@tezza.barton

KOLUMNA | Oticanje u trudnoći i kako se nositi s tom pojavom?

Temu je napisala dr. sc. Petra Kojan, specijalizantica ginekologije i opstetricije. Njezine kolumne o činjenicama koje svaka žena treba znati vezano uz rak vrata maternice, gestacijskom dijabetesu te seksualnim odnosima tijekom trudnoće, kao i ostale teme na koje se osvrnula, možete pronaći na ovom linku.

Dolazak vrućih ljetnih dana oduševio je sve osim trudnica jer s njima dolaze i edemi. Gotovo sve ljetne trudnice (a i većina onih koje nisu ljetne) će u jednom trenutku patiti od oticanja uzrokovanim zadržavanjem vode u tijelu. Ovi edemi se najčešće javljaju na gležnjevima, stopalima nogama, rukama, prstima i licu.

Kod većine trudnica radi se o normalnoj popratnoj pojavi trudnoće koja se može poboljšati u nekoliko jednostavnih promjena životnih navika. Međutim postoje i situacije kad su ove promjene znak ozbiljnih stanja koja zahtijevaju liječnički nadzor.

Zašto su trudnice sklone zadržavanju tekućine u organizmu?

S jedne strane imamo povećano stvaranje jer u trudnoći tijelo proizvodi i do 50 posto više tjelesne tekućine kako bi zadovoljilo uredan rast i razvoj djeteta, a tako tijelo i zglobovi omekšavaju i pripremaju se za porod. S druge strane pojavljuje se zadržavanje tjelesne tekućine u organizmu. Maternica koja raste pritišće venski sustav i otežava vensku cirkulaciju iz donjih ekstremiteta u srce. Također, trudnički hormoni ometaju normalno izlučivanje natrija (soli).

Osim fizioloških promjena na koje ne možemo utjecati imamo i one čimbenike koji dodatno potpomažu stvaranje edema kao što su: ljetne vrućine, dugo stajanje na nogama, konzumacija kofeina, povećana konzumacija soli, prehrana siromašna kalijem i uska odjeća koja dodatno opterećuje limfni sustav.

@tezza.barton

Simptomi se najčešće počnu javljati u petom mjesecu trudnoće, a najizraženiji su u trećem tromjesečju. Trudnice primjećuju da im obuća postaje tijesna, javlja se osjećaj težine u nogama, zatezanje ili svrbež listova, prstenje postaje malo, a lice izgleda podbuhlo. Srećom možemo prevenirati ili barem ublažiti ove pojave malim promjenama životnog stila.

Kako spriječiti pojavu edema u trudnoći?

Savjetujem vam da nosite laganu odjeću i udobnu obuću te da obratite pažnju na stopala. Nekoliko puta dnevno razgibajte stopala kroz dvije vježbe.

@tezza.barton

S pomoću teniske ili masažne loptice koju postavite ispod stopala pokretima gore-dolje i kružnim pokretima razgibajte stopalo. Druga vježba se sastoji od toga da flektirate  stopalo prema gore pa prema dolje nekoliko puta. Nakon toga rotirajte stopalo prvo prema van pa prema unutra.

Uz to, lagana masaža stopala i listova opustit će napetost i osjećaj zatezanja. Kupka od Epsom soli i dodatkom eteričnih ulja će također olakšati tegobe.

Idući savjet je da povećate unos tekućine. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da konzumirate dvije do tri litre tekućine tijekom ljetnog razdoblja. Ljeti je unos tekućine olakšan zbog voća i povrća bogatih vodom kao što su lubenica, dinja, breskve, krastavci, rajčica… Također, sugeriram da izbjegavate unos zašećerenih i gaziranih sokova te napitaka s kofeinom.

@tezza.barton

Promijenite prehranu – ljeto je idealno razdoblje za ovu promjenu. Iz menija maknite prerađene proizvode, proizvode s povećanim količinama natrija, jednostavne ugljikohidrate… Uživajte u obilju voća i povrća i laganih ljetnih jela. Pojačajte unos namirnica s kalijem kao što su lubenice, batat, banane, naranče, brokula, špinat, avokado, leća, gljive, krastavci, kokosova voda, suhe marelice, blitva i cikla.

@tezza.barton

Obavezno se krećite! Lagana šetnja, trudnički pilates trening, plivanje – što god vama odgovara će vam donijeti brojne benefite. Tjelesna aktivnost pomaže izlučivanju nakupljena težine, razgibava cijelo tijelo, smanjuje napetost i otpušta endorfine za bolji osjećaju u svome tijelu.

Isto tako, kad odmarate podignite noge u razinu iznad srca kako pi pomogli oticanju krvi i olakšali napetost u stopalima i potkoljenicama. Suho četkanje će također potaknuti limfu i potpomoći izlučivanju viška tekućine iz tijela. Kružnim pokretima počevši od stopala mekanom četkom četkamo cijelo tijelo.

@tezza.barton
Kada oticanje ipak nije bezazleno i potrebno se javiti liječniku?

Kada oticanje krene naglo uz popratne simptome kao što su: glavobolja, vrtoglavica, poteškoće vida, bol u nozi, osjećaj topline i težine zahvaćenog uda, promjene u boji kože i osjećaj zategnutosti te grčevi.

Ovi simptomi mogu ukazivati na dva ozbiljna stanja u trudnoći, a to su preeklampsija i duboka venska tromboza. Bitno je prepoznati i javiti se liječniku kako bi izbjegli opasnosti.

Uživajte u ljetu i trudnoći te pazite i osluškujte svoje tijelo!

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Instagram

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0