KOLUMNA | Pojava boli u trudnoći zbog koje ne trebate brinuti

Autorica teksta je Nika Grah, bacc. cin. i
certificirani trener prenatal i postnatal treninga na reformeru te vlasnica
Sweat Corner studija. Sve njezine Moms Club kolumne možete pročitati na ovom linku.

U današnjoj kolumni dotaknut ću se pojave boli uslijed tjelesnih promjena i promjena samog vezivnog tkiva koje se događaju u trudnoći, a koju trudnice ne dožive jednako. Pričati ćemo o promjeni koju karakterizira jaka i oštra bol, a koja, najbitnije, nije opasna za vas niti bebu.

Mnoge žene u trudnoći dožive oštru, kratku bol ili “probadanje” u području rodnice i/ili u području donjeg dijela trbuha, od kukova prema preponama. Tu bol neke žene opisuju i kao jaki grč.

To je pojava koja vas ne treba prestrašiti, niti koje se trebate bojati, s obzirom na to da u trudnoći dolazi do mnogih tjelesnih promjena, a jedna od njih je i proširenje kukova i povećanje maternice. U početku trudnoće je maternica, naime, otprilike veličine jabuke, a do kraja trudnoće postiže veličinu lubenice.

Kako maternica raste i povećava veličinu i težinu, a ligamenti koji ju pridržavaju postaju sve tanji i napetiji, može doći do iritiracije okolnih živaca i time dovesti do boli. To vlaknasto vezivno tkivo koje podupire maternicu i nalazi se s obe strane maternice nazivamo zaobljeni ligamenti i oni povezuju vrh maternice i preponu.

whattoexpect.com

Bol se najčešće javlja tijekom drugog tromjesječja, kod znatnijeg povećanja trbuha. Kod većine žena je prisutna češće, dok je kod nekih žena to rijetka pojava. Nema određenog pravila, a najčešće traje kratko, ali intezivno.

Bol zaobljenih ligamenata može se javiti dok mirujete, ali i kod kihanja ili brzih i iznenadnih pokreta. Nagle rotacije u krevetu, duge šetnje bez pauze i fizičke aktivnosti bez odmora mogu također dovesti do boli. Ako vas zaboli tijekom treninga, važno je to napomenuti treneru i stati sa vježbom, odmoriti i pričekati da bol prođe.

Kako smanjiti bol?

Ležanjem na suprotnoj strani od strane boli ili postavljanjem toplog obloga na mjesto boli. Ako ste u mogućnosti, topla kupka je dobro rješenje kako bi se mišići i ligamenti opustili. Svakako izbjegavajte one aktivnosti koje vam ne odgovaraju i kod kojih se javlja bol.

Jedan od bitnijih faktora je odmor. Koliko god je važno kretati se u trudnoći, kako sam i pisala u jednoj od prvih kolumni, bitno je da se tijelo odmori i da ga nepotrebno ne forsirate. Ako se boli nastavi i kad sjedite, probajte podići noge odnosno primaknite koljena prema prsima.

Svakako bi vam preporučila odlazak na prenatal pilates koji se, osim prilagođenih vježbi snage fokusira i na vježbe istezanja, a tijekom kojeg nije glavni cilj poboljšati fleksibilnost, već je održavati.

Drage trudnice, bol zaobljenih ligamenata je normalna pojava i prilagodba tijela u trudnoći, a bol nakon poroda više neće biti prisutna.
Osluškujte svoje tijelo, pratite promjene, a ako smatrate da je bol drugačija, jača, nelagodnija i češća ili se javlja uz određene simptome poput krvarenja, povišene temperature i drhtavice, svakako predlažem da se obratite svom ginekologu.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Instagram

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0