@mvb

Savjeti koji vam mogu olakšati prve dane s bebom

Temu je napisala dr. sc. Petra Kojan, specijalizantica ginekologije i opstetricije.

Rodili ste, porod je iza vas i svi vas zovu, čestitaju, pitaju na koga beba liči… Onda je stigao i dan kad ste došli kući s tim malim klupkom sreće. Beba, partner i vi, napokon zajedno, sami! U tim se trenucima, istodobno s preplavljujućim osjećajem sreće, javlja i strah. Strah od toga jesmo li dorasle zadatku, jesmo li dobre mame, radimo li sve što treba? A što uopće treba raditi s bebom?I dok su naše bake odrastale s malim bebama u obitelji većina suvremenih žena zapravo po prvi put ima priliku držati bebu u rukama tek kad rode tako da je sasvim normalno da se ponekad osjećaju nesigurno i nespremno. Baš zato vam otkrivam “šalabahter” uz pomoć kojih lakše možete prebroditi prve dane s bebom i majčinstva.

Kontakt koža na kožu

Beba i vi funkcionirali ste kao jedno tijekom devet mjeseci, beba je slušala vaš glas, otkucaje srca, disanje, ljuljuškala se u ritmu vaših pokreta, a tijekom prvih dana života se još privikava na promjenu koja se dogodila i zato joj je teško biti samoj. U tom periodu bebi možete pomoći s  puno nošenja, maženja i kontakta kože na kožu. Kontakt koža na kožu, osim što može smiriti bebu, može imati i brojne druge benefite među kao što je lučenje oksitocina koji majci pomaže u uspostavljanju dojenja te smanjenje mogućnosti javljanja postporođajne depresije. Uz to, majčina tjelesna temperatura najbolje regulira djetetovu tjelesnu temperaturu i razvija mikrobiom što je osnova za jak imunitet.

@mvb

Bebin plač

Bebe komuniciraju plačem. Znam koliko je frustrirajuće i kako se možete osjećati bespomoćno u trenucima bebinog plača, no to je njihov jedini način komunikacije. S vremenom ćete naučiti razlikovati plač, kao i ostale neverbalne signale koje vam beba šalje. Najbolji savjeti koje mogu dati u ovoj situaciji je – dajte si vremena, posvetite bebi neprekinutu pažnju, uvijek držite kontakt očima, razgovarajte s bebom i promatrajte sitne signale koje vam beba možda šalje

U situacijama plača savjetujem da nekoliko puta duboko udahnete i izdahnete kako biste se smirili, a zatim da provjerite plače li beba zbog nekog fizičkog razloga – bebi može biti hladno ili vruće, možda je gladna, možda je potrebno promijeniti pelenu ili je, pak, nešto boli… Ako ste sve ovo provjerili i niste našli razlog plača, on je u tom slučaju vrlo vjerojatno psihološke prirode – to može biti premala ili prevelika stimulacija taj dan.

Svaka beba je individua i zato ne postoje točne smjernice za tonalitet i dužinu plača, a zato je najvažnije pratiti bebino opće stanje. U prvim danima s bebom razlog plača mogu biti i kolike ili grčevi, a kriterij po kojem se mogu primijetiti dojenačke kolike je da traju tri sata, tri dana u tjednu i to najmanje tri tjedna. Svakako ovo nije dijagnoza niti se točan uzrok zna kolika pa zato grčevit, bolni plač bebe koji traje više od tri sata i koji roditelji ne mogu smiriti, ipak zahtijeva pregled pedijatra. Masaža beba je sjajan alat za upoznavanje svoje bebe i uspostavljanje prve komunikacije.

@mvb

Baby handling

Za ovaj ste pojam sigurno čuli, ali možda ne znate zbog čega je iznimno važan. Pravilnim postupanjem s djetetom u svakodnevnim situacijama kao što su uzimanje, nošenje, spuštanje, hranjenje i presvlačenje dajemo bebinom mozgu ispravne obrasce pokreta. Bebin mozak pamti te motoričke radnje i kad dođe vrijeme za njih znat će ih pravilno uraditi samostalno. Time potičemo uredan motorički i cjelokupni razvoj djeteta. Nekoliko je bitnih stavki na koje morate pripaziti kod baby handlinga.

