kako se prirpemiti razgovor za posao

Razgovor za posao: Što i kako se pripremiti

Kako se pripremiti za razgovor za posao, telefonski, online ili uživo, što je dobro pripremiti, a na što ne možemo utjecati? Kao da nije dovoljno teško odlučiti da je vrijeme za promjenu posla, odabrati gdje se želimo prijaviti, no pravi izazov tek kreće, a to je razgovor za posao.

Razgovor za posao je zapravo poput prodajnog sastanka ili prezentacije na kojoj je važno što bolje predstaviti sebe. A kad bi morali predstavljati sebe, pripremili bi se najbolje moguće, od vanjskog izgleda, preko unutarnjeg stanja pa sve do nastupa. Pa zato u nastavku pronađite nekoliko koraka kako se pripremiti za razgovor za posao!

priprema za razgovor

Bacite se na istraživanje kompanije

Jako je važno dobro istražiti kompaniju u koju idete na razgovor za posao. Doznajte sve što možete, od toga čime se bave i koju misiju i viziju imaju, do toga znate li već nekog tko radi u toj kompaniji? Što više informacija znate o kulturi kompanije i načinu rada lakše ćete se prilagoditi na razgovoru. Ako se kompanija bavi specifičnom djelatnošću, istražite ključne pojmove i procese vezane za tu djelatnost kako biste mogli sudjelovati na razgovoru ravnopravno.

Kako se odjenuti za razgovor za posao?

Samopouzdanje je bitno, kao i to da nam je udobno i da se osjećamo dobro, a sve navedeno najlakše postižemo dobitnom odjevnom kombinacijom. Prvi dojam je najvažniji i često možemo odati dobru ili lošu sliku o sebi, samo na temelju odjevne kombinacije. Izbor odjeće uvelike ovisi o radnom mjestu za koje se prijavljujemo, ali za većinu uredskih radnih mjesta nepisano pravilo u odijevanju je business casual ili smart casual, što u prijevodu značitraperice ili hlače, košulja ili majica i sako. Uz to idu i uredno počešljana ili vezana kosa, uredni nokti i lagani makeup. Važno je ostati umjeren prilikom šminkanja, razgovor za posao nije večernji izlazak i vrijedi pravilo “manje je više”. Kombinaciju za intervju pripremite ranije, pobrinite se da je sve čisto i sjajno i da taj dan samo uskočite u odjeću.

što odjenuti za razgovor

Koja pitanja očekivati na razgovoru za posao?

Ovisno od djelatnosti do djelatnosti, pitanja se mogu jako razlikovati. Ona osnovna pitanja, koja mogu biti zajednička i različitim industrijama, mogu ići u smjeru odgovornosti i motivacije, kao i dosadašnjeg iskustva. Pitanja koja se postavljaju na početku razgovora za posao obično su otvorena, kako bi u odgovoru bili što opširniji. “Recite nam nešto o sebi” je vjerojatno najčešće postavljano pitanje u čijem se odgovoru očekuje od kandidata da ukratko kaže čime se do sada bavio, u čemu je odličan i koji su motivi za prijavu za ovo radno mjesto. Ako pokrijete u odgovoru sve ove elemente, smanjit ćete potrebu za dodatnim potpitanjima koja najčešće idu u smjeru:

“Zbog čega ste vi idealni za ovu poziciju? Zašto želite raditi kod nas? Koje su vaše najveće prednosti ili nedostaci? Opišite nam svoj poslovni put? Zbog čega ste otišli ili želite otići s posljednjeg radnog mjesta?”

Uz sva ova pitanja, često se na intervjuu pojavljuju situacijska ili hipotetska pitanja. Time se provjerava što biste napravili kad bi se nešto dogodilo ili kako biste postupili u nekoj kriznoj situaciji. Takva pitanja možete pokušati predvidjeti ako ste dobro istražili kompaniju i shvatili oglas za posao pa možete pretpostaviti u kojem smjeru bi intervju mogao otići.

