Beauty rutina u trudnoći se mijenja. Evo što smijete koristiti, a što ne!

Trudnoća ne zove se bez razloga blaženo stanje, jer se u tom periodu kreira novi život, što je ozbiljna i prelijepa stvar. No, isto tako, to je period u kojem se događaju mnoge promjene u organizmu, ali i period u kojemu se žena mora odreći mnogih svakodnevnih stvari koje inače konzumira (i koje ju inače vesele).

Uz one koje nam svima na prvu padnu na pamet kada razmišljamo o toj temi, poput određenih tipova hrane, ili, pak, alkohola i cigareta, žene se odriču i mnogih drugih proizvoda. Tako se za vrijeme trudnoće i beauty rutina mora nužno promijeniti jer iako su neki sastojci u kozmetici inače potpuno prihvatljivi, u ovom periodu mogu biti štetni za plod ili majku, te bi se zato trebali i izbjegavati.

To nije jedini razlog zašto bi žene trebale promijeniti svoju beauty rutinu tijekom trudnoće – ovih devet mjeseci nosi i promjene na koži trudnice, a one su uglavnom posljedica brojnih endokrinoloških, imunoloških, metaboličkih i vaskularnih promjena. Na neke od tih promjena moguće je utjecati pa postoje određeni proizvodi koje se svakako preporuča koristiti.

Zato u nastavku možete pogledati koje proizvode ili sastojke se preporuča koristiti tijekom ovog perioda, a koje je bolje izbjegavati.

Što uvesti u svoju rutinu tijekom trudnoće

Bademovo ulje

Ovaj sastojak blagotvorno djeluje na sve vrste strija ili ožiljaka, tako da bi bilo dobro da ga počnete koristiti početkom drugog tromjesečja i koristite sve do kraja trudnoće, za područje trbuha, dojki i bedara – odnosno na mjestima gdje se koža tijekom trudnoće najviše širi. Bademovo ulje spriječava potencijalno pucanje kože, čime spriječava i pojavu strija. Naravno, iako je izuzetno djelotvoran, ne može garantirati netaknutu kožu jer to ipak ovisi o nekoliko dodatnih faktora, poput količine dobivenih kilograma i genetskih predispozicija. Možete koristiti kreme koje sadrže bademovo ulje u sebi, a možda je najbolja opcija pronaći čisto bademovo ulje.

SPF

Ovo je stavka koju svakako svi trebaju imati u svojoj rutini tijekom čitave godine. Za trudnice ovo pravilo posebno vrijedi, bez iznimke. Tijelo je potrebno zaštititi od štetnih UV zraka koje mogu naštetiti organizmu, ali i bebi, pa se avjetuje da SPF obnavljate svaka četiri sata, a nanesete ga 20 minuta prije izlaska iz kuće, kako bi zaštitni faktor imao vremena početi djelovati. Ako birate između mineralnih i kemijskih faktora, svakako se preporučuju oni mineralni, koji manje začepljuju pore i kreirani su od prirodnijih sastojaka.

Uz to, zaštitni faktor je prva linija obrane za hiperpigmentacijske mrlje, koje su u trudnoći česta pojava. Nanošenjem kreme sa zaštitnim faktorom aktivno radite na spriječavanju širenja takvih mrlja (dakako, bilo bi odlično ne izlagati se suncu, što je svakako najveća preventiva, no znamo da to nije moguće tijekom cijele trudnoće).

Vitamini C i E s feruličnom kiselinom protiv hiperpigmentacije

Hiperpigmentacijske mrlje najčešće su vrste promjena na koži s kojima se trudnice suočavaju. Događaju se uslijed hiperprodukcije melanina, što je pak posljedica promjena razina hormona estrogena i progesterona. Takve promjene često se nazivaju “trudničkom maskom”, a tiču se mrlja – svijetlijih i tamnijih – koje se javljaju najčešće na području čela, obraza i nadusnica. Krema sa zaštitnim faktorom je odličan način djelovanja kako na širenje, odnosno daljnje tamnjenje takvih mrlja, tako i na njihovo nastajanje. Još tri saveznika u ovoj borbi, koji mogu pomoći da hiperpigmentacijske mrlje uopće ne nastanu, jesu  vitamini C i E u kombinaciji s feruličnom kiselinom.

Upravo ova tri sastojka imaju fotoprotektivno djelovanje koje će kožu zaštititi od nastanka novih mrlja na suncu jer će dubinski nahraniti kožu, posvijetliti je i održati je blistavom. No, nikako nemojte zaboraviti nanijeti SPF nakon toga! Ove sastojke možete nanositi jedan po jedan ili, pak, u obliku seruma koji sadrži sva tri sastojka, što nije rijetkost za pronaći na tržištu. Potrebno je nanijeti ga u jutarnjim satima, nakon čega treba aplicirati i SPF (ponavljanje je majka znanja!).

