Što su pigmentacijske mrlje i kako ih se riješiti?

Pigmentacijske mrlje nešto su s čime se većina susreće u određenoj fazi života. Bilo da je riječ o starenju kože, mrljama uzrokovanim izlaganju suncem ili hormonalnom disbalansu – jedno je sigurno – želimo ih se riješiti čim prije!

Pigmentacija se odnosi na boju kože. Neravnomjerna pigmentacija nastaje kada se vaši melanociti, stanice koje su odgovorne za boju kože, loše ponašaju te stvore previše melanina što dovodi do neravnomjerne boje kože. Pigmentacija može biti rezultat utjecaja okoliša, genetskih ili unutarnjih čimbenika koji uključuju izloženost UV zračenju, hormone, genetiku i traumu kože kao što su akne.

Najčešće se pigmentacijske mrlje pojavljuju na licu, vratu, dekolteu i rukama, odnosno dijelovima tijela najviše izloženim suncem. Pigmentacijske mrlje bezopasne su diskoloracije kože ali narušavaju estetiku. Dobra vijest je da rješenja ima, a kako biste ih se uspješno i brzo riješili, postoje proizvodi i tretmani koji uz redovitu uporabu pomažu u borbi protiv ovih neželjenih pojava.

Kako spriječiti pojavu pigmentacijskih mrlja?

Iako se ne mogu spriječiti svi uzroci hiperpigmentacije, postoje neki koraci koje možete poduzeti da biste uspjeli spriječiti određene slučajeve hiperpigmentacije:

  • Izbjegavajte izravnu sunčevu svjetlost.
  • Nosite šešir. Ljeti držite lice i vlasište u sjeni uz pomoć šešira sa širokim obodom.
  • Nanesite SPF. Odaberite zaštitu od sunca koja je najmanje SPF 30 i koristite je svakodnevno, čak i u hladnijim mjesecima, kako biste zaštitili kožu od štetnih UV zraka.

Na koje sastojke je potrebno obratiti pažnju?

Niacinamid, također poznat kao vitamin B3, moćni je sastojak za njegu kože koji klinički dokazano smanjuje pojavu hiperpigmentacija i ujednačava ton kože. Retinol ili vitamin A, odličan saveznik u borbi protiv starenja kože, može biti koristan u smanjenju pojave tamnih pigmentacijskih mrlja ubrzavanjem prirodnog prometa stanica kože.

Hidrokinon se već više od pedeset godina koristi kao sastojak koji vodi uspješnu borbu protiv pigmentacijskih mrlja. S obzirom na to da je riječ o snažnom sastojku, pripazite prilikom primjene da ga nanosite isključivo na pigmentacijsku mrlju kako ne bi posvijetlio okolnu kožu. Mandelična kiselina je alfa hidroksi kiselina (AHA) koja se dobiva iz gorkih badema, ali je nježnija od drugih AHA kiselina, poput glikolne kiseline i mliječne kiseline. AHA kiseline djeluju ljušteći slojeve odumrle kože prekidajući veze između stanica kako bi otkrili svjetliju i čišću kožu, kao i pomažu u čišćenju pora i stvaranju ujednačenijeg tona.

Vitamin C je antioksidans koji pomaže u bržem nestajanju tragova pigmentacijskih mrlja, ujednačava tonus kože i nježno je posvjetljuje. Azelaična kiselina je prirodna dikarboksilna kiselina koja se dobiva iz raži, pšenice i ječma. Poznato je da azelaična kiselina inhibira enzim tirozinazu, potreban za proizvodnju melanina, a posebno će pomoći onima s pigmentacijskim mrljama koje nastaju kao reakcija na akne.

Ne dirajte pigmentacijske mrlje – ne mogu magično biti otklonjene s lica, ali će proizvodi učiniti svoje. Imajte na umu da ćete prve rezultate primijetiti tek nakon dva mjeseca redovitog korištenja proizvoda tako da se oboružajte strpljenjem.

Tretmani koji djeluju na pigmentacijske mrlje

 

Mikrodermoabrazija je tretman u kojem se vrši eksfolijacija kože bez korištenja kemijskih preparata. Gornji, površinski sloj koće tretira se dijamantnom prašinom kako bi se smanjili znakovi starenja kože a boja tena bila ujednačena.

Kemijski piling je postupak u kojem se na kožu nanosi kemijska otopina za uklanjanje gornjih slojeva. Nova koža je glađa i ujednačenija, a ovisno o jačini intenziteta pilinga potrebno je prilagoditi broj tretmana. Agresivniji kemijski piling brže će djelovati ali zahtijevat će i dulji oporavak.

IPL tretman je vrsta frakcijskog laserskog tretmana. IPL terapijom potiče se stvaranje kolagena unutar dermisa. Osim problema s pigmentacijskim mrljama, IPL će pomoći i kod paučinastih vena, pri smanjivanju bora i kod proširenih pora.

Proizvodi koji djeluju na pigmentacijske mrlje

U nastavku smo izdvojili proizvode koji će najefikasnije djelovati na smanjivanje pojave pigmentacijskih mrlja.

Alies of Skin

Dr Denis Gross

Murad

Ren

Alpha-H

Skinceuticals

Sunday Riley

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici. 

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0