Dok god beba samostalno nema kontrolu nad glavom, glavicu treba pridržavati, ali ne fiksirati i ne ometati pokrete nego samo pridržavati. Isto tako, bebin trup bi uvijek trebao biti u fetus položaju, a rukice usmjerene prema naprijed u središnjoj liniji. Podizanje, spuštanje i presvlačenje se radi uz rotacije preko boka što daje pravilan obrazac za samostalne radnje koje će beba uskoro sama moći raditi i jača muskulaturu trupa. Pravilan baby handling je posebno važan kod neurorizične djece u prva tri mjeseca života, ali trebali bi ga primjenjivati svi roditelji kako bi podržali pravilan cjelokupni razvoj djeteta.

Dojenje

Kad je riječ o hranjenju, dojenje je najbolja opcija za mamu i bebu. Iako je nešto što smatramo prirodnim, dojenje je vještina pa se nemojte obeshrabriti ako vam nije krenulo iz prve, već se udobno smjestite i naoružajte strpljenjem. I zaboravite na sve savjete koje ste čuli, iz kojih razloga vam ne ide – jer imate male grudi, uvučene bradavice, malo mlijeka, slabo mlijeko i slične.

Istina je da samo jedan posto žena ne može dojiti, dok su kod svih ostalih poteškoće rješive. Jedan od najvećih strahova novih mama je da im je dijete gladno, a da one nemaju dovoljno mlijeka. No, imajte na umu da je kapacite bebina želuca jako malen. Primjerice, bebe koje su stare jedan dan imaju želudac veličine trešnje i kapacitet od 5 do 7 mililitara, bebe stare tri dana imaju želudac veličine oraha s kapacitetom od 22 do 27 mililitara, dok je bebama starim sedam dana želudac veličine marelice i kapaciteta od 45 do 60 mililitara. S 30 dana želudac je veličine kokošjeg jajeta i kapaciteta oko 80 do 150 mililitara.

Ono što je bitno kod dojenja je da zauzmete udoban položaj i imate potporu za leđa i ruke, a dijete bi trebalo biti što bliže majci – ne samo glava, nego bi i prsa i trbuh trebali biti okrenuti prema tijelu majke. Beba bi trebala široko otvoriti usta kako bi obuhvatila ne samo bradavicu nego i areolu. Bebe imaju urođeni refleks otvaranja usta i traženja bradavice koji će te lako izazvati draženjem bebinog obraza bradavicom ili prstom. Kad beba jako otvori usta, brzo je privijte na dojku i pokušajte što dublje u bebina usta staviti bradavicu. Pravilan hvat prepoznat će te po izostanku boli i mirnom dojenju uz vidljivo gutanje. Savjetnica za dojenje vam može puno olakšati u prvim danima.

@mvb

Odijevanje

Beba u prvim danima još ne može samostalno regulirati tjelesnu temperaturu, što ne znači da joj u ovom zimskom periodu trebate odjenuti pet slojeva odjeće i zamotati ju u nekoliko prekrivača. Idealna temperatura prostorije u kojoj beba boravi smatra se od 20 do 22 Celzijeva stupnja s vlažnosti zraka od 50 posto, dok se za spavanje preporučuje temperatura od 16 do 18 stupnjeva

Bebu odijevajte slično svojim potrebama, a je li bebi hladno možete provjeriti na potiljku ili trbuščiću. Majke se često prepadnu zbog hladnih rukica i/ili nogica, ali bebina periferna cirkulacija je još uvijek slaba i zbog toga to nije najbolji pokazatelj. Bebama nisu potrebne kapice za vrijeme spavanja, kao ni dodatna grijalica blizu krevetića.  Što se tiče odijevanja za spavanje dovoljan su body, pidžama i vreća za spavanje. Svi materijali koji dodiruju nježnu bebinu kožu bi trebali biti lagani i prozračni

Kad je riječ o šetnjama u zimskom periodu, bebu možete odjenuti u tanku prozračnu odjeću kao bazu, a zatim u skafander. Tijekom šetnje provjeravajte bebu – crveni obrazi i nervoza signali su da ste možda pretjerali sa slojevima, dok je premirno dijete hladne kože na potiljku, znak da je bebi hladno. Svjež zrak godi i ima brojne benefite za vas i bebu zato se nemojte bojati šetnja zimi.

Za kraj, drage mame, sjetite se biti nježne prema sebi. Ovo je i vaš veliki novi početak, nikad još do sad niste bile majke i zato si dajte prostora za učenje i rast. Ne ustručavajte se pitati za pomoć jer sve ono što treba vašoj bebi, treba i vama.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Instagram

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0