@omorovicza

Bakuchiol je prirodna alternativa retinolu! Ovo je sve što morate znati…

Kad su anti-age sastojci u pitanju, nema tog sastojka oko kojeg su svi složni da zaista djeluje kao što je retinol. Ovaj čaroban kozmetički sastojak može smanjiti pojavu sitnih linija i bora te zagladiti teksturu kože, međutim, retinol može uzrokovati iritaciju kože, osjetljivost i suhoću, pa mnogi zaziru od uključivanja ovog sastojka u rutinu njege kože. Upravo zato je postao popularan bakuchiol, prirodna alternativa retinolu koja ima gotovo iste benefite, ali ne uzrokuje potencijalne nuspojave koje može izazvati retinol.

Bakuchiol je prirodan sastojak dobiven iz sjemena i lišća biljke Psoralea corylifolia, koja se može pronaći u Indiji i Kini. Ekstrakt se stoljećima koristi u tradicionalnoj ayurvedskoj i kineskoj medicini za liječenje niza stanja kože, uključujući akne i hiperpigmentaciju. Posljednjih godina bakuchiol je stekao popularnost kao sastojak za anti-age njegu kože zbog svoje sposobnosti da oponaša učinke retinola bez izazivanja iritacije.

Kako djeluje?

Retinol djeluje tako da povećava izmjenu stanica i potiče proizvodnju kolagena, što može pomoći u smanjenju pojave sitnih linija i bora te poboljšava teksturu kože. Bakuchiol djeluje na sličan način, ali umjesto da uzrokuje iritaciju i suhoću poput retinola, zaglađuje kožu, ali ujedno djeluje i umirujuće. Ovaj prirodan sastojak je bogat antioksidansima, koji mogu pomoći u jačanju zaštitne barijere kože od štetnih vanjskih utjecaja i tako poboljšati cjelokupno zdravlje kože.

View this post on Instagram

A post shared by Omorovicza (@omorovicza)

Kako koristiti?

Bakuchiol se može naći u raznim proizvodima za njegu kože, uključujući serume, hidratantne kreme i ulja za lice. Može se koristiti i ujutro i navečer, ali bitno je polako ga uvesti u rutinu i postepeno prijeći na svakodnevnu upotrebu kako biste izbjegli potencijalnu iritaciju.

Uz to, obratite pozornost i na koncentraciju te započnite s nižom koncentracijom – ako po prvi put koristite bakuchiol, počnite s proizvodom koji sadrži nisku koncentraciju od oko oko 0,5 posto i najprije ga koristite jednom ili dvaput tjedno, kako biste vidjeli kako će vaša koža reagirati na ovaj sastojak.

@jenagoldsack

S obzirom na njegovo djelovanje, bakuchiol se može kombinirati s drugim hidratantnim sastojcima za lice kao što su vitamin C i hijaluronska kiselina, što će dodatno pojačati njegov učinak. Ne moramo ni naglasiti da je iznimno bitno koristiti SPF nakon nanošenja bakuchiola na lice jer, poput retinola, može povećati osjetljivost na sunce. SPF biste trebali nanositi i ako ne koristite proizvode s retinolom i bakuchiolom, a kad ih koristite, obavezno!

Riječ je o prirodnom sastojku koji može djelovati kao retinol, ali treba skrenuti pozornost na to da ćete do vidljivih rezultata morati duže pričekati, pa se oboružajte strpljenjem i budite dosljedni u nanošenju proizvoda s bakuchiolom. Ako imate osjetljivu kožu bakuchiol je idealan anti-age sastojak za vas koji će nježno, ali učinkovito zagladiti teksturu kože, smanjiti bore i linije, zaštititi kožu od negativnih vanjskih utjecaja, ali i djelovati umirujuće na lice. U nastavku otkrijte proizvode s bakuchiolom koje smo izdvojili.

Ulje Omorovicza Miracle Facial Oil (Cult Beauty)
Serum za noćnu njegu Omorovicza Midnight Renewal (Cult Beauty)
Maska za lice 111Skin Exclusive Rose Quartz Exfoliating Mask (Cult Beauty)
Aurelia London Resurfacing Serum (Cult Beauty)
Ulje za noćnu njegu PSA Midnight Courage Rosehip & Bakuchiol Night Oil (Cult Beauty)
Tretman za lice Paula’s Choice Clinical 0.3% Retinol & 2% Bakuchiol (Cult Beauty)
Krema za lice The INkey List Bakuchiol (Cult Beauty)
Serum Herbivore Moon Fruit 1% Bakuchiol + Peptides Retinol Alternative (Farfetch)
Ulje za lice Allies Of Skin CE15 Bakuchiol Firming Oil (Farfetch)
Serum Medik8 Bakuchiol Peptides (Net-a-Porter)
Krema za lice Uchka Meta-Light Cream

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Instagram, Cult Beauty, Net-a-Porter, Farfetch

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0