Evo koje sastojke možete koristiti ako ste osjetljivi na retinol!

Malo koji sastojak prate toliki hvalospjevi kao retinol – obožavan od strane dermatologa, beauty industrije i korisnika, retinol je klinički dokazan saveznik u usporavanju procesa starenja kože i pojave bora. No, što ako ste osjetljivi na retinol te želite slično djelovanje, koje biste sastojke u svojoj kozmetici tada trebali koristiti?

Retinol u visokim koncentracijama može uzrokovati ljuštenje, iritaciju i pojačanu osjetljivost kože lica što ga čini sastojkom s kojim se mora postupati s posebnom pažnjom. Ako se ti simptomi pojavljuju čak i pri uporabi retinola u najmanjoj koncentraciji, alternative retinolu mogu, barem donekle, biti od pomoći.

Tko ne bi trebao koristiti retinol?

Retinol se u proizvodima može pronaći u širokom spektru postotaka. Oni najsnažniji dobivaju se na recept i upravo mogu biti uzrok iritacije kože. Sukladno s jačinom vidljiva je i brzina djelovanja. Najsnažniji retinoli pokazuju rezultate primjene u prosjeku nakon šest tjedana, dok malo slabijima treba osam tjedana i više. Što je postotak retinola slabiji, slabije je i djelovanje, pa i brzina djelovanja.

Kožu na retinol treba naviknuti te ga postepeno uvoditi u beauty rutinu. Retinol se najprije u rutinu uključuje dva puta tjedno, s proizvodom koji ima postotak retinola 0.3 te se postepeno povećava učestalost uporabe, a nakon toga i zastupljenost retinola u formuli. Imate li problem s retinolom i vaša koža jednostavno ne reagira dobro, prestanite s uporabom. Retinol također ne bi smjele koristiti ni trudnice ni dojilje, pa je u ovom osjetljivom razdoblju potrebno koristiti prirodnu alternativu.

Djeluju li zaista alternative retinolu?

Reći da je sastojak “prirodna alternativa retinolu” postalo je prilično popularno obilježje proizvoda u industriji ljepote. To znači da kada beauty brend svoj proizvod ističe kao alternativu retinolu, tvrde da njihov proizvod postiže slične rezultate protiv starenja kao što ih ima Retin-A (retinol), a zapravo koriste tretinoin ili retinoičnu kiselinu.

Retinol je zaslužio svoju dobru reputaciju upravo zato što provjereno djeluje. Sve alternative retinolu nemaju toliko jak učinak. Alternative retinolu svakako će biti od pomoći samo će njihovo djelovanje biti usporenije i s malo manje uspjeha.

Koje sastojke koristiti?

 

Bakuchiol

Ako više volite koristiti prirodne alternative na biljnoj bazi, bakuchiol koji se nalazi u sjemenkama indijske biljke babchi, pruža neke od benefita retinola. Bakuchiol pomaže smanjiti razgradnju kolagena i smanjiti sintezu melanina, ključnog krivca za tamne mrlje i neravnomjeran ton kože. Djelotvoran je i kod smanjenja sitnih bora te staračkih pjega.

The Inkey List Bakuchiol 

Ulje šipka

Ulje šipka slovi za čudotvorno, a posebno se često koristi pri suzbijanju pojave strija. Riječ je o laganom ulju koje nije masno kao ostala te nema basnoslovnu cijenu. Iako ne sadrži retinol, sadrži male koncentracije trans-retinoične kiseline. Problem je jedino što se ne zna točna koncentracija trans-retinoične kiseline kako bi moglo točno utvrditi je li ulje šipka učinkovito protiv starenja.

 

Pai Rosehip Bioregenerate 

Granaktivni retinoid

Granaktivni retinoidi često su zastupljeni u beauty proizvodima. Granaktivni retinoid malo je drugačija mješavina kemijskih estera koja je formulirana da pruži blagodati retinola, iako na kožu djeluje znatno nježnije. Ako imate vrlo osjetljivu kožu, sklonu ekcemima ili rozaceji ili, pak, u potpunosti ne tolerirate retinol, onda je ovo proizvod za vas.

The Ordinary Granactive Retinoid 2% in Squalane

Retinil palmitat

 

Proizvod o kojem se u posljednje vrijeme puno priča i koji je dobio odličan feedback i od strane beauty influencerica i od zvijezda s holivudske A-liste je Texture Reform glasovite kozmetičarke slavnih, Shani Darden. Serum je namijenjen onima koji žele antiage benefite retinola, ali bez primjene samog retinola na koži. Formuliran je s pet posto retinil palmitata, blagim retinoidom i sedam posto mliječne kiseline te pojačava proizvodnju kolagena i promet stanica kako bi se ublažio izgled bora, pigmentacijskih mrlja, ožiljaka od akni te neujednačena tekstura tena.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici. 

Fotografije: Shani Darden, Cult Beauty, @topshelfbeaute, @ritualofme

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0