Ovo su odlične zamjene za retinol u trudnoći

Kao što smo već pisali, beauty rutina u trudnoći se mijenja, i na neke sastojke koji se u njoj nalaze, u periodu trudnoće moramo jednostavno – zaboraviti. Uz to, postoje sastojci koje je poželjno uvesti u rutinu tih devet mjeseci jer će nahraniti kožu ili, pak, potencijalno spriječiti posljedice koje nastaju promjenama u razini hormona, ali i naglim porastom kilaže.

Među onim sastojcima koje svakako morate izbaciti u ovom periodu su sve vrste retinoida. Razlog tome je jer ovi sastojci spadaju u skupinu vitamina A, inače poznatog da ga se povezuje s urođenim manama ploda. Upravo ovaj vitamin može izazvati malformacije u kardiovaskularnom ili u središnjem živčanom sustavu ploda, pa ih trebate izbaciti iz svoje rutine u ovom periodu, ali i u fazi dojenja.

S obzirom na to da se ovi sastojci inače koriste za borbu protiv akni, ali i za anti-aging odnosno pomlađivanje te obnovu kože, nije čudo da se nalaze u beauty rutini mnogih žena. Na sreću, postoje rješenja kojima možete nadomjestiti ovaj sastojak tijekom blaženog stanja, a mi vam u nastavku donosimo nekoliko prijedloga.

Bakuchiol

Za ovaj sastojak na biljnoj bazi možemo reći da je zvijezda u usponu koja postaje sve popularnija, no ipak još nije doživjela svoj puni sjaj. Naime, radi se o odličnoj zamjeni za retinoide, a koja je strukturom od njih drugačija, pa nije štetna u trudnoći. S druge strane, za kožu radi sve ono što rade i retinoidi koje je u ovom periodu potrebno izbjegavati, odnosno pomaže u borbi protiv bora, spriječava i ublažava akne, pomaže kod neujednačenog tona kože te potiče stvaranje kolagena. Tako da, ako želite i u ovom periodu raditi na spriječavanju starenja kože, onda je ovaj sastojak svakako za vas!

Retinol djeluje tako da povećava izmjenu stanica i potiče proizvodnju kolagena, što može pomoći u smanjenju pojave sitnih linija i bora te poboljšati teksturu kože. Bakuchiol djeluje na sličan način, ali umjesto da uzrokuje iritaciju i suhoću poput retinola, zaglađuje kožu, a ujedno djeluje i umirujuće. Ovaj prirodan sastojak je bogat antioksidansima koji mogu pomoći u jačanju zaštitne barijere kože od štetnih vanjskih utjecaja i tako poboljšati cjelokupno zdravlje kože.

Niacinamid

Ovaj sastojak ima izuzetne prednosti za kožu i može biti odlična zamjena za retinol. Sprječavanje znakova starenja kože, smirivanje iritacije te hidratacija glavni su benefiti ovog sastojka, zbog čega ćete bez problema retinol zamijeniti ovim sastojkom. Niacinamid je odlična alternativa za retinoide jer se radi o sastojku koji spada u skupinu vitamina B i jedan je od najučinkovitijih protuupalnih sastojaka u njezi kože. Djelovat će i na sužavanje pora, ujednačit će ten, ojačati prirodnu barijeru kože, pomoći pri zadržavanju vlage u koži te pojačati stvaranje kolagena. Također, niacinamid pomaže u poboljšanju neravnomjernog tona kože i smanjenju sitnih bora, a često se koristi i za smanjenje osjetljivosti kože, crvenila i rozaceje. Riječ je, dakle, o iznimno svestranom sastojku koji pomaže pri rješavanju čitavog spektra problema, pa ne čudi da mu popularnost raste iz dana u dan.

Proizvodi s niacinamidom odlični su za uvrštavanje u trudničku beauty rutinu iz još nekoliko ključnih razloga – naime, u trudnoći je rizik od hiperpigmentacije mnogo veći, a ovaj sastojak uspješno se bori protiv tog problema. A baš kao i retinoidi, moćan je saveznik i u borbi protiv akni. Naime, djeluje tako da pomaže regulirati količinu masnoće koja se luči iz lojnih žlijezda, čime se spriječava da nakupljeni višak masnoće na koži stvori tamne mrlje. Ono što je super vijest je i da je ovaj sastojak prikladan za sve tipove kože.

Vitamin C

Vitamin C je još jedan saveznik koji će vam dobro doći protiv hiperpigmentacije u periodu trudnoće s obzirom na njegovo fotoprotektivno djelovanje, a koji će obaviti i dužnosti koje inače radi retionoid. Naime, nanošenjem vitamina C radite na posvjetljivanju kože, dubinskom hranjenju, ali i glowu kože. Ubraja se među antioksidanse, a djeluje tako da neutralizira učinak slobodnih radikala koji inače mogu ubrzati razgradnju kolagena, čime znakovi starenja postaju vidljiviji. Upravo zato možemo reći i da je korektan sastojak kada pričamo o anti-agingu.

Ako ste u skupini onih koji se bore sa suhom kožom, vitamin C je potencijalno idealna zamjena retinolu za vas tip kože jer svojim svojstvima može pomoći u zacjeljivanju i hranjenju kože. Dodatan savjet, ako se odlučite za ovaj sastojak, je da ga kombinirate s feruličnom kiselinom, koja je dopuštena za korištenje u trudnoći jer pojačava stabilnost ovog sastojka pri izlaganju toplini, zraku i suncu te tako spriječava njegovo razgrađivanje.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Pinterest, @omorovicza

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0