Što je vitamin C i kako odabrati pravi serum?

Vitamin C jedan je od najpopularnijih sastojaka seruma i krema za lice koji obećava izgled sjajne i zdrave kože. Odlično funkcionira u sklopu svakodnevne beauty rutine, a ovaj snažni antioksidans je saveznik posvijetljenog tena i zavidno sjajne kože. Koji su sve benefiti vitamina C, kako ga koristiti te kako može pomoći u transformaciji kože, otkrijte u nastavku.

Što je vitamin C i kako djeluje?

Vitamin C jedan je od najsnažnijih topičkih antioksidansa kojega možemo jednostavno i lako primijeniti na koži. Odličan je za posvjetljivanje sive, umorne kože lica, a njegovo je djelovanje ključno za postizanje blistave kože.

Vitamin C kožu štiti od zagađenog zraka i slobodnih radikala, jer je jedna od njegovih glavnih funkcija zaštita kože i njezine barijere. Slobodni radikali su u svojoj osnovi nestabilne molekule koje oštećuju stanice, čime dolazi do stvaranja bora, a uklanjanjem radikala s površine vitamin C čisti kožu, smanjuje vidljive znakove starenja i održava je zdravom.

Njegova uloga u sintezi kolagena je zamjetna – vitamin C potiče proizvodnju kolagena, zahvaljujući čemu se usporava stvaranje bora, a koža je elastična i zategnuta. Zahvaljujući tome što blokira sintezu pigmenta, vitamin C u mogućnosti je posvijetliti i već postojeće pigmentacijske mrlje na licu, nastale štetnim sunčevim djelovanjem, čime postaje nezaobilazan sastojak u borbi protiv starenja kože.

Vitamin C vrlo je reaktivan i lako gubi svoja antioksidativna svojstva kada je izložen toplini, svjetlosti, zraku i drugim kemikalijama. Kako biste spriječili njegovu oksidaciju i smanjeni učinak, proizvode s ovim sastojkom obavezno čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.

Koju koncentraciju vitamina C odabrati?

Ako se ne snalazite u tome koji proizvod s kolikom koncentracijom vitamina C odabrati – niste jedini! Odlučiti se za pravu koncentraciju za vaš tip kože ključno je za činjenicu koliko će serum biti učinkovit na vašoj koži. Dermatolozi se slažu da je dobro započeti s nižom koncentracijom vitamina C, u zastupljenosti od 10 posto, te je polako povećavajte na 15 ili 20 posto, ovisno o tome kako vaša koža reagira i tolerira vitamin C. Masnu ili normalna koža najviše će profitirati od L-askorbinske kiseline, dok će suha i osjetljiva koža više koristi imati od magnezijevog askorbil fosfata, vitamina C topivog u vodi, koji manje iritira kožu.

Kako koristiti vitamin C?

Apsorpcija vitamina C uvelike ovisi o razini pH vrijednosti proizvoda kojeg koristite. Kako biste postigli optimalnu apsorpciju, ako imate normalnu kožu, potražite proizvod s niskom pH vrijednosti koja iznosi oko 3.5. Imate li pak osjetljivu kožu, trebali biste koristiti formulu s pH vrijednosti od 5 do 6 – prirodni pH kože je 5,5 pa će ti proizvodi izazvati najmanje iritacija na licu.

Vitamin C trebao bi se koristiti kao prvi proizvod na čistoj koži. Nakon nanošenja, idealno bi bilo pričekati nekoliko minuta da se upije, nakon čega slijedi hidratantna krema. Za razliku od retinola, koji se smije koristiti ljeti, ali s pojačanom dozom opreza i nanošenjem zaštitnog faktora, vitamin C kožu ne čini osjetljivom na sunčeve zrake. Štoviše, vitamin C blago pojačava prirodnu otpornost kože. Naravno, SPF uvijek treba koristiti, pa tako i nakon vitamina C.

Vitamin C najbolje djeluje u kombinaciji s vitaminom E, ferulnom kiselinom, vitaminom B i hijaluronskom kiselinom. Vitamin C i E te ferulna kiselina su antioksidanti i međusobno pospješuju svoje djelovanje, a ferulna kiselina stabilizira oba vitamina i pojačava njihovo djelovanje.

MagMe Pick najboljih seruma s vitaminom C 

 

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici. 

Fotografije: @alliesofskin, cult beauty, @emperiance

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0