MagMe Skin Heroes: Kako, kada i zašto koristiti retinol

Retinol je čaroban sastojak beauty proizvoda te jedan je od rijetkih oko kojih su stručnjaci složni da zaista djeluje. Iako nam, pri samom spomenu retinola, na pamet prvo pada ublažavanje znakova starenja, sastojak retinol je vješt multitasker i zato je bitno znati kako koristiti retinol.

Među mnogim prednostima retinola, ovo su neke od najvažnijih – povećava obnavljanje stanica i potiče proizvodnju kolagena i elastina te jača čvrstoću kože. Retinol može poboljšati neujednačen ten, izliječiti pigmentaciju i zagladiti površinu kože, a pomaže i kod cističnih akni i pigmentacija. Nemate li do sada iskustva s retinolom, evo načina kako ga ukomponirati u beauty rutinu, koji proizvod odabrati te kako zasjati u punom sjaju.

Što je retinol?

Retinol je riječ koju najčešće koristimo za sve proizvode koji sadrže taj sastojak, ali ispravan izraz za njih bio bi retinoid. Retinoidi su proizvodi kojima pripadaju svi derivati vitamina A, a koji zbog različite koncentracije imaju i različite nazive – više o njima objasnili smo u ovom članku.

Retinoična kiselina (poznata i kao Retin-A ili Tretinoin) najjači je retinoid koji se propisuje na recept te se koristi za akne i protiv starenja kože. Retinoična kiselina se prirodno nalazi u koži, pa se ovaj oblik ne treba pretvarati kako bi djelovao u stanicama kože. Sve ostale retinoide stanice kože moraju “pretvoriti” nakon što dođu u kontakt s njom.

Od najjačih do najslabijih, to su retinaldehid, retinol, a zatim retinol esteri (kao što je retinil palmitat). Važno je znati koji oblik vitamina A koristite jer će to utjecati na postotke i snagu proizvoda. Isprobajte retinil palmitat za osjetljivu kožu, retinol ili retinaldehid za “normalnu” kožu ili adapalen za masnu kožu sklonu aknama.

Kada započeti s korištenjem?

Iako ne postoji pravi trenutak kada započeti s retinolom, dermatolozi se slažu da su srednje dvadesete godine idealne za uvođenje ovog sastojka u rutinu, posebno ako imate problema s čestom pojavom akni ili pigmentacijama.

Najbolje je koristiti ga tri mjeseca, a nakon toga napraviti pauzu iduća tri mjeseca. Stanka od tri mjeseca preporučuje se zato što su brojna istraživanja dokazala da su upravo tri mjeseca potrebna koži kako bi se proizvele nove stanice. Sve do ranih tridesetih godina, stanice se u potpunosti obnavljaju svakih 28 dana, stvarajući svježi sloj kože. Početkom tridesetih pak, ta se brojka približava tromjesečnom ciklusu. Kako prve bore postaju vidljive već krajem dvadesetih godina kad god se odučite na početak, napravili ste dobar potez za svoju kožu.

Kako koristiti retinol?

S retinolom je najbolje započeti polako. Kako postoji mogućnost reakcije kože na njega – crvenilo, suhoća i ljuštenje mogu se umanjiti ili u potpunosti izbjeći postupnim građenjem tolerancije kože. Upravo zato, potrebno ga je na početku ograničiti na jednom do dva puta tjedno, postupno povećavajući učestalost korištenja.

Izbjegavajući područje oko očiju, nanesite retinol veličine zrna graška ravnomjerno na lice, u sklopu večernje beauty rutine. Za najbolje rezultate, pričekajte pola sata do idućeg koraka, nanošenja kreme za lice. Obavezno koristite SPF ujutro, nakon korištenja retinola. Čak i ako mislite da je oblačno i sivo, nanesite tanki sloj SPF-a jer svi retinoidi povećavaju fotosenzibilnost kože. Ne upotrebljavajte proizvode za akne, kiseline ili pilinge na licu one noći kada koristite retinoid jer riskirate iritaciju kože. Isto tako, sezona proljeće/ljeto pravo je vrijeme za uvođenje retinola u svoju beauty rutinu, o čemu možete više pročitati na ovom linku.

Koji proizvod odabrati?

Prilikom odabira proizvoda s retinolom trebali bi pripaziti na tri stvari – koji oblik retinoida je idealan za vaš tip kože, za što bi bilo dobro posavjetovati se s dermatologom, koju koncentraciju koristiti te način primjene odabranog proizvoda.

Koncentracija retinoida određuje njegovu učinkovitost. Upravo zato, odaberite proizvode koji navode postotak aktivne supstance u svojim proizvodima. Također, odaberite tekstura koja vam je najlakša za korištenje ili vam najviše odgovara po nekom drugom kriteriju.

Kako bismo vam olakšali odabir, ova su tri proizvoda dobra za početnu primjenu, kožu već pomalo naviknutu na učestalije korištenje retinola te onu koja ga je već u potpunosti prihvatila. Svakako pročitajte i članak na linku u kojem smo izdvojili najbolje retinol serume za svaki tip kože te otkrijte onaj kojeg hvale celebrity dame.

The Ordinary Retinol 0.2% in Squalane odličan je ako po prvi put koristite retinol.

Dermalogica Overnight Retinol Repair sadrži 0.5 posto retinola.

Drunk Elephant A-Passioni Retinol Cream sadrži 1 posto retinola.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Cultbeauty, Douglas, Dermalogica, Instagram

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0