Zen kod kuće: Kako dom učiniti zdravijim i ugodnijim za život

Ako ste u stresu, anksiozni, umorni od svega ili jednostavno želite od svog doma napraviti oazu mira, nastavite čitati. Nalazimo se u situaciji koja nikome ne pada lako, nakon što smo naučili od svog stana ili kuće napraviti ured te odvojiti poslovno od privatnog, i dalje nam možda nedostaje onaj osjećaj vratiti se kod kuće nakon napornog radnog dana, pogotovo u petak. No, postoje neki trikovi kojima svoj dom možete učiniti zdravijim i ugodnijim za život, a koji nisu ni preskupi ni naporni za ostvariti. Prisjetite se, na produktivnost utječe i prostor u kojem radite, zato su neke od ovih stvari dobre i primjeniti i za posao, a ne samo slobodne trenutke koje provodite kod kuće.

Moć biljaka

Već smo pisali o tome koje sve benefite donose biljke kod kuće, a samo neki od njih su da okruženost zelenilom umanjuju stres i nervozu te potiču produktivnost, dakle utječu na mentalno zdravlje, a osim toga imaju utjecaj i fizičko zdravlje – jačaju imunitet te je znanstveno dokazano da pročišćavaju zrak.

Miris drveta

Iako ništa ne može nadomjestiti feel good osjećaj mirisnog buketa cvijeća kojeg ste dobili od bliske osobe, i drveće, pogotovo ono zimzeleno, donosi ima svoje prednosti. Pa sve dok vam dom ne ispuni miris jelke ili bora – za kojeg se tvrdi da ima brojne benefite za zdravlje, poput onih da podiže energiju, poboljšava san i jača imunosni sustav, svoj dom možete ispuniti mirisnom maglicom od eteričnog ulja koja se širi iz difuzora. Naša preporuka je od svog doma stvorite mirisnu oazu mira i to tako da isprobate eterično ulje Tramontana, hrvatskog brenda Bioeterica, koje svojom čistom i organskom mješavinom mirisa utječe na smirenje, opuštanje i smanjenje osjećaja tjeskobe. Ne krijemo ni da smo obožavatelji aromatičnih svijeća, a osim jednog od naših drvenastih mirisnih favorita Byredo Tree House, možete isprobati i neke od ovih noviteta.

Dobar pogled

Osim što prirodu možete unijeti u svoj dom, ako imate pogled na krošnje drveća, nemojte ga zaklanjati, već rastvorite zavjese. Naime, samo gledanje u prirodu, ako već ne smijete u njoj boraviti jer se nalazite u samoizolaciji, ima pozitivan utjecaj na raspoloženje pa će vam pomoći ako se osjećate anksiozno. Isto tako, znanstvena istraživanja su pokazala i da gledanje umjetnosti podiže raspoloženje i inspirira nas, pa možda da razmislite da svoje zidove ukrasite djelima mladih umjetnika.

Odredite svoje mjesto za relaksaciju

Sada kad su nam domovi postali “2 u 1” – ured i životni prostor, bitno je u stanu odrediti neko mjesto koje će biti rezervirano samo za opuštanje. Je li to udobna fotelja u koju se možete smjestiti i čitati knjige, gledati na laptopu omiljene serije ili filmske klasike, listati neki inspirativan coffee table book ili, pak, kupaonica od koje ćete napraviti pravi mali wellness centar, uživati u kupki, staviti masku na kosu i lice i odraditi sve beauty rituale koji su tijekom tjedna na čekanju, nije ni bitno, ono što je važno je da se u potpunosti opustite.

Očistite, odbacite, uklonite…

Brojni dizajneri interijera savjetuju da se iz prostora riješite svega nepotrebnog, bila to prašina koju dugo niste očistili, fotelja na kojoj nitko nikada ne sjedi, hrpa sitnica na policama koje služe samo za ukras… Ono čime si najviše možete pomoći je organizacija prostora i to tako da si odredite dovoljno prostora u koji možete sve pospremiti kako vam stan ili kuća ne bi izgledali neuredno jer to utječe na (loše) raspoloženje. Nakon što ste prostoru oduzeli nepotrebno, možete mu dodati neke feel good elemente, kao što su, primjerice, buket svježeg cvijeća ili grm eukaliptusa. Osim toga, kao anistres terapija može vam poslužiti i samo čišćenje kuće, ako vas već sami rezultati ne čine dovoljno zadovoljnima.

Fotografije: Studio Ashby, Caroline Andreoni

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0