Tampon tax i Hrvatska: Znate li koliki iznos žene svakog mjeseca moraju dati državi?

Da se u Hrvatskoj preko noći poveća cijena kruha i mlijeka, namirnica koje se smatraju esencijalnima, što mislite, kakvu bi to lavinu negodovanja i pobune izazvalo? Koliko bi se o tome raspravljalo u udarnom terminu, uspoređujući našu zemlju s onima u susjedstvu, u Europskoj uniji i šire?

Porez na kruh i mlijeko u Hrvatskoj iznosi pet posto. Smatraju se esencijalnim dobrima, koja to zaista i jesu. Higijenske potrepštine za žene, odnosno ulošci i tamponi se, pak, smatraju luksuzom – ili se to barem tako čini s obzirom na iznos poreza na tu kategoriju proizvoda.

Ono što svaka žena proživljava jednom mjesečno, četiri do šest dana, četerdesetak godina, bez izbora, smatra se luksuzom.  Luksuz je, očito, biti zdrava žena s urednim ciklusom koja, ukoliko to želi, ima mogućnost postati majka, međutim izbora nema kada su u pitanju higijenske potrepštine koje su nam prijeko potrebne i koje žene ne smatraju luksuzom. One su nam esencijalne u tim danima, a na obaveznu kupnju nameće se porez od 25 posto koji je, u najmanju ruku, nepravedan.

Posljednji prijedlog da se PDV na tampone i uloške smanji na pet posto, Vlada Republike Hrvatske nije usvojila.

Znate li da čak deset posto Hrvatica sebi ne može priuštiti higijenske menstrualne potrepštine? Zakon Europske unije tampone i uloške ne smatra esencijalnima, samim time, od svojih država članica zahtjeva oporezivanje u iznosu od pet posto. Ujedinjeno Kraljevstvo, po izlasku iz EU-a, završilo je s tom praksom. Poreza više nema, čime su se pridružili Kanadi, Maleziji, Indiji, Irskoj, Južnoafričkoj Republici, Nikaragvi, Nigeriji, Tanzaniji, Jamajci, Libanonu i Kolumbiji. U Sjedinjenim Američkim Državama porez na tampone nemaju New York, New Jersey, Maryland, Massachusetts, Connecticut, Illinois, Minnesota, Florida i Pennsylvania. Ruanda nema porez na higijenske menstrualne potrepštine, a Hrvatska ima.

Uz tampon tax, kako se kolokvijalno naziva porez na higijenske menstrualne potrepštine, posljednjih je godina odjeknuo i termin period poverty. Nakon istraživanja koje je ukazalo da si jedna od četiri djevojke ne može priuštiti tampone ili uloške te da zbog toga za vrijeme mjesečnice izostaju iz škole, Škotska je, kao prva država na svijetu, odlučila svim ženama kojima je to potrebno, ponuditi besplatne tampone i uloške. U školama, na kampusima i na fakultetima, higijenske potrepštine dostupne su besplatno.

Računica je jednostavna. Žena u prosjeku godišnje ima 12 menstruacija, a mjesečno se potroši oko 50 kuna za tampone i uloške, iako je brojka često i veća, od kojih dvanaest i pol ide državi. Na godišnjoj razini to je 150 kuna, a za vrijeme života oko 6 tisuća. Ako žene čine 51,7 posto stanovništva Hrvatske, kako je moguće da je PDV na tampone i uloške veći od npr. poreza na odsjedanje u hotelu, koji iznosi 13 posto i kino ulaznice koja se očito smatra esencijalnom jer porez na kupnju ulaznice iznosi samo pet posto? Zašto je porez na dječje pelene 13 posto, a za sličnu kategoriju proizvoda – uloške i tampone, plaća se iznos od 25 posto?

Svake godine u osnovnu školu krene oko 156 tisuća učenica – gotovo svaka od njih će se pri kraju svog osnovnoškolskog obrazovanja susresti s mjesečnicom i kontinuiranim troškom koji idu uz to. Nevjerojatna je činjenica da se žene s redovitim ciklusom u Hrvatskoj rađaju s oko 6 tisuća kuna duga PDV-a koji se mora uplatiti na račun države, a u to se ne uračunava potreba za dodatnom količinim proizvoda, kao ni ostali proizvodi i tablete protiv bolova koje pojedine od nas moraju koristiti kako bi normalno funkcionirale tijekom mjesešnice. Biti žena često je krvav “posao” kojeg, nažalost, plaćanje visoke stope poreza nimalo ne olakšava.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici. 

Fotografije: @thefemalecompany, natracare