Čini li vam se da beauty proizvodi s vremenom prestaju djelovati?

Nema ljepšeg osjećaja od onoga kada pronađemo na kremu, serum, tonik ili masku koji zaista djeluju. Iako je koži potrebno dozvoliti barem 30 dana da se primijete promjene i djelovanje aktivnih sastojaka, ima tih nekih proizvoda koji nam od prvog korištenja jednostavno odgovaraju. Krema koja se savršeno upija, od koje je koža mekana, zdrava i glatka, serum koji briše bore i ispravlja nepravilnosti – sve to zaista zvuči kao jackpot, do trenutka kada novootkriveni sveti gral kupaonskog ormarića jednostavno ne izgubi svoj sjaj. Zašto nam se ponekad čini da proizvod koji je fantastično djelovao i radio čuda za našu kožu jednostavno prestane funkcionirati, pročitajte u nastavku.

Prve uporabe proizvoda ujedno su i one s najjačom reakcijom

Kada se uvede novi proizvod u rutinu, kreiramo sasvim novo okruženje za našu kožu. Nenavikla na novi sastojak ili količinu njegove zastupljenosti u proizvodu, koža može više ili manje burno reagirati, ali polako se počinje prilagođavati i odgovarati na aktivne tvari. Postoji opravdani razlog zašto dermatolozi preporučuju započinjanje s manjim postotkom aktivnog sastojka – koži je potrebno vrijeme da se aklimatizira.

Uzmimo na primjer retinol. Neki od nas su osjetljiviji na njega, netko prođe bez ikakve reakcije. No onda kada mislimo da serum s retinolom više ne djeluje, upravo to znači da se koža naviknula, da je otporna na vanjske agresore i da je u harmoniji s njim.

Moramo biti realni – iako od proizvoda očekujemo potpuno preobrazbu i najbolju kožu ikad, oni to mogu učiniti samo do određene razine, nakon čega njihova uloga postaje održavanje postojećeg, dobrog stanja. Koža voli dosljednost i rutinu, a učestala promjena proizvoda samo bi je mogla zbuniti. U moru dostupnih proizvoda najlakše je posegnuti za novim, ali imajte na umu da je retinolu, peptidima i serumima koji ciljano djeluju na poboljšanje vidljivih znakova starenja potrebno devet mjeseci kontinuirane uporabe kako bi postigli cilj. Trenutan osjećaj savršenog djelovanja možda neće imati wow efekt nakon mjesec dana uporabe, ali njegovo djelovanje se nastavlja.

Korištenje sastojaka koji se poništavaju

Neki sastojci jednostavno ne funkcioniraju zajedno te se poništavaju međusobno. Na primjer, benzoil peroksid će oksidirati vitamin C i stoga se ova dva sastojka ne smiju koristiti zajedno. Vitamin C i retinoide bolje je koristiti odvojeno (ujutro i navečer) jer mogu postati izuzetno iritantni kada se koriste zajedno. Retinol, osim s vitaminom C, nije poželjno kombinirati s benzoil peroksidom i AHA / BHA kiselinama. Niacinamid se sjajno slaže sa svim proizvodima osim s vitaminom C, jer u tom slučaju koža neće imati nikakvih benefita od iti jednog, inače moćnog, sastojka.

Način na kojeg čuvate svoje proizvode utječe na njihovu učinkovitost

Određeni sastojci s vremenom mogu postati manje učinkoviti zbog destabilizacije do koje dolazi konstantnim otvaranjem i zatvaranjem ambalaže. Iako ih većina nas čuva u kupaonskom ormariću, bilo bi poželjno držati ih podalje od toplog i vlažnog okruženja. Toplina utječe i na to da se sastojci proizvoda mogu razdvojiti ili razgraditi pa bi bilo idealno pohraniti ih na hladnijem i suhom mjestu i zatvoriti odmah nakon uporabe kako bi što manje bili u kontaktu sa zrakom. Izbjegavajte odlaganje proizvoda na sunčanom mjestu jer će toplina ubrzati proces starenja formule. Ovo se posebno odnosi na retinol i vitamin C koji su nestabilni.

Kako možete produljiti pozitivan utjecaj?

  • Uvijek uklonite šminku i temeljito očistite kožu prije nanošenja bilo kojeg njegujućeg preparata kako biste postigli najbolje rezultate.
  • Dobra eksfolijacija jednom do dva puta tjedno olakšat će prodor aktivnih sastojaka u vašu kožu jer ćete s površine skinuti sloj mrtvih stanica koje usporavaju djelovanje vašeg omiljenog proizvoda. Eksfolijacija je i najlakši put do sjajne kože!
  • Kako biste spriječili foto starenje kože te zaštitili kožu od slobodnih radikala, tijekom cijele godine koristite zaštitni faktor na licu. SPF je jedan od najboljih saveznika protiv preuranjenog starenja kože.

Nisu svi aktivni sastojci potrebni u sklopu jutarnje i večernje rutine. Retinol i kiseline koristite navečer, vitamin C ujutro. Također, ne morate ni svaki dan koristiti baš sve korake rutine. Na taj ćete način imati djelovanje svih aktivnih sastojaka, bez njihova poništavanja ili oštećenja kožne barijere.

Koža mijenja s godinama, hormonima i godišnjim dobima te s vremena na vrijeme nije loše razmisliti o promjeni proizvoda, pogotovo onda ako imamo osjećaj da nam više uopće ne pomaže. Ne koristimo iste hidratantne kreme i zimi i ljeti, a i često smo željni isprobavanja novih proizvoda. Bitno je samo imati mjeru, ne mijenjati kreme, serume i jake aktivne sastojke pre često te dozvoliti koži da zasja u pravom svjetlu.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj, predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici. 

Fotografije: @covey, @summerfridays, @cgrabowska

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0