proljetni umor

Što je proljetni umor i kako se nositi s tom pojavom?

S dolaskom proljeća i toplijih dana često se javljaju osjećaji pospanosti i umora, kao da nam nedostaje energije i ništa nam se jednostavno ne da raditi. Ovakvo raspoloženje često označava proljetni umor.

Proljetni umor je privremeno stanje organizma koje karakterizira drukčije raspoloženje, manjak volje i energije. Pojavljuje se u ožujku i nastavlja kroz travanj kada tijelo prolazi hormonalne promjene, a povezano je s promjenom godišnjeg doba i vremena.

Svaka promjena, čak i ona dobra, sa sobom donosi element nesigurnosti i tjeskobe.

S druge strane, nakon mjeseci zatvorenosti u kući i manjka sunca tijekom zime, u proljeće se počinjemo vraćati u kolotečinu s aktivnostima i izlascima. Ako prijelaz nije postepen, organizam doživljava šok i brzo se umara, odnosno treba mu neko vrijeme da se vrati u kolotečinu.

Simptomi proljetnog umora

Proljetni umor se može manifestirati putem problema sa spavanjem ili pretjeranom pospanošću. Ako noću ne možete spavati, a tijekom dana se samo želite sklupčati na kauč i zaspati, moguće je da je riječ o proljetnom umoru. Postoje razni trikovi kojima si možete pomoći da lakše zaspete navečer, a dobro je početi s ranijim odlaskom u krevet.

Stalni osjećaj nedostatka energije ili  gubitak interesa za aktivnosti koje vas inače vesele također mogu biti simptomi proljetnog umora. Dobro je pratiti promjene raspoloženja i vidjeti kada se u godini najčešće pojavljuju, moguće je da su vezane s promjenom vremena. Proljetni umor može se manifestirati i u vidu problema s probavom i promjena u apetitu.

Kako se nositi s proljetnim umorom

Za početak, dobro je osvjestiti da se radi o raspoloženju koje je povezano s periodom u godini. Ako se to raspoloženje ponavlja i kroz godinu, vjerojatno nije riječ samo o o proljetnom umoru i potrebno je ispitati uzrok neraspoloženosti.

 

Ako je riječ o proljetnom umoru, važno je posvetiti se sebi i raditi na “punjenju baterija”. Dobro je provoditi vrijeme na suncu i  upijati vitamin D pa otvorite prozore i pustite da sunce napuni prostor u kojem boravite.

Posvetite vrijeme sebi – meditirajte, slušajte glazbu, povežite se sa sobom.

Tijelo i um su dio istog sustava i tek kad smo “u glavi dobro”, možemo početi raditi na tijelu ili obrnuto. Započnite s onim što vam je lakše. Na tijelu je najbolje raditi kombinirajući zdravu prehranu i vježbanje ili kretanje. Zdrava i uravnotežena prehrana pomoći će u vraćanju energije. Dobro je izbjegavati slatkiše, alkohol, masnu i konzerviranu hranu jer takva hrana umara tijelo.

Počnite polagano

Uz sve navedeno, vitamin D i magnezij kao dodaci prehrani prva su preporuka liječnika za borbu protiv proljetnog umora.

Vježbanjem potičemo stvaranje serotonina, hormona sreće, i dovodimo sustav u balans. Sveobuhvatnim pristupom sebi najbolje možemo pobjediti proljetni umor i osjećati navalu proljetne energije.

Odlazak u krevet na vrijeme, manje gledanja u ekran TV-a ili lapotpa te prihvaćanje poziva na druženje iako vam se možda baš i ne da, zapravo su najmanji koraci koje možete poduzeti protiv ovog raspoloženja.

Najvažnije od svega, počnite postepeno, nemojte svom organizmu priuštiti još jedan šok pa u jednom danu promjeniti život iz temelja. Postepenim uvođenjem dobrih i zdravih navika one će se duže zadržati pa će borba s proljetnim umorom iduće godine biti još lakša!

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici. 

Fotografije: Pinterest, Instagram

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0