novija istraživanja ukazuju na to da vitamin D2 nije dovoljan te da je D3 znatno važniji i učinkovitiji za naše zdravlje. Specifični enzim u jetri pomaže metabolizaciji vitamina D3 u bioaktivni oblik vitamina D. Ovaj proces traje puno duže s vitaminom D2.

Ako u suglasju s vašim doktorom smatrate da vam je potrebna dodatna količina vitamina D u organizmu, u nastavku donosimo dobar izbor izvora u kojima ga možete pronaći.

 

Solgar Vitamin D3
Vitamin D u spreju Kernell Premium

 

Tablete vitamin D3 Royal Green
Tekući vitamin D3 Solgar

 

Fotografije: Pinterest, @pierretoussaint, Unsplash

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0