@gabriellecaunesil

Savjeti stručnjaka: Sve što vas zanima o seksualnim odnosima u trudnoći

Temu je napisala dr. sc. Petra Kojan, specijalizantica ginekologije i opstetricije. Njezine kolumne o činjenicama koje svaka žena treba znati vezano uz rak vrata maternice te savjetima koji mogu olakšati prve dane s bebom možete čitati na ovim linkovima, a povodom mjeseca ljubavi osvrnula se na seksualne odnose tijekom trudnoće.

Seksualni odnosi su bitni u životu svakoga para jer su način na koji se par povezuje fizički i emotivno, a osim toga mogu imati i benefite za zdravlje. Ipak, u trudnoći se mijenja puno toga, pa tako i naša seksualnost. Nema pravila – neke žene navode povećan libido, dok se druge žale na izrazito smanjenu želju za odnosima. Unatoč tome koliko se seksualni odnosi smanjili u trudnoći, istraživanja potvrđuju da se osjećaj povezanosti pojačava ili ostaje isti zbog same trudnoće i iščekivanja djeteta.

Razlozi zbog kojih se smanjuju seksualni odnosi u trudnoći vezani su za fizičke razloge, kao i psihološke. Od fizičkih razloga se pojavljuju mučnine, napetost u grudima, inkontinencija, hemoroidi, rastući trbuh, bol u leđima, oticanje nogu… Zbog svega toga žene često nisu u raspoloženju za takvu vrstu odnosa i opuštanja s partnerom, osjećaju se neprivlačno i imaju lošu sliku o svome tijelu. Također, jedna od najvećih psiholoških prepreka je strah da će se odnosnom na neki način povrijediti dijete ili na neki drugi način negativno utjecati na trudnoću. Taj se strah posebno pojavljuje kod prvorotkinja, ali i kod muškaraca. Upravo zato želim  srušiti mitove!

@legends.inc

Seksualni odnosi su normalni dio svakodnevice, i tijekom trajanja trudnoće, sve dok i ako vam vaš ginekolog/ica ne savjetuje suprotno. Dijete je sigurno i zaštićeno plodovim ovojima, mišićnim slojem maternice, kao i plodovom vodom. Činjenica je da orgazam dovodi do kontrakcija maternice, ali te kontrakcije nisu istog intenziteta kao kontrakcije za vrijeme trudova. Također,
sjemena tekućina sadrži prostaglandine, ali su oni u preniskoj koncentraciji da bi potaknuli porod.

Iz predostrožnosti, situacije u kojima će vaš ginekolog/ica preporučiti uzdržavanje od seksualnih odnosa su: rizik od prijevremenog poroda, curenje plodove vode, vaginalno krvarenje ili kontrakcije nejasnog uzroka te placenta previa (predležeća ili nisko ležeća posteljica).

Želja za seksualnim odnosom može se mijenjati tijekom trudnoće, što je sasvim u redu, sve dok vam ne stvara psihološki teret. Važno je o tome razgovarati, s ginekologom/icom kako bi vam dali odgovore na sva pitanja i nedoumice koje možete imati, kao i s partnerom. Partneri često mogu biti nesvjesni nesigurnosti s kojima se žene suočavaju u trudnoći te ne gledaju na promjene na tijelu na način na koji žene gledaju. Iskren razgovor iznimno je bitan u toj situaciji, pogotovo i zato što seksualni odnosi u trudnoći mogu imati i benefite za zdravlje.

@legends.inc
Povezuju s partnerom

Zajedno ste u ovoj novoj avanturi i zajedno rastete iz para u obitelj. Uživajte u svim promjenama i naučite ih prilagođavati sebi. Isto tako, tijekom i poslije odnosa oslobađa se povećana razina oksitocina koja dodatno pojavača osjećaj povezanosti s partnerom.

Oslobađaju stresa

Trudnoća može biti stresan period zbog neizvjesnosti i straha, a ovo je divan način za opustiti se na kraju dana.

Utječu na kvalitetniji san

Iako fizička aktivnost inače nije preporuka prije spavanja, istraživanja su pokazala da seksualni odnosi prije spavanja pomažu da lakše utonemo u san.

Poboljšavaju samopouzdanje

Odnos je jedan od načina na koji pokazujemo partneru koliko ga volimo i koliko smo s njime povezani. To utječe na naše samopouzdanje i na onaj osjećaj da se osjećamo dobro u svome tijelu.

Opuštaju!

A to je svim trudnicama potrebno – zato se opustite!

Postoje tri pravila za uživanje u seksualnim odnosima u trudnoći. Prvi je, definitivno, razgovor s partnerom. Mijenjate se, pa se mijenja i ono što vam odgovara. Otvoreno komunicirajte o tome s partnerom. Drugo, eksperimentirajte s položajima i vrstom seksualnog odnosa. To se nadovezuje na prvo pravilo u kojem je bitno komunicirati što vam odgovara, a cilj odnosa trebao bi biti i jačanje povezanosti među partnerima, a ne samo postizanje orgazma. I kao treće, savjetujem da se udobno smjestite – možda će vam biti potrebno i neko vrijeme te nekoliko jastuka kako biste mogli zauzeti najudobniju poziciju.

S obzirom na to da se ipak nalazite u drugom stanju, postoje i situacije u kojima se odmah potrebno javiti liječniku, a to su: jaka bol u abdomenu, krvarenje nakon odnosa, curenje plodove vode te promjene u vaginalnom iscjetku.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Instagram, Pinterest

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0