5 filmova koje volimo ne samo zbog scenarija nego i vizualnog dojma

Polako se bliži ono doba godine tijekom kojeg ćemo uživati u provođenju slobodnog vremena kod kuće, gledajući serije i filmove. Hladno nas vrijeme vuče u zatvorene prostore i druženja s prijateljima prebacujemo pred televizor. Nerijetko se dogodi da odabir serija i filmova traje duže nego što bi trebao i u moru sadržaja koji je dostupan na streaming platformama ne možemo odabrati ono što nam se najviše gleda. Stoga vam u nastavku donosimo pet filmova, novijih i starijih, koje volimo zbog vizualnog dojma i ljepote kadrova.

 

TRIANGLE OF SADNESS

Krajem prošle godine u hrvatska je kina stigao film o kojem i dalje ponekad razmišljamo – “Triangle of Sadness”, u prijevodu “Trokut tuge”, danske produkcije i redatelja Rubena Ostlunda koji je za ovo ostvarenje osvojio istaknutu nagradu na Festivalu u Cannesu, Palme d’Or. Filmom dominiraju visoko stilizirani kadrovi koji se protežu ovom satiričkom crnom komedijom u kojoj gledamo kadrove ismijavanja o ponašanju današnjeg društva. Ovaj engleski debi danskog umjetnika prikazuje podjele društvene hijerarhije koja otkriva bezobrazan odnos između moći i ljepote. Slavni manekenski par, Carl i Yaya, pozvani su na luksuzno krstarenje za uberbogate i ono što se prvo činilo putovanjem iz snova završava katastrofalno, ostavljajući preživjele nasukane na pustom otoku koji se bore za život i shvaćaju da novac ipak nije ono što ih čini najsretnijima. Film ismijava život visokog društva, a ljepota njegovih kadrova ono su zbog čega ga iznova gledamo.

 

Gledajući ovo prošlogodišnje izdanje koje nas je osvojilo svojim stilom, u nastavku vam otkrivamo još četiri filma čiji nas pristup snimanju podsjeća na ovo dansko ostvaranje!

LA GRANDE BELLEZZA

Kad se radi o redateljima koji se filmovima više fokusiraju na visoku stilizaciju nego li na sadržaj i radnju, onda bismo kao prvog suvremenog autora spomenuli Paola Sorrentina. Talijanski redatelj koji je srca filmofila osvojio još 2013. godine filmom za koji je osvojio Oscar, u opusu već broji mnoga ostvarenja koja bismo mogli dodati ovoj listi. Ipak, prvi u nizu je definitivno “La Grande Bellezza” (“Velika ljepota”), film koji prikazuje svu raskoš talijanske prijestolnice Rima i život visokog društva koji živi raskalašenim životom. Točnije, film prati Jepa Gambardella koji se desetljećima probijao kroz buran noćni život Rima, ali nakon proslave 65. rođendana ovaj intelektualac i nekadašnji pisac, odlučuje svoj život posvetiti potrazi za većim smislom. Uz predivne kadrove veličanstvenog Rima, glavni lik polako ponovno otkriva ljepotu ispod monotone, praznine brzog noćnog života. Unatoč tome što se u ovom filmu doista ne radi o mnogočemu, u njemu gledamo neke od impresivnih dijaloga koji tematiziraju razlike između mladosti i starosti i siromaštva i bogatstva. Vjerojatno se radi o omiljenom fimu ove liste.

THE YOUTH

Sljedeći u nizu je fim kojeg je također režirao Sorrentino, no ovog se puta radi o engleskom izdanju koje prati dvojicu starijih gospodina koje glume slavi Michael Kane i Harvey Keitel. Dvojica najboljih prijatelja provode dane u toplicama u švicarskim Alpama i razmišljaju o životu iza njih. Kane utjelovljuje umirovljenog dirigenta koji unatoč davnom završetku glazbene karijere, dobiva poziv od kraljice Elizabete II. da nastupi za rođendan princa Philipa. Kroz film tematiziraju svoje uspjehe i neuspjehe šetajući se predivnim krajolikom kojeg Sorrentino prikazuje na svoj specifičan stilizirani način. Filmovi Paola Sorrentina sačinjeni su od kadrova koji svaki izgleda kao savršeno izrađena fotografija. Film “The Youth” (“Mladost”) izašao je  2015. godine i često nam se nađe na listi favorita za gledanje.

A BIGGER SPLASH

Psihološka drama “A Bigger Splash” (“Rasprskavanje”) djelo je još jednog talijanskog redatelja čiji pristup estetici osvaja mnoge. Da Luca Guadagnino ima jedinstven stil, dokazuje i činjenica da nerijeto ulazi u svijet modne industrije stvarajući video kampanje nekih od najznačajnjijih kuća. Guadagnino je surađivao s brendovima Prada, Salvatore Ferragamo, Loewe i Moncler. Osvojio nas je i 2017. godine filmom “Call Me by Your Name” snimanom u talijanskoj Toskani. Ipak, ovog puta za listu omiljenih, izdvajamo “A Bigger Splash”, film koji je predstavljen dvije godine ranije i koji neodoljivo podsjeća na slavni francuski film “La Piscine” iz 1969. godine u kojem glume Alain Delon, Romy Schneider i Jane Birkin. Guadagnino u filmu koji je snimljen na Siciliji prikazuje rock zvijezdu koju utjelovljuje Tilda Swintom i njezinog dečka koje neočekivano posjećuje stari prijatelj kojeg glumi Ralph Fiennes i njegova zavodljiva kćer na filmu, Dakota Johnson. Guadagnino na neodoljivo dobar način prikazuje odnose njih četvero dok mi uživamo u ljepotama otoka Pantellerie i kadrovima ljeta koji nikad ne dosade.

LA COLLECTIONEUSSE

Ne bismo mogli pisati o ljepotama kinematografije bez spomena na slavne francuske redatelje. Ovog puta odabir je pao na slavnog Erica Rhomera i jednom od njegovih najboljih ostvarenja “La Collectioneusse” (“Sakupljačica”). Komedija i drama iz 1967. godine njegov je prvi film u boji smješten na južnoj obali Francuske tijekom toplog ljeta u kolovozu. Film prikazuje promjenjive odnose između četiri vrlo različitih likova koji su besprijekorno odjeveni, kao uostalom i svi drugi likovi Rhomerovih filmova. Osvojio je izvanrednu nagradu žirija Srebrnog medvjeda na filmskom festivalu u Berlinu što je bilo veliko postignuće tih godina. Film karakterizira vrlo snažna uporaba pripovjedačeva voiceovera i kroz njega se protežu magični kadrovi francuske provanse o kojoj često maštamo.

 

Vjerujemo da ćete u ovoj listi pronaći svoj favorit i iskoristite ih za kvalitetno provođenje vremena unutar doma!

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Youtube

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0