Znate li što je fitometabolička dijeta i kako funkcionira?

Hranu ne možemo doživljavati samo kroz računanje kalorija, čak ni kad govorimo o mršavljenju. Hrana je poruka – ona je informacija našim stanicama, našem DNK-u. Obrok bi trebao obilovati zdravim, raznovrsnim i raznobojnim namirnicama koje će nahraniti naše stanice, omogućiti nam sitost, a neće prouzročiti dodatno nakupljanje kilograma.

Prije svega, potrebno je osvijestiti da je jedino zdravo mršavljenje ono u kojem isključivo gubimo neželjenu mast, zadržavamo ili povećavamo mišićnu masu i povećavamo hidrataciju organizma. A s obzirom da je to najčešće i najteže, da bismo to postigli, pronašli smo način kojim ćemo potaknuti detoksikaciju, uspostaviti hormonsku ravnotežu i na kraju, ubrzati metabolizam. Radi se o fitometaboličkoj dijeti, u kojoj nije samo bitno koliko kalorija konzumiramo, već i kakve kalorije konzumiramo. Radi se o dijeti koju je osmislio doktor Vlaho Šapro, voditelj centra za mršavljenje Sapro Slimming Clinic.

Crijevne bakterije kao uzrok nakupljanja kalorija

U fitometaboličkoj dijeti, u procesu zdravog mršavljenja posebna pozornost posvećuje se zdravim crijevima i crijevnom mikrobiomu. Naime, mnoge osobe ne mogu smršavjeti usprkos radikalnim dijetama i vježbanju. Jedan od razloga leži u crijevima.

Crijevna mikrobiota sadrži firmikute (debljajuće crijevne bakterije) i bakteroide (bakterije zadužene za mršavljenje). Osobe koje imaju višak firmikuta u crijevima, apsorbiraju dodatne šećere koje ove bakterije stvaraju, uz kalorije koje se ionako nalaze u hrani. Taj „skriveni“ izvor energije može biti odgovoran za do 15% dnevnog unosa kalorija. Bakteroidi, s druge strane, izlučuju višak šećera iz tijela putem stolice.

U zdravoj crijevnoj flori ove dvije skupine bakterija su u međusobno uravnoteženom omjeru 2:1, dok kod osoba s prekomjernom tjelesnom težinom, udio firmikuta može biti višestruko veći – čak 2000:1. Upravo se zato osobe s poremećenom crijevnom florom više i brže debljaju te teže gube kilograme, od onih osoba čija je crijevna flora u ravnoteži.

Uloga dobrih bakterija pri mršavljenju

Crijevnu floru nužno je hraniti korisnim bakterijama, ali i hranjivim tvarima i vlaknima, što postaje sve teže s užurbanim načinom života te smanjenom konzumacijom voća, povrća i cjelovitih žitarica. U tom slučaju od pomoći može biti sinbiotik OMNi-BiOTiC® metabolic, dodatak prehrani koji sadrži 7 ljudskih bakterijskih sojeva s minimalno 3 milijarde bakterija u 1 vrećici, uz aktivacijsku matricu, koji dovode crijevnu floru u ravnotežu.

Uz unos dobrih bakterija, preporučuje se bakterije nahraniti omiljenom hranom u vidu dodatka prehrani OMNi-LOGiC® Jabučni pektin, koji pomaže rast i djelovanje bakterija odgovornih za mršavljenje – bakteroida. Ako bakteroidi imaju dovoljno dostupnog jabučnog pektina, razmnožavaju se i trajno nastanjuju crijeva te ne dopuštaju prevlast firmikutima, odnosno „debljajućim bakterijama“.

Tijekom procesa mršavljenja, uvijek je dobro obratiti pažnju i na otkiseljavanje organizma, koje upravo zbog jednolične prehrane može biti prepreka gubitku kilograma. META-CARE® Basic 3 sadrži vrijedne minerale kalij, kalcij i magnezij, koji potiču rad probavnih enzima, uravnotežuju elektrolite, opuštaju mišiće, uz dodatak ekstrakata mediteranskih biljaka – origana, ružmarina, timijana, kadulje i komorača.

Osim obuhvaćanja mnogobrojnih procesa u našem organizmu na fizičkoj razini, zdravo mršavljenje najčešće uključuje i promjenu postojećih uvjerenja o prehrani te uspostavljanje novog odnosa s hranom, a često i sa samim sobom. Ovo rezultira time da osoba, osim što dobije novu figuru, upozna i jednog novog „poboljšanog“ sebe, kojem se zdravlje i kvaliteta života mijenjaju na bolje, što je i sam cilj procesa zdravog mršavljenja.

Fotografije: Pinterest, PR

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0