MagMe Ekspert: Satovi i njihovo održavanje

U sklopu naše Instagram rubrike MagMe Ekspert postavljate nam pitanja na koja ste oduvijek željeti saznati odgovor, a mi ih onda dobivamo i to od stručnjaka s kojima surađujemo kao što su vizažisti, stilisti, fitness instruktori, frizeri, estetski kirurzi, dermatolozi… U novom izdanju ugostili smo Ivana Mamića, Junior Watchmakera iz butika Mamić 1970

Kupnja luksuznog sata odluka je koju mnogi donose nakon dugo razmišljanja i istraživanja pa ne čudi kako mnogi daju svoje povjerenje brendovima poput Rolexa. No, s kupnjom luksuznog sata javlja se i tema njegovog održavanja pa je većina pitanja išla u tom smjeru, a otkrili smo vam i koje satove možete kupiti unutar određenog budžeta ako je riječ o prvoj kupnji ili, pak, poklonu važnoj osobi, a želite da je riječ o timeless izboru. Na Instagramu tražili da nam otkrijte sve svoje dileme, a odgovore na njih donosimo vam u nastavku, dok video odgovore možete pogledati putem našeg Instagram profila.

Q: Kako održavati sat?

A: Savjetujemo da se sat nosi aktivno minimalno osam sati na dan, kako bi imao dovoljnu rezervu snage i kako bi nesmetano radio. Čuvajte sad od udaraca, oni su najčešći razlog prijevremenog servisa. Prije odlaska u vodu uvijek provjerite krunicu sata, je li pravilno zavinuta. Sat redovito čistite slatkom vodom i pH neutralnim sapunom. Posjećujete isključivo ovlaštene servisne centre jer oni svojim znanjem, alatima, vještinama te originalnim dijelovima osiguravaju da vaš sat živi za iduće generacije.

Tudor Royal
Q: Imam sat već tri godine i nisam ga odnijela na servis, može li se nešto dogoditi?

A: Svi novi Rolex i Tudor modeli dolazi s interacionalnom prodajnom garancijom u trajanju od pet godina. U tom periodu brendovi jamče kvalitetu za njihov rad. Ako sat ima uredne vrijednosti unutar dopuštenih odstupanja, nema potrebe za servisom.

Q: Što je bolje – kožnati ili metalni remen za sat i zašto?

A: To je stvar osobne preferencije, odabira i životnog stila. Metalna narukvica je dugotrajnija, može se prati, a po potrebi i polirati. Kožnati remen je, pak, lakši te je češći odabir za poslovne i svečane prilike. Kožnati remen je podložniji trošenju te se zbog utjecaja vlage i znoja mora češće mijenjati.

 

 

Q: Što opravdava cijenu skupog sata poput Rolexa, osim brenda?

A: Rolex svoje poslovanje temelji na beskompromisnoj kvaliteti, i to u svakom pogledu. U proizvodnji koriste najkvalitetnije materijale te su svi satovi sastavljeni ručno od strane najiskusnijih urara. Ono što Rolex izdvaja od konkurencije je svevremenski dizajn, pouzdanost i dugovječnost njihovih mehanizama. A uz pravilno održavanje, Rolex se može prenositi s generacije na generaciju.

Tudor Clair de Rose
Q: Investirala bi do pet tisuća eura u sat. Koji bi bio najbolji izbor za prvu kupnju, a koji sat je dobar poklon za dragu osobu?

A: Tudor je luksuzni švicarski brend koji imamo u našoj ponudi, a ima prekrasne modele satova koji su hrvatskoj publici sve zanimljiviji zbog izgleda, a i cjenovnog ranga koji se kreće u okviru onog postavljenog u pitanjima. Kao prijedlog za prvu kupnju ili poklon voljenoj osobi, izdvojili bismo tri modela koji su odlična opcija. Prvi je Tudor Black Bay Fifty-Eight izrađen u čeliku s predivnim plavim brojčanikom, drugi prijedlog je Tudor Royal u kombinaciji 18-karatnog žutog zlata i čelika s crnim brojčanikom, a kao zaista timeless model ističe se Tudor Clair de Rose klasičnog izgleda.

Tudor Black Bay Fifty-Eight
Q: Sviđaju mi se Rolexovi brojčanici u boji, ali me strah da će mi sat dosaditi. Imate li iskustva s takvim slučajevima?

A: Rolex nudi zaista široku ponudu narukvica i brojčanika u svojim kolekcijama, a klijenti često imaju želju za promjenom ili osvježenjem svojeg sata. Kuća Rolex takvim klijentima nudi opciju zamjene brojčanika nakon isteka petogodišnje garancije. Predlažemo da nas posjetite u butiku na adresi Frane Petrića 7 kako bismo istražili sve opcije zamjene za vas.

Q: Koliko često raditi čišćenje, a koliko servisiranje? Koja je razlika?

A: Čišćenje sata podrazumijeva uklanjanje nečistoća s njegove vanjštine te se koristeći ultrasoničnu kupku i posebne kiseline sa sata uklanjaju neželjene nakupine nečistoće. Servisiranje ima za cilj vratiti sat u njegovo prvotno, estetsko i funkcionalno stanje. Tijekom tog procesa neispravan sat se rastavlja, čisti te se mijenjaju istrošeni dijelovi. Zatim slijedi sklapanje, podmazivanje i kalibriranje točnosti rada mehanizma. Kućište i narukvica se poliraju te slijedi završno testiranje sata na vodonepropusnost. Preporuka je da se servis radi svakih pet do osam godina, dok se čišćenje sata obavlja po potrebi.

Q: Koliko prosječno košta čišćenje, a koliko servisiranje Rolex sata?

A: Usluga čišćenja je, za naše klijente, u potpunosti besplatna, a cijena servisa se formira ovisno o modelu i stanju sata. Cijene se kreću do pet tisuća kuna naviše, a što je sat stariji to zahtijeva više pažnje s naše strane te se time povećava i cijena servisa.

Ako imate dodatnih pitanja preporučujemo da se zaputite u zagrebački butik Mamić i od njihovih stručnjaka doznate sve što vas još zanima o satovima i njihovom održavanju.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: PR

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0