Zdrave navike koje mogu pospješiti fat burn

Kako pospješiti fat burn ili sagorijevanje masnoća pitanje je koje si neki od nas često postavljaju. Podržavamo stajalište da se svatko treba dobro osjećati u svojoj koži, jesti zdravu i uravnotežene prehranu, redovito vježbati (ako još niste počeli s pripremom za ljeto, u sklopu Dora Body Studio x MagMe treninga rješavamo se potkožnog masnog tkiva) i piti dovoljno vode, ali ipak nas ponekad muči, što uz sve ispravne načine gubitak masnog tkiva ne ide tempom kojeg priželjkujemo.

Često u nastojanjima da živimo zdravo i aktivno, previdimo sitnice koje mogu usporiti ili potpuno zaustaviti fat burn. Kako bismo vam u tome olakšali, proučili smo što kažu neki od najboljih svjetskih nutricionista na pitanje kako ubrzati sagorijevanje masnoća – savjeti koje smo izdvojili nisu zahtjevni i možete ih početi pratiti već danas!

Grickanje između obroka

Podvojena su mišljenja oko treba li u prehranu uvesti međuobroke ili se ograničiti na one zadane. Neki se zalažu za ideju da međuobroci smanjuju šanse za prejedanjem u vrijeme glavnog obroka, dok neki tvrde kako raste razina glukoze u krvi pa ne može doći do mršavljenja. Za koju god se tezu odlučili, jedno je sigurno – ono što grickate trebalo bi biti zdravo. Umjesto da posežete za nezdravim, masnim i slatkim zalogajima, odlučite se za bobičasto voće, celer, humus, jaja, orašaste plodove ili sirovo povrće, a pakirane grickalice zaboravite. Da, čak i “zdravu” granolu koja u sebi krije puno šećera.

Pripazite na količinu vlakana

Vlakna su od velike pomoći za gubitak masti jer pomažu u kontroli apetita. Bez značajne kalorijske vrijednosti, vlakna pridonose osjećaju sitosti, što smanjuje količinu hrane koja se konzumira. Nalaze se u voću, povrću, mahunarkama, zobi, pšenici, orašidima i sjemenkama. Ako prerađenu hranu zamijenite cjelovitom hranom bogatom vlaknima, lakše ćete izgubiti masno tkivo. Neke su studije otkrile da konzumacija topljivih vlakana smanjuje razinu hormona gladi koje tijelo proizvodi, a posebno će dobro utjecati na redukciju masti na trbuhu.

Smanjite unos alkohola

Društveni život često povezujemo s pićima koja, zapravo, ne bismo smjeli konzumirati u velikim količinama. Kada plan prehrane preporučuje zeleni čaj, mineralnu i vodu, ponekad se teško iskontrolirati porive subotom navečer. Čaša vina ili koktel možda ne zvuče kao puno alkohola, ali sva će takva pića prekinuti fat burn jer usporavaju metabolizam.

Uz alkohol, trebalo bi na isti način tretirati i zašećerena pića kao što su voćni sokovi, čaj i gazirana pića. Istraživanje je pokazalo da zaslađeni napici nerazmjerno povećavaju visceralne masnoće na trbuhu, vrstu koja predstavlja najveći zdravstveni rizik.

Odaberite prave vježbe – kardio vs. treniranje s utezima

Iako će kardio trening pospješiti veće sagorijevanje kalorija nego trening s opterećenjem, upravo će utezi za vaše tijelo napraviti ono što kardio nikada neće moći – ubrzat će metabolizam i do 36 sati nakon vježbe. To znači da ćete nastaviti sagorijevati kalorije i mast nakon treninga, dok će tijelo iskorištavati proteine, vitamine i minerale kako bi oporavilo mišiće. Podizanje težih utega značit će da mišići trebaju napornije raditi kako bi se nakon toga “popravili” – proces je to koji povećava brzinu metabolizma te brže sagorijevaja više kalorija. Ove vježbe izvodite uz stručnu pomoć trenera koji će vam najbolje savjetovati što je dobro za vas.

Prehrana puna probiotika

U posljednje vrijeme probiotici su ponovno dobili na važnosti, i to s dobrih razlogom. Probiotici imaju brojne zdravstvene benefite – od poboljšanja probave do podizanja raspoloženja i jačanja imunološkog sustava. Probiotici su živi mikroorganizmi koji poboljšavaju imunološku funkciju i zdravlje probavnog sustava i srca. Dvije su glavne obitelji dobrih bakterija u crijevima, bacteroidetes i firmicutes. Probiotici mogu smanjiti broj kalorija koje upijete hranom, a utječu i na razinu hormona i proteina povezanih s apetitom i skladištenjem masti. Osim u obliku kapsula i praha, probiotike možete pronaći u kiselom kupusu, kimchiju, jogurtu, kefiru, kombuchi

Smanjite razinu stresa

 

 

Vrijeme u kojem živimo nas ne mazi uvijek. Konstantna online prisutnost, izloženost negativnim komentarima i lošim vijestima, nepovoljno utječu na naše zdravlje te može potaknuti prejedanje ili češće posezanje za hranom. Emocionalno prejedanje – “za smirenje živaca” – definitivno ne pomaže u sagorijevanju masnoća. Iako je smanjiti stres iznimno teško, važno je prepoznati okidače zbog kojih se poželimo utješiti hranom. Ako niste skloni posezati za hranom u stresnom periodu, morate znati da razina kortizola – hormona stresa, dok ste pod stresom tijelu signalizira da pohrani mast. Šetnja, meditacija, druženje ili vježba, pomoći će u smanjenju razine ovog hormona.

Naspavajte se!

 

Jedan od najvažnijih faktora gubitaka masnih naslaga je kvalitetan san, a brojne su studije ukazale na korelaciju manjka sna i povećane tjelesne mase. Nedostatak sna, naime, može povećati osjećaj gladi – kad smo umorni, tijelo traži više masne, slatke i procesuirane hrane, pa bi bilo poželjno da odradite svojih minimalnih sedam sati tijekom noći, kako se ne bi tijekom dana nepotrebno prejedali.

Prestanite gledati u brojke na vagi

Promjene u prehrani, načinu života i vježbanju mogu donijeti ogromne pomake, za psihičko i fizičko zdravlje, a ako se isključivo vodite brojkama na vagi, sami ste sebe osudili na neuspjeh. Nemojte biti loše volje ili, pak, nemotivirani ako brojka na vagi nije onakva kakvu ste zamislili. Rad na mišićima i gubitku potkožnog masnog tkiva te uravnotežena prehrana znatno su važniji. Fotografirajte se, umjesto da se važete, pa ćete vidjeti moći bolje pratiti svoj svakodnevni napredak!

Prije svake promjene prehrane ili konzumacije dodataka prehrani, posavjetujte se sa svojim liječnikom.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici. 

Fotografije: Instagram (@hungry_jess, @allegrashaw, @papayalovin, @hipi_club)

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0