Tudor Royal

MagMe Ekspert: Svijet luksuznih švicarskih satova i njihovo održavanje

U sklopu naše Instagram rubrike MagMe Ekspert postavljate nam pitanja na koja ste oduvijek željeti saznati odgovor, a mi ih onda dobivamo i to od stručnjaka s kojima surađujemo kao što su vizažisti, stilisti, frizeri, estetski kirurzi, dermatolozi, stručnjaci za dijamantni nakit… U novom izdanju ugostili smo Marka Palikuću, adiministratora postprodaje iz butika Mamić 1970

Ako postoji neka nedoumica svijetu luksuznih švicarskih satova brendova Rolex i Tudor, odgovor na nju sigurno imaju stručnjaci iz butika Mamić. Neovisno o tome jeste li strastveni zaljubljenik u satove, kolekcionar ili se, pak, odlučujete za kupnju svojeg prvog luksuznog sata, postoje neke osnove vezane uz održavanje, dizajn i kupnju satova koje biste trebali znati. Putem Instagrama otkrili ste nam što vas najviše zanima kad su u pitanju Rolex i Tudor modeli, servisiranje satova i ulaganja u satove, a mi vam odgovore naših eksperata donosimo u nastavku, dok video odgovore možete pogledati na našem Instagram profilu.

Q: Koja je razlika između stare Daytone i ovogodišnje?

A: Nova Rolex Cosmograph Daytona, reference 126500, ima sinkronizirano kućište, model je promjera 39,9 mm, dodan je metalni prsten oko Cerachrom keramičkog prstena, redizajnirani su krugovi na podbrojčanicima te ima novi mehanizam 4131.

Rolex Cosmograph Daytona
Q: Volim muške satove, a imam tanak rist. Koji sat preporučujete da kupim?

A: Predlažemo odmah dostupne modele u butiku Mamić kao što su Tudor Royal 38 u kombinaciji čelika i 18-karatnog žutog zlata s brojčanikom čokoladne nijanse, Tudor Black Bay 36 s plavim brojčanikom te Tudor Black Bay 58 s plavim brojčanikom.

Tudor Black Bay 58
Q: Koliko je često potrebno nositi sat na servis, ako se nosi svakodnevno?

A: Potrebno je naglasiti kako svakodnevno nošenje sata nije preduvjet za servis te ne može naškoditi satu, ako se pažljivo nosi. Rolex i Tudor satove potrebno je servisirati otprilike svakih 10 godina, a to ovisi i o modelu i stupnju korištenja.

Q: Koliko košta servisiranje Rolex sata?

A: Cijena servisa Rolex sata ovisi o modelu, stanju i starosti sata. U pravilu se cijena kompletnog servisa kreće od 800 eura pa na više.

Q: Smijem li spavati sa satom i nositi narukvice uz njega? Zašto to ne biste preporučili?

A: Preporuka je da se nakit ne nosi na istoj ruci sa satom. Dugotrajno sudaranje narukvica s kućištem sata može negativno utjecati na preciznost sata te može oštetiti materijal. Što se tiče spavanja sa satom, to nije ni zabranjeno niti može naškoditi satu, no svojim klijentima preporučujemo da ga skinu prije spavanja.

Q: Koja je razlika između čišćenja i servisiranja sata?

A: Čišćenje podrazumijeva vanjsko čišćenje sata. Sat se čisti u ultrasoničnoj kupki te čišćenje ima za cilj ukloniti neželjene nečistoće. Servis, pak, podrazumijeva rastavljanje sata do najsitnijeg dijela i ponovno pažljivo sklapanje s ciljem da se osigura njegova točnost. Za to je potrebno bogato iskustvo i iznimna vještina urara.

Q: Biram svoj prvi sat, ali nisam sigurna za veličinu. Postoje li neki standardi kako se bira?

A: Nema univerzalnog standarda pa preporučujemo da posjetite butik Mamić i prepustite se prodajnim savjetnicima koji će vam pomoći u odabiru vašeg savršenog prvog sata.

Q: Preporučujete li poliranje satova?

A: Poliranje je sastavni dio kompletnog periodičnog servisa. Ako povjerite svoj sat službenom servisnom centru, poliranjem se uklanja minimalna količina materijala, poštuju se izvorne proporcije te se kao rezultat dobije vizualni izgled sata kao da je upravo izašao iz tvornice.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mamić 1970 (@mamic1970)

Q: Koji Tudor satovi su svevremenski?

A: S klasičnim i suvremenim dizajnom, linije brenda Tudor prepoznatljive su upravo po svojim modelima koji su bezvremenski klasici, dizajnirani kako bi trajali kroz nadolazeće generacije. Satovi dolaze u različitim stilovima, bojama te materijalima izrade između kojih možete birati, a uz pomoć našeg stručnog tima zasigurno ćete pronaći sat koji odgovara vašem individualnom stilu.

Q: Može li se promijeniti samo unutarnja ploča na satu? Ako da, bi li to oštetilo mehanizam?

A: Zamjena brojčanika moguća je nakon isteka petogodišnje prodajne garancije. Naša preporuka je da se brojčanik zamijeni u sklopu periodičnog servisa. Također, ako je sat u stručnim rukama, zamjenom brojčanika se ne može oštetiti mehanizam.

Q: Koje satove nosi David Beckham?

A: David Beckham dugogodišnji je ljubitelj ručnih satova, a brend Tudor privukao ga je svojom posvećenošću detaljima te odvažnim pričama iz povijesti. Često ga možemo vidjeti kako nosi razne satove iz Black Bay kolekcije poput modela Black Bay Chrono u čeliku, Black Bay 41 ili Black Bay Bronze. Njegov izbor su također Tudor Royal i Ranger.

David Beckham nosi Tudor satove
Q: Po čemu se najviše razlikuju Rolex i Tudor kao brendovi?

A: Iako ih povezujemo zbog bogate prošlosti kao i izrade satova koji su besprijekorne kvalitete i pouzdanosti, oba brenda uspostavila su vlastite identitete kroz godine postojanja. Ono što bismo naglasili kao razliku kada govorimo o modelima satova je sam dizajn, zatim mehanizmi od kojih su sastavljeni te odabir materijala koji rabe pri izradi satova.

Q: Vrijedi li ulagati u satove, po vašem mišljenju?

A: Riječ je o ručno rađenim, visokokvalitetnim satovima, koji se izrađuju u strogo kontroliranim uvjetima te zadovoljavaju najstrože standardne svoje struke, stoga možemo reći kako su vrijedni ulaganja jer su dizajnirani kako bi izdržali strogoću vremena. Također, brendovi kao što su Rolex i Tudor imaju dugogodišnju tradiciju te svjetsku reputaciju koje su dokaz njihove iznimne trajnosti.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: PR

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0