Kako biti sigurniji u sebe?

Vježbajte razgovor za posao. Zamolite prijateljicu ili prijatelja da napravite simulaciju kako bi to moglo izgledati na samom razgovoru, uzevši u obzir neka od najčešćih pitanja. Ako dovoljno puta nešto izgovorite na glas, bit će to puno lakše bez zastajkivanja ili nesigurnosti ponoviti, a zvučat će kao da ste u potpunosti sigurni u sve što kažete (a i postat ćete putem). Vježbanje prilagodite kanalu putem kojeg će se pravi razgovor odvijati, ako je to putem telefona čujte se s prijateljem telefonski, a za online odaberite aplikaciju u kojoj će sastanak biti. Za simulaciju uživo, sredite se baš kao da idete na pravi razgovor, uključite rukovanje i sve što službeno očekujete na samom razgovoru.

Koliko pitanja je u redu postaviti na razgovoru za posao?

Nemojte zaboraviti da i vi procjenjujete je li to mjesto na kojem želite provoditi svaki dan. Odgovara li vam kultura te kompanije i želite li raditi s tim ljudima? Važno je da na razgovoru za posao provjerite sve što je nejasno u opisu posla, da ispitate dobro sve detalje koji vas zanimaju. Time ćete dati do znanja da ste ozbiljni, ali i da ne pristajete na sve (rano postavljanje granica je jako zdravo). S pitanjima o visini plaće i uvjetima je dobro pričekati do posljednjeg kruga razgovora. U velikom broju kompanija, visina plaće se određuje sukladno kandidatu, odnosno s obzirom na poziciju, ali i vještine koje netko posjeduje. Oduševite ih svojom stručnošću i vještinama, a tek onda pregovarajte o uvjetima.

razgovor za posao

Slušanje je jednako važno kao i odgovaranje na pitanja.

Ako ne pratite pozorno što sugovornik priča, teško ćete se uskladiti i dati prave odgovore. Slušajte baš sve što ostali govore na razgovoru, iskoristite nešto što ste čuli kako bi vaš odgovor imao još veću težinu, kao na primjer: “Kao što ste sami prije rekli, kreativnost je najvažnija, i upravo zato bih istaknula ovaj projekt”. Kada vas pohvale ili istaknu da im se sviđa nešto što ste radili, pokažite empatiju, izražavajte se stručno, ali s emocijom: “Drago mi je da Vam se baš taj projekt sviđa”. Time ćete ostaviti dojam tople i srdačne osobe, a pritom ostati na razini službene komunikacije.

Što ponijeti sa sobom na razgovor za posao?

Na razgovor za posao ponesite nekoliko kopija životopisa ili portfolija (po jedan za svaku osobu na razgovoru), svoje bilješke kako ne biste zaboravili ključna pitanja koja imate te svakako bilježnicu i olovku. Sigurno nećete pisati kao da ste na predavanju ili edukaciji, ali dobro je sa sobom imati nešto gdje možete zapisati sve potencijalno važne informacije koje dobijete. Ako imate vizitku, svakako i nju ponesite. Nikako sa sobom nemojte nositi kavu, nemojte imati žvakaću gumu ili gazirano piće. U redu je u torbici imati bocu vode, ali na razgovoru će vas ponuditi bar čašom vode pa ste sigurni.

Prije samog razgovora…

Uzmite si vremena i opustite se uz svoju omiljenu rutinu, šalicu kave, beauty tretman, ugodnu glazbu… Nemojte popiti previše kofeina i pokušajte se maksimalno opustiti. Nakon ovakve pripreme, dovoljno je provjeriti svoju check listu, ponijeti sve potrebno i krenuti na vrijeme. Sve je spremno prije, upravo zato da smanjite pritisak i stres prije razgovora za posao. Bolje je uraniti na razgovor za posao nego se u posljednjem trenutku žuriti i preznojavati. Pristojno je doći 15 minuta ranije, time ćete pokazati odgovornost i točnost!

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0