POVIJEST ROLEXA

Hans Wilsdorf imao je 24 godine kada je 1905. godine osnovao kompaniju Rolex (prvo pod imenom Wilsdorf & Davis). U to vrijeme ručni satovi nisu bili uobičajeni, nosile su ih uglavnom žene kao nakit te su bili nedovoljno precizni. No, Hans Wilsdorf je kao vizionar svog vremena, uspio napraviti ono što se tada činilo nemogućim. U vrijeme dominantnih džepnih satova pronašao je rješenje problema preciznosti te je zauvijek promijenio percepciju o ručnim satovima.hans

Hans Wilsdorf, osnivač Rolexa

Rolex je 1910. bio prvi ručni sat na svijetu koji je dobio kronometarski certifikat kao službenu oznaku preciznosti, da bi nekoliko godina kasnije dobio i najvišu ocjenu preciznosti nakon uspješno odrađenih rigoroznih testova namijenjenih uglavnom za velike nautičke kronometre. No, izum koji je pokrenuo revoluciju u industriji satova bio je Rolex Oyster, prvi sat na svijetu otporan na vodu i prašinu.oyster

Rolex Oyster, prvi sat na svijetu optoran na vodu i prašinu, jastučastog oblika

Slijedio je niz novih postignuća i izuma na temelju kojih je Rolex postao legendarna ikona u svijetu satova, a slava koju je tada stekao nije izblijedila ni danas. Rolex je tako napravio prvi sat s automatskim mehanizmom, prvi sat s prikazom datuma na brojčaniku, prvi sat koji prikazuje dvije vremenske zone, ali i prvi sat koji osim datuma pokazuje i dan u tjednu ispisom na brojčaniku. Do sada Rolex ima registrirano više od 400 patenata.

Osnivač Rolexa, Hans Wilsdorf imao je i izraženi poduzetni duh. Prepoznao je važnost dokazivanja kvalitete satova kroz razne ekstremne uvjete. Rolex je tako bio sat koji je nošen prilikom prvog probijanja zvučnog zida, prvog osvajanja vrha Everest, prvog postizanja brzine od 480 km/h te brojnih drugih postignuća, a danas je omiljeni sat uspješnih sportaša, umjetnika, znanstvenika i poduzetnika.3

Nova Rolex Daytona na ruci Rogera Federea
4Roger Federer dugogodišnji je ambasador Rolexa
5Roger Federer osvojio je svoj 18. Grand Slam® na Australian Openu

ZANIMLJIVOSTI

  • Sjedište, kao i cjelokupna proizvodnja, nalazi se u Švicarskoj.
  • Potrebno je otprilike godinu dana da se napravi jedan Rolex sat.
  • Svaki Rolex sat sastavlja se ručno, a prilikom generalnog servisa sat se kompletno rastavlja do najsitnijeg dijela.
  • Svaki Rolex je uistinu Rolex, odnosno svaki Rolex sat rađen je s jednakom pažnjom te garantira jednaku beskompromisnu kvalitetu bez obzira na model o kojemu je riječ.
ženevaRolex sjedište u Ženevi

basel

Rolex zgrada na Baselworldu

NAJPOZNATIJI MODELI

Najpoznatiji model Rolexa svakako je Rolex Daytona koji je proizveden 1963. godine. Daytona je svoje ime dobila po prestižnoj automobilističkoj utrci koja se odvija u Daytoni Beach na Floridi, na kojoj je tadašnji najbolji vozač Sir Malcolm Campbell uvijek nosio Rolex. Nakon postizanja svjetskog rekorda, poslao je pismo Rolexu kako bi se zahvalio na preciznosti i izdržljivosti sata koji ga je pratio na svim utrkama.

6

Rolex Cosmograph Daytona, 1963.

Rolex Daytona svojedobno nije bio najpopularniji model, dapače, jedva da se mogao prodati za 200$, no s vremenom je njegova slava postala nemjerljiva. Među kolekcionarima je najpoznatija tzv. Paul Newman Daytona, odnosno Rolex Cosmograph Daytona Ref. 6239, 6241,6262, 6264, 6263 ili 6265 s karakterističnim brojčanicima. Paul Newman, poznati glumac, ali i izvrstan vozač utrka rado je nosio Rolex Daytonu Ref. 6239 zbog čega su ga kolekcionari prozvali po njemu, a ime se održalo i danas.

7

Rolex Cosmograph Daytona s Paul Newman brojčanikom

Dva Paul Newman vintage modela su se 2016. godine prodala na Phillips aukciji za nevjerojatnih 1.95 milijuna dolara te za 920.000 dolara.

KAKO ODRŽAVATI VAŠ ROLEX

  • Prilikom namještanja vremena iznimno je važno sat skinuti sa zgloba te pravilno zaviti krunicu da bi se osigurala vodootpornost.
  •  Ako se sat nije nosio duže vrijeme, preporučuje se navijanje prilikom namještanja vremena.
  • Metalna narukvica i kućište mogu se oprati koristeći sapunastu vodu i mekanu četkicu. Ako se sat nosio u slanoj vodi, potrebno ga je potom isprati u slatkoj vodi.
  • Iznimno je važno da svoj sat uvijek povjeravate isključivo ovlaštenim serviserima. Jedino oni imaju potrebna znanja, dijelove i alate.

Rolex satove možete kupiti u trgovini Mamić na adresi Gajeva 4 u Zagrebu.