Najbolje kiseline za lice koje trebate koristiti za vaš tip kože

Iako nam kiseline za lice neće prve pasti napamet kada je u pitanju njega kože lica, one su odavno postale (svakodnevni) dio beauty rutine žena diljem svijeta. Teško da više možemo zamisliti dan bez hijaluronske kiseline, koja daje prijeko potrebnu vlažnost koži jer na sebe veže tisuću puta više vode od vlastite težine. Alpha Hydroxy kiseline (ili AHA) nametnule su se kao vrhunski piling kože za postizanje glatke kože svijetlog sjaja. Za glikolnu kiselinu možda niste ni svjesni da je koristite, ali ona je dio većine pilinga na tržištu jer ubrzava proces otpuštanja mrtvih stanica kože.

Kiseline djeluju blagotvorno na kožu lica – smanjuju pigmentaciju, ožiljke i tanke bore pojačavanjem staničnog prometa, ali treba paziti s korištenjem da se pretjeranom uporabom ne bi oštetila zaštitna barijera kože. Ne odgovara svaka kiselina svima!

Kako beauty industrija stalno otkriva neke nove sastojke te ih prezentira kao nezamjenjive i baš one koje nam nedostaju, izdvojili nekoliko novih kiselina za lice koji polako osvajaju tržište, pa sami možete zaključiti koja bi najbolje odgovarala vašem tipu kože i/ili problemu s kojim se borite.

Laktobionska kiselina

Ako vam ne odgovaraju AHA kiselina, ova eksfolirajuća polihidroksi kiselina (PHA) odlična je zamjena, pogotovo za one s vrlo osjetljivom i suhom kožom. Riječ je o šećernoj kiselini dobivenoj iz laktoze, a s obzirom na to da njezinu strukturu čine velike molekule, ne prodire u kožu već vrlo nježno eksfolira samo površinski sloj. Djeluje i kao antioksidans te privlači vlažnost u kožu. Lice ne ostavlja suhim i zategnutim, već ga blago posvjetljuje i hrani.

Azijatska kiselina

Ovu kiselinu nalazimo u biljci Centella asiatica, koja se koristi u svim Cica kremama. Azijatska kiselina nije ni hidratantna kiselina ni kiselina za eksfolijaciju, već je kiselina koja sprječava starenje kože s problemima. Kiselina s antioksidativnim djelovanjem može ojačati barijeru kože i pomoći u indukciji sinteze kolagena kako bi koža djelovala punije i zategnutije te smanjiti crvenilo i iritaciju.

Mandelična kiselina

Kiselina koja je odlična za piling, a koja također ima veće molekule te ne prodire dubinski pa je koži lakša za podnošenje, odlično uravnotežava proizvodnju sebuma te pojavu pigmentacijskih mrlja i melazme. Posebno je dobra za one koji imaju oštećenja uzrokovana sunčevim zrakama te žele posvijetliti put i prividno smanjiti pore. Također, ova kiselina ima sposobnost utjecanja na bolju proizvodnju kolagena te jača i podupire barijeru kože.

Poliglutaminska kiselina

Kiselina koja hidratizira površinski sloj kože, a za razliku od hijaluronske, na sebe veže još četiri puta više vlage te je “zaključava” u kožu čineći je glađom i podatnijom. Također, poliglutaminska kiselina stvara zaštitni površinski sloj sprečavajući trans-epidermalni gubitak vode, što jača zaštitnu funkciju kože, kao i smanjenje prirodne razgradnje hijaluronske kiseline. Ako vam treba još više hidratacije od one koju dobivate hijaluronskom kiselinom te tražite učinkovit sastojak za smanjenje pojave sitnih bora i blago posvijetljivanje kože, ovo je pravi izbor za vas.

 

Traneksamska kiselina

Kiselinu koju nećemo često vidjeti u jeftinijim proizvodima za njegu lice, već onim malo većeg cjenovnog ranga, pomaže u čitavom nizu zahtjeva kože, a posebno u rješavanju problema pigmentacije te staračkih pjega. Posvjetljuje ten i vidljivo reducira tamne mrlje, kao i neravnu teksturu kože. Posebno se dobro slaže s vitaminom C i retinolom pa je ova kiselina prikladna za njegu zrelije kože kojoj treba anti-age njega.

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0