Imunitet 101: Kako do zdravog i snažnog organizma?

Kako do zdravog i snažnog organizma jedno je od glavnih pitanja ovih dana. Zdravlje je svima na prvom mjestu, a tijekom zime se redovito događa pad imuniteta. Uz to, zbog trenutačne situacije, iznimno je bitno da se naše tijelo može obraniti od svih mogućih virusa, pa je jak imunitet obavezan.

Neuravnotežena prehrana, nedovoljan unos tekućine, izostanak tjelesne aktivnosti te svakodnevna izloženost stresnim situacijama samo su neki od čimbenika koji negativno utječu na učinkovitost imunosnog sustava i čine ga podložnijim virusima, a sada mora biti jači nego ikad. Imunosni sustav trebao bi biti u punoj snazi čitave godine, a postoje jednostavni načini za postizanje toga. U nastavku otkrijte zdrave navike, prirodne načine za održavanje snažnog organizma te dodatke prehrani koji vam mogu u tome pomoći.

Take your vitamins!

Nemoguće je naglasiti važnost vitamina, pogotovo vitamina C i D u ovom periodu. Vitamin C jedan je od najsnažnijih antioksidansa koji pomaže u jačanju imuniteta, a studije pokazuju da konzumacija više vitamina C može povećati razinu antioksidansa u krvi i do 30 posto, što pomaže prirodnoj obrani tijela u borbi protiv upala. Iako nam naranča (i generalno agrumi) prvi padaju napamet kao najveći izvor vitamina C, chilli papričice, crvena i zelena paprika, brokula, kelj, jagode, ananas, prokulice i cvjetača odlični su izvori ovog vitamina, a uzimati ga možete i putem dodataka prehrani.

Vitamin D, naziva se i “sunčanim vitaminom” jer se proizvodi kao odgovor na sunčevu svjetlost, a ima nekoliko važnih funkcija – regulira apsorpciju kalcija i fosfora i podržava normalnu funkcije imunološkog sustava. Važan je za normalan rast i razvoj kostiju i zuba te jačanje otpornosti organizma u borbi protiv bakterija i virusa. Neke su studije ukazale na povezanost nedostatka vitamina D i depresije. Glavni izvor vitamina D je sunce, pa ga tijekom zimskih mjeseci organizam ne proizvodi dovoljno, a osim u suplementima možete ga pronaći i u lososu, sardinama, tuni, žumanjku, škampima, mlijeku, jogurtu, narančinom soku, žitaricama i gljivama.

Snaga prirode

Osim već spomenutih prehrambenih proizvoda koji mogu podići razinu vitamina C i D u organizmu, pripazite da se zdravo hranite i svaki dan konzumirate sezonsko voće i povrće. Uravnotežena prehrana omogućit će organizmu i imunosnom sustavu da izvuče snagu iz prirodnih sastojaka, a kao odlični imuno boosteri, osim već navedenog voća i povrća, navode se i češnjak, đumbir, klinčići, med i cimet. Češnjak pokušajte uvrstiti u svoju svakodnevnu prehranu, a đumbir, klinčići, med i cimet odlični su sastojci za čajeve. Isto tako, jedan od najjačih prirodnih recepata za imunitet smatra se med infuziran češnjakom. Češnjak i med pomiješate tako da sitno rezani češnjak ostavite u medu tjedan dana te je potom infuzija češnjaka u medu spremna za konzumaciju.

Voda s limunom

Patogeni mogu ući u tijelo kroz suhu kožu i sluznicu, a ako pijete puno vode, možete spriječiti da se to dogodi. Voda s limunom jednostavan je trik za održavanje zdravlja organizma jer osim što će hidratizirati organizam, u tijelo će unijeti i dodatnu dozu vitamina C. Limuni su bogati fitonutrijentima, snažnim antioksidansima koje tijelo čuvaju zdravim.

Zdrave navike

Ako se već zdravo hranite, uzimate dodatke prehrani pune vitamina i minerala te pijete dovoljnu količinu vode s limunom, a imunitet vam i dalje nije na razini, postoje i manje očiti razlozi zbog kojeg organizam ne funkcionira kako bi trebao. Iako znamo da je to u ovim trenucima teško, razinu stresa biste trebali spustiti na minimum jer stres značajno utječe na čitav organizam. S obzirom na to da to nije lagan zadatak, postoje još dvije stvari koje možete raditi, a koje će vam pomoći u smanjenju stresa te ojačati imunosni sustav.

Ako se nalazite u izolaciji, boravak u prirodi i šetnja na svježem zraku nisu opcija, ali to ne znači da se ne biste trebali kretati. Redovita tjelovježba jača imunitet i čini tijelo otpornijim, a nedostatak tjelovježbe tijekom zimskih mjeseci može uvelike pridonijeti padu imunosnog sustava. Ako ste bolesni, imate ispričnicu od nas, ali ako niste – nema razloga da ne upalite online trening MagMe x Dora Body Studio i pokrenete se.

Bitno je i naspavati se jer nedostatak sna može utjecati na zdravlje, produktivnost i pamćenje. Preporučuje se spavati osam sati, a ako ne možete utonuti u san, što je sasvim razumljivo s obzirom na situaciju, ili se noću budite, razmislite o uzimanju melatonina, “hormona sna”. Prirodna pomoć kod nesanice može se pronaći u brojnim oblicima, a više o tome možete saznati ovdje.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Instagram, Unsplash (Fleur Kaan, Heather Gill)

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0