digitalni detox

Vrijeme je za digitalni detoks

Digitalni detoks odnosi se na period u kojem svjesno odlažemo na stranu sve uređaje poput smartphonea, laptopa i, općenito, društvenih mreža. Ovakva vrsta detoksa sve je popularnija jer je sve potrebnija. Prosječno vrijeme provedeno na pametnom telefonu na dan iznosi 2 sata 51 minutu, a takva statistika dovodi do zaključka da prosječno 9 godina života provedemo samo na mobitelu.

Ove godine više nego ikad, zatvorenost u domove povećala je takozvani “screen time”, pa se sve više oslanjamo na zabavu uz ekran, radilo se o surfanju društvenim mrežama, poslu za laptopom ili večernjem gledanju televizije, gotovo se ne odvajamo od ekrana.

Kada nešto postane toliko ukorijenjeno u svakodnevicu, jako je teško napraviti odmak i prestati koristiti sve benefite koje ono donosi, no istovremeno u obzir treba uzeti štetne posljedice prevelikog korištenja tehnologije te se tada digitalni detoks nameće kao nužnost.

Mobiteli povećavaju razinu stresa, lakše smo dostupni i odmah doznajemo sve informacije, čak i one koje nisu za taj trenutak (poslovni mail u 11 sati navečer zasvijetli na ekranu gdje god se nalazili). Konstantna “spojenost” i dostupnost čini granicu između privatnog i poslovnog gotovo nevidljivom. Pametni uređaji mogu poremetiti san, kao i previše surfanja, a u konačnici ima u velik utjecaj na mentalno zdravlje. Usporedba s ostalima na društvenim mrežama dovodi do depresije, osjećaja nedovoljnog. Nerealni svijet društvenih mreža nameće se kao standard koji realno malo koji pojedinac može zaista dostići.

društvene mreže

Sve češće se pojavljuju strahovi i nesigurnosti, FOMO ili Fear of Missing Out je fenomen nastao zahvaljujući blještavom svijetu društvenih mreža, a označava strah od toga da pojedinac nije dio digitalne zajednice, ne zabavlja se jednako dobro kao ostali ili nema jednako skupu odjeću. Sigurno nešto propušta.

Iako donosi puno dobrog, digitalno nas je brzo navuklo, postali smo ovisni, i upravo zato je dobro prisjetiti se da ne posjeduje tehnologija nas, već mi nju, a to najbolje možemo digitalnim detoksom.

Zabrinutost kad nema mobitela u ruci, provjera svakih par minuta, depresija nakon surfanja društvenim mrežama, brojanje lajkova i komentara i konstante provjere što je novo na društvenim mrežama sigurni su znakovi da je vrijeme za detoks.

Digitalni detoks ne mora značiti potpuno odvajanje od svih uređaja život u špilji. Možemo ga više gledati kao proces kojim postavljamo granice i uvodimo kontrolu nad korištenjem tehnologije.

Jako je važni biti realan i krenuti malim koracima. Za neke može biti veliki stres odjednom ostati bez interneta duži period, tako da je najbolje krenuti s manjim vremenskim periodima. Potrebno je isključivanje prilagoditi svom životu i potrebama. Tako, na primjer, možete odlučiti da ćete do kraja radnog vremena biti u potpunosti dostupni, ali da ćete nakon što završite s poslom uključiti Airplane mode na tri sata i ne pogledavati na uređaje.

Male periode isključenosti najbolje je primjenjivati kad je zaista to jako dobro za nas, na primjer za vrijeme ručka ili dok gledamo s film u društvu. Korisno je izbaciti naviku surfanja prije spavanja ili neposredno nakon buđenja, tako da taj period u danu možemo zamijeniti slušanjem glazbe ili beauty tretmanima. Tako ćemo potpuni fokus staviti na ono što je zaista važno u tom trenutku.

čitanje knjige

Odlična zamjena za one koji obožavaju surfati zbog čitanja su knjige. Kad ste zadnji puta pročitali kvalitetnu knjigu? Nema ništa što može zamijeniti onaj miris knjige kad se lista. Učlanite se u knjižnicu ili otiđite do knjižare, ima jako puno odličnih knjiga koje propuštamo čitajući captione na Instagramu.

Jako je dobro fokus staviti na one digitalne aktivnosti koje nam uzimaju najviše vremena. Facebook i Instagram mogu biti kradljivci vremena dok druge aplikacije na mobitelu gotovo ni ne koristimo. Fokusirano upravljanje digitalnim detoksom može biti jako korisno jer tako ciljano izbjegavamo one aplikacije koje su štetne za nas. Uklanjanje Instagrama na tjedan dana ili jedan dan u tjednu pauze od Facebooka može biti baš ona količina detoxa koja nekima treba.

S druge strane, ako su problem konstante poruke, grupe na raznim aplikacijama za dopisivanje, onda granicu treba postaviti prema svojoj okolini.

Postoji nekoliko vrsta digitalnog detoksa, a svatko odabire onaj koji će uklopiti u svoje potrebe:

  • Digitalni post znači odabrati period od dana, tjedna ili mjeseca u kojem uopće nema korištenja uređaja.
  • Povremena odsutnost je vrsta detoksa u kojem jedan dan u tjednu nema korištenja uređaja.
  • Specifičan detoks usmjeren je na određenu aplikaciju ili alat koji uzima previše vremena pa je fokus na isključivanju ili prestanku korištenja konkretne aplikacije.
  • Detoks od društvenih mreža je možda svima najpotrebniji detox u kojem nema korištenja društvenih mreža ni za pregledavanje ni za objave određeni period u vremenu.

Prije počinjanja digitalnog detoksa, dobro je svoje bližnje i ljude koji vas najčešće kontaktiraju obavijestiti o potencijalnoj nedostupnosti.

Odjednom ostati bez povezanosti, interneta, mobitela u ruci, može biti jako neudobno i stresno, ali i oslobađajuće. Što će se dogoditi ako otiđete prošetati psa bez mobitela? Ako zaspete bez surfanja? Ako se više fokusirate na svoju okolinu nego na nedostižne kreacije s modnih pista? Možda ćete dobiti svjesno uživanje u trenutku, bolje shvaćanje odnosa i sadašnjosti, i svakako jako ugodan osjećaj mira.

Digitalni detoks donosi i kvalitetniji san, uspravnije držanje, povećanje koncentracije i smanjivanje stresa. Treba li nam još razloga da ispustimo mobitel iz ruke?

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0