Jačanje imuniteta prirodnim sastojcima

Dolaskom hladnijih dana često nam pada imunitet zbog čega se naše tijelo teže bori s virusima. Kako bismo ga ojačali te izbjegli prehlade i viroze, nije potrebno kupiti sve moguće vrste lijekova, već se naoružati prirodnim sastojcima koji neće samo prikriti simptome bolesti, već ojačati organizam dugoročno.

Đumbir, klinčić, cimet i citrusi često se koriste u prehrani kao začin ili kao dodatak prehrani. Sadrže supstance koje utječu na poboljšanje probave, a tjelesne stanice potiču na proizvodnju energije. Ovakav utjecaj na organizam iznimno je koristan i prilikom prakticiranja dijete kako bi se metabolizam lakše priviknuo na promjene i kako ne bi došlo do jo-jo efekta čime bi se brzo vratila izgubljena težina.

MagMe donosi nekoliko savjeta kako i kojim namirnicama ojačati imunitet.

Đumbir

Uzgaja se preko 5000 godina u Aziji, a najviše ga se koristi u Indijskoj kuhinji. Na tržnici ili u dućanu đumbir se može kupiti svjež, sušen, u komadu ili narezan na šnite, upotrebljava se prvenstveno u svježem obliku, a i kao samljeveni prah sušenog korijena. Pozitivno djeluje na cirkulaciju i probavu, te podiže tjelesnu temperaturu.

Pozitivno djelovanje đumbira na organizam manifestira se u nekoliko oblika: djeluje analgetički, sedativno, diuretički, antimikrobno i antiupalno, te slovi kao najbolje sredstvo protiv mučnina. Iz tog razloga preporuča se unijeti đumbir u prehranu na dnevnoj bazi, pogotovo zimi.

3_hangover_cure_villagemoon

Đumbir se može izribati i skuhati kao čaj sa dodatkom meda i limuna,  dok se kod liječenja upala preporuča terapija đumbirom natopljenih obloga.

Cimet (i med)
Iako cimet najčešće koristimo za kuhanje i pečenje, a posebno je popularan sastojak u pripravljanju kuhanog vina, često ne razmišljamo o korištenju cimeta u medicinske svrhe. Najčešće se preporuča uzimanje cimeta s medom jer u kombinaciji daju posebnu mješavinu ljekovitih svojstava.
tea-with-honey-and-cinnamon
Kombinaciju cimeta i meda preporuča se uzimati na prazan želudac, u omjeru pola žličice meda i četvrtina žličice cimeta, a ovisno o tome u koju svrhu se koristi smjesa, preporuča se i prokuhavanje vode s dvije žličice meda i jednom žličicom cimeta, te konzumacija nastalog napitka kroz cijeli dan.
Svakodnevno korištenje meda i cimeta jača imunološki sustav i štiti tijelo od bakterija i virusa. Med sadrži različite vitamine i veliku količinu željeza. Konstantna upotreba meda i cimeta jača bijela krvna zrnca koja se potom uspješnije bore protiv bakterija i virusa.
Cimet i med u kombinaciji osim za jačanje imuniteta korisni su za za prevenciju srčanih bolesti, smanjenje razine kolesterola, probavne smetnje, problematičnu kožu i mršavljenje.
Klinčići
Klinčiće smo uglavnom imali prilike upoznati kroz zimske napitke poput punča, čaja ili kuhanog vina, ali i u medenjacima, svijećama ili parfemima. Ovaj mali pupoljak stabla karanfilovca sadrži eugenol koji djeluje protuupalno, te minerale kalcij, željezo, magnezij, cink, fosfor i bakar.
clove-oil-2-600x453
Konzumacija klinčića pomaže kod niza bolesti- uništava loše bakterije i parazite, krvne ugruške i pomaže kod liječenja raka dojke. Posjeduje antiseptička i analgetska svojstva, te pomaže brzo povratiti snagu nakon prehlade ili gripe
Klinčići se kao dodatak prehrani mogu koristiti u svim oblicima, cijeli, mljeven ili koncentriran kao ulje.
Osim prirodnih sastojaka kojima ćemo ojačati imunitet, potrebno je pripaziti i da se dobro naspavamo, pijemo puno vode i izbjegavamo velike količine stresa. Nema ništa ljepše od razvijanja posebnih rituala rezerviranih za hladne dane, a naš savjet je uz konzumaciju zdravih namirnica obavezno korištenje mirisnih svijeća, umirujuće glazbe, tople dekice i pozitivnih misli!