Vodič kroz redoslijed nanošenja proizvoda za njegu lica

Iako je siječanj idealan mjesec za smanjivanje količine beauty proizvoda koje koristimo i pravi detoks kože, ne zanemarujemo ni maksimaliste koji ne odustaju od nekoliko seruma, tonika i krema koje redovito koriste. Pravilan redoslijed nanošenja proizvoda za njegu lica od iznimne je važnosti kako bismo dobili i iskoristili sve moguće vrijednosti omiljenog seruma ili kiseline. Kako smo svakodnevno suočeni s novim sastojcima i proizvodima te nam se čini da ih samo gomilamo u kupaonici bitno je znati kako ih i kojim redom ukomponirati u beauty rutinu.

Trebamo li serum s retinolom i serum s vitaminom C u isto vrijeme ili koji serum nanosimo prvo? Pravilan redoslijed nanošenja beauty proizvoda omogućava smanjenje gubitka vremena i nova, a pruža veliki profit za kožu!

Zašto je dobro koristiti nekoliko proizvoda?

Rijetki su proizvodi na tržištu koji su rješenje za nekoliko problema odjednom, a da imaju dovoljne količine aktivnih sastojaka koji bi djelovali. Upravo zato, personalizirana rutina s nekoliko sastojaka koji djeluju na ono što nas muči, rješenje je koje garantira uspjeh. Pravilan redoslijed nanošenja proizvoda i njihovih aktivnih sastojaka tako bez problema rješava više problema u isto vrijeme.

Zlatno pravilo nalaže sljedeće – prvo koristite proizvode najrjeđe teksture te postepeno prelazite na one s najgušćom teksturom. SPF uvijek treba biti zadnji korak jutarnje beauty rutine.

Proizvodi rijetke teksture ne mogu penetrirati u kožu ako su na nju naneseni već oni teže, gušće teksture. Samim time, postoji i mogućnost da onda ponište djelovanje prethodnog proizvoda, što dovodi do sveopće pomutnje.

Isto se pravilo o teksturi odnosi i na serume. Uvijek nanosite proizvode na bazi vode prije proizvoda na bazi ulja. Konkretno, to znači da prvo nanosite hijaluronsku kiselinu, a onda vitamin C ili vitamin A (retinol). Ako ne znate koji ima gušću, a koji rjeđu teksturu, isprobajte oba na ruci, pa ćete po osjećaju znati koji treba ići prvo.

Ako oba seruma imaju istu konzistenciju, pravilan redoslijed je sljedeći – prvo nanesite onaj koji ima više aktivnog sastojka u sebi ili onaj čije vam je djelovanje, ovisno o problemu kože, važnije.

Također, obratite pozornost i na to kada nanosite koji proizvod. Neki bolje djeluju noću poput retinola, a neki kao što je vitamin C, ujutro. Ujutro bi se trebali usmjeriti na očuvanje kože od UV zraka i zagađenja zraka, dok bi se noćna rutina trebala bazirati na obnovi kože sastojcima koji djeluju i protiv starenja i kao eksfolijatori.

Jutarnja i noćna njega lica 


Jutarnju njegu mogli bismo svesti na nekoliko koraka:

 • čišćenje lica
 • tonik: iako ga ne morate nužno koristiti, izbalansirat će pH nivo kože. Koristite li retinol navečer, pripazite da vaš tonik ne sadrži kiseline već da balansira pH vrijednost i umiruje kožu.
 • vitamin C: sadrži velike količine antioksidansa te će kožu zaštititi od zagađenja i slobodnih radikala te joj podariti sjaj.
 • serum: po vašem izboru s aktivnim sastojkom koji djeluje na određeni problem.
 • hidratantna krema: kvalitetna krema zaštiti će površinsku barijeru kože i zaključati vlagu u njoj. One laganije teksture bolje su za dan.
 • SPF: čak i kada mislite da je vani oblačno, ovo je korak kojeg nikada ne smijete preskakati. Važnost SPF-a još je veća ako koristite retinol navečer ili bilo koju kiselinu ili eksfolijator.

Noćna njega nalaže ovakav redoslijed nanošenja proizvoda:

 • dvostruko čišćenje lica: najprije s uljem ili balzamom, a zatim s čistačem po izboru
 • tonik
 • serum: s aktivnim sastojkom po izboru (koristite li hijaluronsku kiselinu, sada je vrijeme za ovaj korak).
 • vitamin A (retinol): jedan je od rijetkih sastojaka koji dokazano usporavaju starenje kože. Ako koristite AHA ili BHA kiseline ili radite bilo kakvu vrstu eksfolijacije, tu večer preskočite retinol te njih upotrijebite umjesto retinola.
 • krema za područje oko očiju.
 • hidratantna krema: u sklopu noćne njege, može biti malo “teža” i hranjivija od dnevne.
 • ulja: ako vam je u zimskom periodu godine potrebno dodatne hidratacije, sada je vrijeme za nanošenje ulja na lice.

Postoje li sastojci koje ne biste trebali kombinirati?

Odgovor na ovo pitanje najviše ovisi o osjetljivosti vaše kože te koliko sastojaka može podnijeti. Ipak, u nastavku možete otkriti nekoliko kombinacija koje se nikako ne preporučuju.

 • Retinol i AHA kiselina: jer oba sastojka rade eksfolijaciju kože, čime bi se narušila zaštitna barijera.
 • Retinol i benzoil peroksid: jer benzoil peroksid deaktivira molekule retinola.
 • Retinol i vitamin C: jer imaju drugačije pH vrijednosti u kojima optimalno djeluju, a u kombinaciji nijedan sastojak neće optimalno djelovati.
 • Retinol i salicilna ili BHA kiselina: jer u kombinaciji mogu dubinski isušiti kožu što će uzrokovati povećanu proizvodnju sebuma, čime se može stvoriti i problem akni i problem isušenosti.
 • Vitamin C ili niacinamid i AHA, BHA, salicina ili glikolna kiselina: zbog disbalansa pH vrijednosti.
 • Dva proizvoda s istim aktivnim sastojkom jer mogu pojačati osjetljivost kože i izazvati iritaciju.

Već večeras možete početi s primjenjivanjem svoje nove beauty rutine, sada kad ste upoznati kako ide pravilan redoslijed nanošenja proizvoda za njegu lica!

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0