MagMe Classics: Almodóvarovi filmovi

Pedro Almodóvar je Oscarom nagrađeni redatelj i scenarist koji stvara jedinstvene, zanimljive i ponekad kontroverzne filmove. Među rijetkim je redateljima koji je bez filmske naobrazbe, uz jednu kameru i san o filmovima, postao jedan od najpoznatijih filmaša današnjice.

Istaknuo se u španjolskim krugovima tijekom perioda La Movida Madrileña, kulturne renesanse koja je uslijedila nakon smrti diktatora Francisca Franca. Njegovi prvi filmovi pratili su seksualnu i političku slobodu trenutka. 1986. je osnovao producentsku kuću El Deseo, sa svojim bratom Agustínom Almodóvarom.

Prvi veliki uspjeh usljedio je 1988. godine s filmom “Women on the Verge of a Nervous Breakdown” koji je osvojio nominaciju za Oscara za Najbolji strani film.

Crna komedija prati priču Pepe nakon što njezin ljubavnik Ivan ode bez objašnjenja. Kroz potragu za istinom ona susreće mnoge zanimljive likove koji su obilježili Ivanov život. “Women on the Verge of a Nervous Breakdown” zapravo prati romantičnu priču s kombinacijom histerije i emocionalno teških trenutaka.

Almodóvarovi uspjesi nastavili su se nizati s novim filmovima. Crna komedija “Tie Me Up! Tie Me Down!” iz 1990. i melodrama “High Heels” iz 1991. donijeli su mu svjetsku popularnost.

“High Heels” je svojevrsni hommage filmovima Ingmara Bergmana. Film prati podijeljene likove između Meksika i Madrida u sedamdesetima, no uskoro postaje melodrama koja prati odnose majke i kćeri.

Uslijedili su filmovi koji su osvojili važne nagrade, “All About My Mother” 1999. osvaja Oscara za Najbolji strani film, a “Talk to Her” iz 2002. Oscara za Najbolji scenarij.

“All About My Mother” prati administratoricu Manuelu koja radi u bolnici u Madridu. Smrt sina mijenja njen život u potpunosti te je vodi u potragu koja će je dovesti do čudnih, ali i zanimljivih likova.

Četiri godine kasnije izbacuje dramu “Volver”, zatim 2009. romantični triler “Broken Embraces” te “The Skin I Live In” 2011. godine. Sva tri filma konkurirala su za Zlatnu palmu na filmskom festivalu u Cannesu, kao i njegov posljednji film “Julieta”.

“The Skin I Live In” je psihološki triler u kojem priča prati plastičnog kirurga kojeg progoni duh mrtve supruge te kreira sintetičku kožu i provodi svoja istraživanja na neobične načine. Almodóvar je i u ovom filmu uspio održati intenzitet emocija na razini, a u tome mu je uvelike pomogao glavni glumac Antonio Banderas.

Do sada je snimio čak sedam filmova upravo s Antoniom Banderasom, a u posljednje vrijeme čak tri s Javierm Camarom. Njegova će kinematografija uvijek biti poznata po njegovim slavnim muzama poput Penelope Cruz, Juliete Serrano, Marise Paredes, Rossy de Palma, Cecilie Roth i Carmen Maure.

Izraz Almodóvarove žene  odnosi se na njegove likove. Čak i kad su muški likovi glavni oni su okruženi ženama, dok su glavni ženski likovi uvijek samosvjesni i nitko ne upravlja njima.

Almodóvar je zbog svega navedenog prozvan feministom, ali je postao i “najbrže rastući” španjolski redatelj sa zaradom od 7,8 milijuna dolara unutar države što je rekord desetljeća u Španjolskoj.

Foto: The Knockturnal

 

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0