Pinterest

KOLUMNA | Što je gestacijski dijabetes i zašto je OGTT bitna pretraga kod trudnica?

Temu je napisala dr. sc. Petra Kojan, specijalizantica ginekologije i opstetricije. Njezine kolumne o činjenicama koje svaka žena treba znati vezano uz rak vrata maternice te savjetima koji mogu olakšati prve dane s bebom možete čitati na ovim linkovima, a povodom mjeseca ljubavi osvrnula se na seksualne odnose tijekom trudnoće. Sve njezine kolumne pronađite na ovom linku. 

OGTT ili test sa “slatkom vodom”, kako ga trudnice često nazivaju, je test s kojim otkrivamo postojanje gestacijskog dijabetesa. Iako se žene često žale kako im je ova pretraga neugodna, izrazito je važna i u ovom članku zato ističem zašto se radi i što nakon dijagnoze.

Gestacijski dijabetes (GDM) je dijabetes koji se javlja kod trudnica koje do tad nisu imale dijagnozu dijabetesa. Riječ je o metaboličkom poremećaju. Kad unosimo hranu, naš probavni sustav je razlaže na glukozu koja je hrana našim stanicama. Da bi glukoza ušla u stanicu potreban je inzulin. Ako imamo manje inzulina ili stanice koje su neosjetljive na inzulin, glukoza ne može ući u stanice i nagomilava se u krvi, što se očitava prilikom mjerenja .Ako se ne liječi, GDM može negativno utjecati na zdravlje majke, trudnoću I zdravlje djeteta.

Gestacijski dijabetes se javlja isključivo kod trudnica. Trudnoća donosi brojne promjene u organizmu, posebno kod metabolizma. Posteljica proizvodi hormone koje potpomažu nastanak dijabetesa kao što su hormon rasta, prolactin i progesteron koji imaju funkciju osigurati rast fetusa. Zbog toga se u trudnoći prirodno javlja inzulinska rezistencija koju naše tijelo uspijeva kompenzirati. Ako je naš metabolizam u trudnoću ušao s određenim izmjenama, ta kompenzacija nije dovoljna, što u drugom tromjesečju može dovesti do pojave GDM-a. Zato se testiraju trudnice od 24-28 tjedna trudnoće.

@milenakarl

Može li GDM loše utjecati na bebu?

Većina žena uredno iznese trudnoću i rodi zdravo dijete. Držanje glukoze pod kontrolom pomaže u sprječavanju komplikacija GDM-a. Što znači da sama dijagnoza ne znači da će se pojaviti i komplikacije.

Komplikacije koje se mogu javiti

Jedna od komplikacija povezanih s GDM-om je makrosomija – novorođenče je veće porođajne težine nego što je prosječno. Zbog toga je često otežan porod i moguća je distocija ramena. Zato ovakve trudnoće češće završavaju carskim rezom.

Pojaviti se mogu i hipoglikemija, niska razina glukoze u krvi novorođenčeta te žutica, odnosno nakupljanje bilirubina koje se očituje kao žuta prebojenost kože i sluzokože.

Isto tako, GDM može utjecati na pojavu respiratornog distres sindroma – zbog problema s disanjem novorođenče može trebati kisik te utjecati na nisku razinu kalcija i magnezija kod novorođenčadi što može dovesti do grčeva u mišićima.

Može li GDM loše utjecati na trudnoću?

Trudnice s gestacijskim dijabetesom imaju veći rizik od povišenog krvnog tlaka, preeklampsije, polihidramnija, prijevremenog poroda, poroda carskim rezom, porođajnih ozljeda zbog većeg djeteta. Također, ove žene imaju veći rizik od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti kasnije u životu.

Tko ima predispoziciju za GDM?

 • Osobna povijest smanjene tolerancije na glukozu
 • Anamneza metaboličkog poremećaja, PCOS, hipertenzija,
 • Prethodna povijest gestacijskog dijabetesa
 • Obiteljska povijest dijabetesa
 • Prethodni neobjašnjivi gubitci trudnoće
 • Dijete iz prethodne trudnoće rođeno s više od 4000 grama
 • Starija dob majke
 • BMI >30 kg/m2
 • Povišena vrijednost glikemije kod prvog pregleda
 • Blizanačka trudnoća
 • Prekomjerni dobitak na težini u prvih 18-24 tjedana
 • LDL <0,90 mol/L
 • Trigliceridi >2,82 mmol/L

Kako se dijagnosticira?

U 24-28 tjednu trudnoće radi se OGTT – oralno opterećenje glukozom. Tijekom testa mjeri se vrijednost glukoze natašte, 60 minuta nakon uzimanja glukoze i nakon 120 minuta od oduzimanja.

@milenakarl

Što ako vam je dijagnosticiran GDM?

Ako vam je dijagnosticiran GDM prisjetite se još jednom da to ne znači nužno na komplikacije trudnoće i poroda, ali ukazuje na to da je potrebna promjena životnog stila.

Potrebno je pripaziti na prehranu, konzumirati nutritivno kvalitetne i raznolike obroke koji uključuju proteine, masti, vlakna, složene ugljikohidrate. Bitno je dovoljno se hidratizirati. Fizička aktivnost, odnosno šetnje i treninzi prilagođeni trudnicama su preporučeni.

Terapija se uvodi ako je potrebno i ako promjena životnih navika ne dovede do željenih rezultata te se u tom slučaju prepisuju oralni hipoglikemici i inzulin, po potrebi.

Nakon poroda je potrebno i dalje redovito kontrolirati razinu glukoze u krvi, kao i planirati narednu trudnoću kako bi preduhitrili moguće komplikacije.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0