Kako stres utječe na kožu?

Sa stresom se susrećemo gotovo svakodnevno, a kako stres utječe na kožu? Budimo realni, ova godina je bila teška i bili svjesni toga ili ne, svi smo bili pod nekom vrstom stresa. Stres možemo smanjiti vježbanjem, zdravom prehranom ili, pak, dobrom serijom uz koja će nas vratiti u dobro raspoloženje, ali što je s kožom na kojoj ostavlja trag?

Čak i ako do sad niste imali problema s tenom, zbog stresa su se vjerojatno pojavile sitne nepravilnosti ili maskne, a zaista je mnogo onih koji su ove godine primijetili promjene na koži. Kako stres utječe na kožu, tako ona postaje osjetljivija, sklona je osipima, ekcemima i aknama. Naime, u stresnim situacijama tijelo proizvodi više hormona kortizola. Kortizol utječe na hipotalamus koji oslobađa kortikotropin (CRH), a smatra se da CRH potiče oslobađanje ulja iz lojnih žlijezda oko folikula dlake zbog čega dolazi do začepljenja pora. Kortizol također stvara upale koje su uobičajeni okidač za nastanak ekcema i psorijaze. Kao da to nije dovoljno, kortizol suzbija i naš imunološki sustav, zbog čega smo skloniji infekcijama.

Što to točno znači? Pod stresom, koža se teže brani od štetnih utjecaja, a sam proces obnavljanja i zacjeljivanja znatno je sporiji. Svatko stres proživljava drugačije, a samim time različite su i posljedice na koži. Ako ste suočeni s promjenama na koži, a niste sigurnu kako je do njih došlo, ovo su samo neki problemi čiji je uzrok upravo stres.

Akne

The Ordinary Salicylic Acid 2% Solution tretman

Iako neke studije ne povezuju nastanak akni sa stresom, činjenica je da se pojačanim znojenjem i lučenjem sebuma prilikom stresnih situacija pore začepljuju, a time dolazi do upalnog procesa. Prilikom čišćenja i njege lica posegnite za proizvodima sa salicilnom, glikolnom ili azelaičnom kiselinom.

Suha koža

Da bi koža zadržala prirodnu vlažnost potrebna joj je jaka barijera vanjskog sloja koji sadrži proteine i lipide. Kada ta prirodna barijera ne funkcionira, koža postaje siva, beživotna i isušena, a često je prisutan i svrbež. Pripazite da prilikom čišćenja lica ne koristite proizvode koji sadrže sapun ili agresivne kemijske supstance kako ne biste potaknuli dodatno isušivanje kože. Također, birajte kreme koje su iznimno hidratantne, odnosno koje mogu nadoknaditi gubitak vlage iz kože.

Avene Cicalfate krema

Osip

Kako stres oslabljuje naš imunološki sustav, tako on postaje skloniji utjecaju bakterija. Osip je česta reakcija organizma na stresnu situaciju.

Bore

Stres mijenja proteine u koži te utječe na smanjenje njezine elastičnosti koja nastaje zbog smanjenog kolagena, a to doprinosi stvaranju bora. Najčešće su to popularne “jedanaestice”, bore između obrva koje nastaju mrštenjem kojeg često nismo svjesni.

Natečenost usana

Kao što se nesvjesno mrštimo, često nesvjesno grizemo usne kada proživljavamo stres. Nagrižena sluznica ili nježna koža usana često za posljedicu ima oticanje.

Elizabeth Arden Eight Hour Lip Balm

Najlakše je reći “ne budi pod stresom” ili “smiri se”, ali na stresne situacije koje se događaju ne možemo utjecati. Ono na što možemo utjecati je pristup stresu i adekvatno rješavanje istog.

Dobar san odličan je u borbi sa stresom, kao i šetnja po svježem zraku, jer oboje dokazano utječu na smanjenje kortizola. Ako muku mučite sa spavanjem, pokušajte stvoriti rutinu opuštanja od kasnih popodnevnih sati, izbjegavajate čitanje vijesti, konzumaciju kofeina i zašećerenih napitaka te pronađite zdravi balans između poslovnog ili privatnog.

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0