@raquelmartinc

Može li se retinol koristiti i u sezoni proljeće/ljeto ili ga treba izbjegavati?

Retinol je jedan od najmoćnijih anti-age sastojaka u beauty industriji i saveznika u borbi protiv bora koji neumoljivo i dokazano djeluje u prolongiranju izgleda mladenačke kože. S obzirom na učinkovitost ovog sastojka, ali i agresivnije djelovanje na kožu, često se u pitanje dovodi njegova uporaba u sezoni proljeće/ljeto, kada je lice izloženo suncu. Odlučili smo stati na kraj svim nedoumicama oko toga i istražili smo je li zaista vrijeme da svoj serum s retinolom pospremite u ladicu i napravite pauzu od korištenja ovog sastojka u toplijim mjesecima.

@raquelmartinc

Što je retinol i kako ga koristiti?

Retinol je oblik vitamina A i čest je sastojak u dnevnim kremama, hidratantnim kremama i serumima. Od borbe protiv akni pa do zaglađivanja finih linija i bora, retinol je poznat kao sastojak za brojne probleme s kožom lica. Koristi se, ovisno o učestalosti i navikavanju kože, u manjem ili većem postotku, a oni najjači retinoidi dostupni su samo uz recept.

Pri samom početku uvođenja retinola u beauty rutinu, uporaba ovog sastojka najčešće se provodi jednom do dva puta tjedno, i to u najmanje postotku aktivnog sastojka u formuli. Nakon što se koža prilagodila, stvorila toleranciju i nije osjetljiva na retinol, uporabu i postotak retinola se povećava. Koristi se uobičajeno u sklopu noćne beauty rutine kako bi djelovao dok koža nije izložena sunčevim zrakama.

Prednosti i mane korištenja retinola u sezoni proljeće/ljeto

Retinol djeluje tako da pospješuje i ubrzava staničnu izmjenu na površini kože. Posljednje što želimo je, nakon djelovanja retinola, uništiti novu, mladu kožu. To znači da se koža cijelo vrijeme oslobađa mrtvih stanica (neprimjetno ljušti) i regenerira, što podrazumijeva da je osjetljiva na UV zračenja. Iako je krema sa zaštitnim faktorom uvijek nezaobilazan dio rutine njege kože, posebno je krucijalan prilikom korištenja proizvoda s retinolom. To naravno ne znači da ćete koristiti hidratantnu kremu sa zaštitnim faktorom navečer, već da jutarnja beauty rutina mora sadržavati i zaštitni faktor, ne manji od 30.

Iako retinol može povećati osjetljivost kože na sunčeve zrake, nepoželjne nuspojave možete spriječiti redovitim nanošenjem SPF-a. Retinol se, dakle, može koristiti i u proljeće i ljeto, samo se krema sa zaštitnim faktorom mora redovito i učestalo nanositi, poželjno svaka dva sata. Lice bi bilo dobro zaštiti i šeširom širokog oboda te izbjegavati izlazak na sunce od 11 do 16 sati.

Ako do sada niste koristili retinol, zapravo je dobro početi ga uvoditi u rutinu njege kože baš u toplijim mjesecima godine, pogotovo ako zimi imate problema sa suhom kožom lica. Vlaga koja je u proljeće, a pogotovo ljeti, prisutna u zraku, kožu čini prirodno vlažnijom. Zahvaljujući toj dodatnoj hidrataciji, retinol će izazvati manje osjećaja suhoće i ljuštenja koji se mogu pojaviti tijekom korištenja.

Zapamtite, retinol pomaže u bržem prometu stanica, pa bi se trebala izbjegavati uporaba drugih kemijskih pilinga, AHA i BHA kiselina tijekom njegova korištenja jer kiseline lakše prodiru u kožu kad je pH vrijednost kože niža, a uporaba retinola neposredno prije ili poslije mogla bi ih učiniti manje učinkovitima. Osim toga, kiseline otežavaju pretvorbu retinola u retinoinsku kiselinu te u kombinaciji s retinolom mogu poremetiti barijeru kože te će ona postati preosjetljiva, a samim time i sklona iritacijama i crvenilu.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici. 

Fotografije: @rowan_blossom

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0