Apstrakcija mladog hrvatskog autora za kojom posežu inozemni ljubitelji umjetnosti

Ova godina, iako većini traumatična, imala je i svoje prednosti, pogotovo kada je u pitanju hrvatska umjetnost. Od proljetnih humanitarnih akcija na vrhuncu pandemije, za koje su umjetnici nesebično donirali svoje radove, do brojnih izložbi organiziranih po malim i velikim galerijama, sajmovima i muzejima diljem Zagreba, ali i cijele Hrvatske. Mladi autori imali su priliku predstaviti svoja djela u vremenima kada je bijeg od realnosti (bio) neophodan. Sada već svi znamo kako je znanstveno dokazano da gledanje umjetnosti podiže naše raspoloženje i inspirira da se razvijamo u različitim smjerovima.

Dakle, upravo je sada pravo vrijeme da počnemo ulagati te odlučimo umjetnost iz knjiga i s Instagrama prenijeti u naše domove i tako si omogućiti svakodnevno uživanje u ljepotama umjetničkih djela.

Unutarnji pejzaž – varijacija II

Apstrakcija, boja i zaigranost moje su prve asocijacije u pogledu na umjetnine slikarske zvijezde u nastajanju – Ranka Ajdinovića. Kako se ovoj godini bliži kraj pravi je trenutak za optimističnije koračanje u sutra, vrijedi baciti pogled na umjetnost ovog zanimljivog slikara čije se slike nalaze u mnogim inozemnim kolekcijama, a osim interijere u Parizu, Londonu i New Yorku, njegove slike, između ostaloga, krase i zidove losanđeleškog doma dvostruke osvajačice glazbene nagrade Grammy, De De Bridgewater. Pa kako je došlo do toga da Ranka svjetska publika zamijeti u većoj mjeri nego domaći ljubitelji umjetnosti?

Unutarnji pejzaž 26

Odmicanjem od klasične forme, ali i dominantne filozofije estetike, privlači pozornost mladih koji imaju želju investirati u radove koje si mogu priuštiti, a koji predstavljaju pozitivne aspekte unutarnjih pejzaža, kako nam i sami nazivi Ajdinovićevih djela nalažu. Promatranje radova iz kolekcije “Unutarnji pejzaži” u meni istovremeno bude osjećaj mirnoće i živahnosti, nosi me u imaginarno okruženje gdje je sve prepušteno vremenu, tamo gdje nema brige. Osim već prepoznatljivih ulja na platnu, mladi slikar stvara i kinetičke slike koje pogledom iz svakoga kuta donose jednu jedinstvenu, inovativnu perspektivu – tako vam, uz malu (po)moć fikcije, svaki dan u dnevnom boravku može visiti nova slika (ha-ha).

Kompozicija SA 11

Želja mi je približiti umjetnost mlađoj generaciji, ne samo teoretski ili putem društvenih mreža, već stvaranjem interesa da se sami odvaže na korak odlaska u galerije te istraže što im se sviđa. Problem je u prezentaciji fine arts kategorije, s obzirom na to da se uvijek stekne dojam kako je to nešto izvan našeg cjenovnog ranga. Trebalo bi razumjeti da se slike kojima će vrijednost s vremenom rasti, danas mogu kupiti po pristupačnoj cijeni koja nam pruža priliku za početak stvaranja svoje kolekcije.

Motion 2

Toplina Rankovih umjetnina prekrasno se uklapa i podiže interijere gdje nas zidovi kroz apstrakciju mogu vratiti u neka bezbrižnija vremena, a istovremeno našoj mašti dati na volju. Njegov stil i poigravanje s različitim materijalima razvijaju se, ali uvijek ostaju kvalitetni i dosljedni nadrealnom osjećaju koji Ranko u njih taloži stoga je relacija sna i jave tako snažna.

Motion 3

Iako su Rankove slike suptilne i osjetljive, razmatraju snagu istinskog dojma koje djelo može sadržavati. Svaki se rad čini poznatim i tajanstvenim, slično kao i priroda same duhovnosti. Ajdinović je smisleno iskoristio prednosti ove krize, radi u svom atelijeru stvarajući nove serije, aktivno objavljuje umjetnost na svom Instagram profilu, sudjelovao je i proljetnoj virtualnoj izložbi za pomoć Petrovoj bolnici te izlagao na jednom zagrebačkom sajmu umjetnina gdje je po prvi puta prezentirao svoje grafike.

Unutarnji pejzaž – varijacija I

Vjerujem da nas je ova nadasve neobična godina naučila strpljenju, spontanosti i sučeljavanju samima sa sobom. Omogućila nam je da budemo uistinu ranjivi, bavili smo se aspektom naše podsvjesne arhive, vrlo osobnim momentima koji su obilježili jedno razdoblje naših života – ono što su neki od nas proživjeli po prvi puta, svakidašnji su izazovi umjetnika, ono što je Ajdinović otkrio o sebi i o svojoj praksi, zasigurno će se pojaviti u nekom od budućih radova. Radove mladog autora možete razgledati u zagrebačkoj  “Galeriji Kaptol”, u kojoj možete saznati i više informacija o umjetnosti ove zvijezde u nastajanju.

Tekst: Lucia Jerič

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0