Hrvatski craft ginovi koji su pomeli svjetsku konkurenciju

Jeste li znali da je gin dobio ime prema nizozemskoj riječi genever koja označava borovicu? Ili, naprimjer, da se tehnološki način dobivanja gina bitno ne razlikuje od travarice? Htjeli smo otkriti što još ne znamo o jednom od najpopularnijih alkoholnih pića na svijetu, u svijetu barmena i miješanja koktela, gin je, također, jedan od omiljenih sastojaka.

Najpopularniji koktel s ovim pićem koji poznajemo je, svakako, gin tonic gdje se ljube gorki i suhi okusi. Međutim, potrebno je naglasiti da određena vrsta gina traži određenu vrstu začina ili dehidrata, ovisno o tome s kojim je sastojcima napravljen. Tako, određen gin tonic traži dehidrirani limun, dok će drugi bolje ići primjerice sa svježim krastavcem. Postoji i više vrsta tonica, a postoje i ginovi koji preporučuju miješanje s drugim dodacima, a ne s tonicima.

U međuvremenu nas je zanimalo što se nudi na domaćem tržištu i pronašli smo hrvatske proizvođače koji su ponudili svoju verziju ovog voljenog pića i to na autentične načine. To su ginovi koji su proizvedeni u Hrvatskoj, koji imaju svoje specifikacije i prijedloge serviranja – njihov se okus posebno dobro sljubljuje s određenim dodacima. U nastavku donosimo neke od njih.

CRANE TOWN GIN

Prvi gin nam dolazi iz okolice Daruvara, a vlasnik ove recepture je Igor Rihter. Autentičnost ovog proizvoda je u ručno ubranim i sušenim biljkama obitelji Rihter. To bi svakako izdvojilo njihov gin od ostalih i dalo im etiketu prepoznatljivosti na tržištu. Crane Town London dry gin proizveden je od 20 ručno ubranih biljaka branih u podnožju planine Papuk kao što su borovica, angelica, bazga i kamilica. Na nepcu ostavlja snažan trag s okusima bilja. Osim izuzetne kvalitete okusa, ovaj gin krasi specifičan miris borovice s nijansama bazge i citrusa. Uz snažan okus i bajkovite mirise ovaj gin svakom ljubitelju ostavlja mogućnost maštanja i stvaranja posebnih doživljaja. Više o njima možete doznati putem Facebook i Instagram profila.

GALEB GIN

Brend je nastao iz ljubavi prema domovini iz Njemačke. Naime, Chris je rodom Dalmatinac, a s prijateljem Joeom odlučio je stvoriti brend koji će biti inspiriran Hrvatskom. Ne samo to, brend koristi sirovine proizvedene u Hrvatskoj za proizvodnju gina, a to su smokva, smreka i menta. Za dizajn boce, koji neodoljivo podsjeća na hrvatski grb, se pobrinuo studio reedesign iz Rijeke. A i sam naziv ističe snažnu povezanost s Hrvatskom, pogotovo Dalmacijom. Ovaj gin predstavlja kombinaciju nota smokve s citrusom poput naranča, a to je kombinacija koja zaista odiše Dalmacijom, vrelim ljetom i hladnim koktelom s notama Galeb gina.Više o možete saznati na stranici brenda ili Instagram profilu.

LUFTBREMZER GIN

Sam termin luftbremzer je germanizam kojim se na ovim prostorima nerijetko naziva jednog zgubidana, ali i bon vivanta, hedonista i brbljavca, koja savršeno opisuje proizvod namijenjen tim malim trenucima opuštanja koje svatko zaslužuje. Vlasnik destilerije Luftbremzer je Filip Presečki, a sama destilerija je smještena u zagrebačkoj podsljemenskoj zoni. Filip je, sa suradnicima, pokrenuo prvu hrvatsku destileriju specijaliziranu za proizvodnju gina. Luftbremzer Gin osvojio je brončanu medalju na San Francisco Spirits Competition 2019. godine. i možemo istaknuti da je jedan od najvećih proizvođača gina u Hrvatskoj. Gin je rađen u London dry stilu, izraženog i snažnog tijela borovice, ali s modernim zaokretom kojem paletu okusa proširuju cvjetne note bazge i kamilice te mediteranski herbalno-citrusni akcenti lovora, rute, kore limuna i gorke naranče. Doživljaj završava zemljastim korjenastim notama korijena anđelike i irisa. Sve o ovom ginu možete saznati na službenoj stranici i Instagramu.

MURSKA DEKLA

Brend Murska Dekla je priča o prijateljstvu, a osnovala su ga trojica prijateljica Ivan, Jura i Marko iz Međimurja. Sva trojica su inženjeri i strastveni ljubitelji prirode i ekologije. Murska Dekla je nastala spontano prije tri godine jer su udruženi u ljubavi prema istim stvarima i ciljevima. To je zapravo i filozofija cijelog brenda i prezentacija istog – “Feel the whisper of nature”. Sloga s prirodom se predstavlja i u tome što su svi sastojci ovog gina organskog porijekla. Iza sebe imaju već velike uspjehe poput srebrne medalje s prestižnog natjecanja IWSC i brončane medalje s London Spirits Competition. Suvlasnici ovog brenda craft gina predlažu serviranje u klasičnoj gin tonic varijanti s kriškom limete, i to s tonicom koji sadrži što manje šećera, a sve o njihovom ginu možete doznati na službenom Instagram profilu.

Boca različitih alkoholnih pića je uvijek bila dio poklona koji nosimo na rođendane ili na večere kod prijatelja, pa neka to od sada budu pića s hrvatskim potpisom, odnosno kvalitetan craft gin iz domaće radionice. Istražite sastojke, provjerite neke od navedenih receptura i kombinacija i u kućnoj varijanti jer za neke užitke nije potreban barmen.

Tekst: Ana Ageljić

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0