Za retinol ste sigurno čuli, a što su retinoid i retinoična kiselina te u čemu je razlika?

Kozmetičkom sastojku retinolu često se tepa da je jedan od najboljih sastojaka u njezi kože te prevenciji vidljivog starenja kože. Klinički je dokazano da djeluje u suzbijanju i liječenju akni i bora te vidljivom smanjenju proširenih pora, zbog svoje sposobnosti da stimulira brže stvaranje novih, zdravih stanica epidermalnog sloja kože.

No, uz pojam retinola, često se čuju i riječi retinoid te retinoična kiselina, a tu je bitno znati razliku jer, iako slično zvuče, riječ je o različitim pojmovima.

Ono što je zajedničko retinolu i retinoidu je da su oba sastojka derivat vitamina A, ali pojam retinoid je krovno ime za više različitih retinola kao što su tretinoin, tazaroten, adapalen… Uz to, valja naglasiti da se izdaje se na recept jer ima jako djelovanje na akne i bore.

Dakle, retinol je specifični tip retinoida. Ne izdaje se na recept zbog svog znatno blažeg, ali učinkovitog djelovanja te je najčešća vrsta retinoida u proizvodima za ljepotu.

Retinoična kiselina je, pak, ono što koža zapravo koristi iz oba sastojka, retinola i retinoida. Do retinoične kiseline dolazimo konverzijom vitamina A, a što je više konverzija potrebno da dođemo do željenog oblika retinoične kiseline, to je učinak slabiji. Upravo zato, retinoli su blaži i slabiji – u prosjeku su 100 puta manje snažni od retinoida na recept.

Retinoična kiselina izuzetno je učinkovit sastojak koji komunicira sa stanicama i ima sposobnost povezivanja s gotovo bilo kojim mjestom receptora stanica kože te naredbom stanicama da se ponašaju poput zdrave, odnosno mlađe stanice kože. Također, djeluje poput antioksidansa koji može prekinuti proces oštećenja slobodnim radikalima koji uzrokuje bore i druge znakove starenja. Povećava proizvodnju kolagena i pomaže u posvjetljenju mrlja nastalim sunčevim oštećenjem, dok su nova istraživanja ukazala i potencijal za izgradnju elastina.

S obzirom na to da je retinol blažeg djelovanja od retinoida, manje je potencijalno štetan, a i rezultati se sporije vide. S razlogom se retinol postepeno uvodi u beauty rutinu – osjetljivost kože na ovaj sastojak česta je pojava. Koristi se noću, a sutradan je obavezno nanijeti SPF kako bi se spriječila iritacija kože.

Iako se preporučuje s retinolom započeti ulaskom u tridesete godine, sve više žena već u dvadesetima koristi retinol. Najbolje ga je uvesti u najmanjoj dozi, pa bi proizvod po vašem izboru trebao imati oko .01% do 0.03% retinola te se ne bi trebao koristiti više od dva puta tjedno. Također, korištenje retinola potrebno je izbjegavati dan prije planiranog pilinga jer je piling sam po sebi abrazivan i može iziritirati kožu, što povećava njezinu osjetljivost. Ono što često previdimo je korištenje retinola na vratu i na dekolteu mjestima na kojima su također vidljivi znakove starenja kože.

Ako smatrate da vam je potreban retinoid, posavjetujte se sa svojim dermatologom koji će vam savjetovati što i kako koristiti na najsigurniji mogući način. No, razmišljate li, pak, o uvođenju retinola u svoju rutinu ili vam treba ideja o nekom novom proizvodu, u nastavku možete pronaći naše favorite.

The Inkey List
Dermalogica
The Ordinary
Drunk Elephant
Paula’s Choice
Avene

Fotografije: Cult Beauty, Dermalogica, @samchapman

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0