Bakuchiol

Za ovaj sastojak na biljnoj bazi možemo reći da je zvijezda u usponu, koja postaje sve popularnija zadnjih godina, no ipak još nije doživjela svoj puni sjaj. Naime, radi se o odličnoj zamjeni za retinoide, a koja je strukturom od njih drugačija, pa nije štetna u trudnoći. S druge strane, za kožu radi sve ono što rade i retinoidi koje je u ovom periodu potrebno izbjegavati – pomaže u borbi protiv bora, spriječava i ublažava akne, pomaže kod neujednačenih tonova kože te potiče stvaranje kolagena. Tako da, ako želite i u ovom periodu raditi na spriječavanju starenja kože, onda je ovaj sastojak svakako za vas!

Azelaična kiselina

Ova kiselina je u potpunosti sigurna za bebu i majku, a odlično će zamijeniti salicilnu kiselinu koju u ovom periodu trebate izbaciti. Smanjuje upale na koži, crvenilo i hiperpigmentacije, djeluje antibakterijski i smanjuje začepljenje pora što pomaže koži sklonoj aknama. Ne spada ni u AHA ni u BHA kiseline, koje je poželjno izbjegavati tijekom trudnoće.

Što izbaciti iz svoje beauty rutine tijekom trudnoće

Retinoidi

Ovaj sastojak, u bilo kojem obliku, nikako nije poželjan u trudnoći i trebali biste ga izbaciti iz svoje rutine. Neki stručnjaci čak savjetuju da ga se ne koristi ni ako radite na trudnoći, no to se ipak više odnosi na situacije kada se ovaj sastojak uzima u sklopu oralne terapije protiv teških oblika akni. Bez obzira na to, oprez i s beauty proizvodima jednom kad zatrudnite treba shvatiti ozbiljno jer retinoidi mogu izazvati ozbiljna oštećenja na plodu. To se odnosi na sve oblike vitamina A, odnosno na sve retinoide, bilo da se radi o retinolu, retinalu, retinil palmitatu, tretinoinu ili izotretioninu.

Salicilna ili BHA kiselina

Mišljenja su podijeljena po ovom pitanju jer neki kažu da ova kiselina, koja je po svojem sastavu srodna aspirinu, u malim količinama ne može naštetiti, a s druge strane, koristite li je češće, smatra se da može biti povezana s nekim urođenim manama djeteta, ali i krvarenjima u posljednjim fazama trudnoće, tako da se veće količine moraju nužno izbjegavati. S obzirom na to da su tanke granice između subjektivnog shvaćanja što su male, a što značajne količine, svakako bismo savjetovali da ovu kiselinu u tih devet mjeseci ne koristite.

AHA kiseline

Kada su u pitanju ove kiseline, neki stručnjaci kažu da se smiju, a neki da se ne smiju koristiti, no oprečna mišljenja znače samo jedno u našem rječniku – bolje ih je izbjegavati. Zasad nema službenih potvrdi, no ova se kiselina dovodi u korelaciju s nekim alergijama i osipima djece čije su majke prilikom dojenja koristile AHA kiseline. S obzirom na bogat izbor kvalitetnih sastojaka u beauty industriji, svakako sugeriramo da ovaj izbjegavate te da pronađete zdraviju zamjenu za period trudnoće.

Eterična ulja

Nema dovoljno podataka i istraživanja o tome koliko su štetna eterična ulja u trudnoći, ali postoje indikacije da mogu djelovati štetno na plod te izazvati kontrakcije maternice pa ih se predlaže izbjegavati u beauty proizvodima, baš kao i aromaterapije. Najsigurniji način korištenja je kroz difuzore, ali tek od drugog tromjesečja kada je beba razvijenija, no i tada u ograničenim količinama. Ipak, postoje ona ulja koja se i tada u potpunosti izbjegavaju te ona koja su sigurna za korištenje. Među sigurnima za korištenje su citrusi (limun, naranča, mandarina, grejp, bergamot, limeta, neroli, petitgrain), lavanda prava, kamilica njemačka i rimska, geranij, ylang ylang, đumbir, crni papar, slatki mažuran, sandal i tamjanovac.

Hidrokinon protiv hiperpigmentacije

Iako je hiperpigmentacija jedna od glavnih boljki trudnica, ne znači da se protiv nje možete boriti bilo kojim sredstvima. Primjerice, jedno od onih koje biste trebali izbjegavati je snažno sredstvo za izbjeljivanje kože dostupno isključivo na recept poznato pod nazivom hidrokinon. Zato, ako se s hiperpigmentacijom borite uz pomoć dermatologa, obavezno mu morate napomenuti da ste trudni kako vam ne bi propisao ovo sredstvo. Što se tiče same kozmetike, ako ona dolazi iz Europske Unije, nemate brige, jer je na našem području ovaj sastojak zabranjen u kozmetici, ali zato dvostruko provjerite sve beauty proizvode protiv hiperpigmentacije koje naručujete iz drugih krajeva svijeta.

Amonijak

Ovaj sastojak naći ćete u bojama za kosu, a prekomjerna izloženost može biti štetna. S druge strane, male količine će biti ok, ali i dalje se sugerira izabrati boje na bazi biljnih ekstrakata, boje s esencijalnim uljima ili bilo koju drugu varijantu, kojih danas zaista ima mnogo na tržištu pa sukladno tome nema razloga da amonijak dođe u dodir s vašom kosom i kožom u trudnoći.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Pinterest

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0