Usporite starenje ruku u nekoliko jednostavnih koraka

Bore na licu, odnosno prvi vjesnici starenja, preokupacija su brojnih žena iznad tridesete, a pri tome se često zanemaruju upravo oni dijelovi tijela koji najprije pokazuju znakove starenja, kao što su vrat i ruke. Uz to, naše su ruke u proteklih godinu dana najranjivije jer smo učestalog pranja i korištenja dezinficijensa, koža je suha, što znači da je i izgledati starije. No, razvoj tehnologije i progresivna beauty industrija ipak nije zapostavila kožu ruku te se na tržištu sve češće pojavljuju anti-age kreme koje ciljano djeluju na znakove starenja tog dijela tijela. Kako još zaštiti ruke kako upravo one ne bi otkrile vaše godine, saznajte u nastavku.

Što uzrokuje starenje ruku?

U svakodnevnoj rutini njege lica nalaze se serum, tonik i krema, a ruke su zanemarene – eventualno ih namažemo kremom. Sada, u vrijeme pandemije, kada se učestalije peru te se na njih nanose sredstva koja sadrže alkohol, u potpunosti narušavamo zaštitnu barijeru kože. Pribrojimo li uz to i niske temperature, rukama se trenutačno zaista ne piše dobro… Učestalo pranje ruku veliki je faktor kod preuranjenog starenja ruku jer skida s kože ulja, a na rukama ih ionako nema puno. Kao i koža na ostatku tijela, ruke stare jednakom brzinom, samo što je na njima to vidljivije. Koža ruku također gubi kolagen i elastin, baš kao i ona na licu, a zbog utjecaja sunčevih zraka dolazi i do pojave pjega.

Kako ublažiti znakove starenja?

Prevencija je uvijek bolja od saniranja stanja, tako da biste u redovitu njegu ruku trebali uvrstiti kremu za ruke i SPF. Krema za ruke s hranjivim sastojcima djelovat će blagotvorno na kožu, učini je elastičnijom i smanjiti transepidermalni gubitak vode. Kad god izlazite iz kuće, čak i kad su na nebu oblaci, na gornji dio ruku i prste biste trebali nanijeti proizvod sa SPF-om, pogotovo ako želite spriječiti nastanak pigmentacijskih mrlji. I ne zaboravite ga obnoviti nakon pranja ruku!

Postoje i maske specijalno kreirane za ruke, u obliku rukavica, koje nakon dvadesetak minuta skidate i utrljate ostatak maske u kožu. Odlično hidratiziraju kožu i daju joj posebnu mekoću. Također, bilo koja maska za lice s hidratantnim svojstvima bit će dobra i za ruke.

Sastojci koju su poželjni u kremama za ruke, kao i maskama i serumima su ceramidi, koji jačaju prirodnu barijeru kože, vitamin E, koji je prirodni ovlaživač te urea, koja omekšava kožu. Jednako dobro kao i na lice, i na kožu ruku djelovat će vitamin A (retinol) i vitamin C – retinol stimulira proizvodnju kolagena, a vitamin C daje koži sjaj te je posvjetljava. Borite li se s  pigmentacijskim mrljama, potražite proizvode s tranexamic kiselinom koja posvjetljava kožu, a možete je pronaći u The Inkey List noćnom tretmanu.

Nemojte zaboraviti ni na eksfolijaciju – upotrijebite mehanički piling sa zrncima ili kemijski jer će koža nakon uklanjanja mrtvih stanica s površine upiti znatno više hranjivih sastojaka. Nakon eksfolijacije ili nanošenja seruma s retinolom (koji je važan dio noćne njege) posebno je važno ujutro nanijeti SPF.

Tretmani namijenjeni rukama 

Tri su tretmana koji vam mogu pomoći ako imate problema s gubitkom volumena ili pigmentacijskim mrljama. Fileri za ruke pomoći će u vraćanju izgubljenog volumena te će vene biti manje vidljive, dok će profesionalni kemijski piling ukloniti pigmentacijske mrlje, kroz nekoliko tretmana. Uz to, možete se podvrgnuti i tretmanu laserom – kao što djeluje na bore lica, djelovat će i na pomlađivanje kože ruku. Taj se tretman često naziva i faceliftingom za ruke, a zategnut će kožu i regenerirati izgubljeni kolagen.

Male životne promjene koje će svakako pomoći

Koristite li dezinficijens za ruke, obratite pozornost na to da, osim alkohola, sadrži i njegujuće sastojke kako do kraja ne bi isušio kožu. Nosite rukavice, dok čistite tako i dok ste na hladnoći, jer će one spriječiti djelovanje agresivnih sredstava ili vremenskih uvjeta na ruke. Za vrijeme standardne beauty rutine koju provodite, serume i kreme, osim na lice, nanesite i na ruke – to je najlakši i najbrži način za njegu koja može postati dio svakodnevice. Voda je koži najbolji prijatelj pa pripazite da je pijete dovoljno tijekom dana, što se hrane tiče konzumirajte losos, orašaste plodove, sjemenke i bobičasto voće, a od suplemenata odaberite vitamin C, cink, L – karnitin i Omega 3 masne kiseline.

Fotografije: @margaret_dabbs_london, @sphiachang