Znate li da bore na čelu možete i izbrisati? Donosimo sve o tome…

Bore na čelu su među omraženijim borama na licu. Ako ćemo najiskrenije, većina ne voli niti jednu svoju boru, no ipak postoje one koje pokazuju karakter, opisuju tko ste i kako prolazite kroz život, poput “bora smijalica”. Bore na čelu nisu nimalo čudna pojava jer, vrlo jednostavno, nastaju mimikom lica – “mrštimo se” kad nam smetaju zrake sunca, ako ne vidimo dobro ili, smo, pak u nevjerici, a sve to ostavlja trag na čelu. Rezultat su bore, koje se s godinama mogu i produbiti. No, odlična je vijest i da se mogu ublažiti, odnosno u potpunosti nestati s lica. Nema razloga da prihvatite bore na čelu, kad ih uz pomoć savjeta u nastavku možete eliminirati!

Bore na čelu se mogu izbrisati i ne, za to vam nisu potrebni operativni zahvati na koje niste sigurni želite li ići (iako su i oni ponekad odlično rješenje koje ne treba zanemariti). Postoje načini da se ove bore umanje, a u nekim slučajevima u potpunosti i izbrišu, no kao i mnoge vijesti koje zvuče predobro, i ova ima jedno “ali”, odnosno u ovom slučaju “ako”. Sve je moguće ako vaše bore nisu duboko urezane u kožu. To znači da čim primijetite pojavu prvih bora, morate se uhvatiti u koštac s njihovim rješavanjem ako ih trajno želite izbrisati sa svog čela. Stoga proaktivnost po ovom pitanju treba biti prioritet, te i ako vam se sada ne čini da se ovim područjem morate pozabaviti, vjerojatno je upravo sada vrijeme da ih počnete tretirati. Dublje bore ćete moći kasnije riješiti instrumentima kao što je botoks.

Što možemo učiniti kod kuće?

Vaš najveći saveznik u borbi protiv bora (i to ne samo ovih na čelu) je retinol, o kojem smo pisali više puta. To je takoreći sveti gral ako nam je cilj učiniti da koža bude mladolikija, no on zahtijeva neko vrijeme korištenja prije prvih rezultata. Uz pomoć proizvoda koji sadrže retinol potrebno je minimalno tri mjeseca da uočite razliku, stoga budite strpljivi. Ako ga odlučite koristiti, retinol može učiniti kožu osjetljivom pa je važno hidratizirati kožu te koristiti SPF. A trudnice ili dojilje retinol trebaju izbjegavati.

Drugi popularni sastojak u borbi s borama je hijaluronska kiselina. Ona veže vodu i pomaže hidratizirati kožu. Stoga možete potražiti proizvode u kojima je ova kiselina glavni sastojak i vaša borba može početi.

Kada pričamo o prirodnim sastojcima, ulje šipka je prirodna alternativa proizvodima s retinolom jer je bogato vitaminom A, najčišćim oblikom retinola, a uz njega sadrži i druge antioksidanse koji pomažu u ovoj borbi.

Gua sha masaža, o kojoj smo vam već pisali, dobar je način da upotpunite cijelu svoju rutinu kojom tretirate područja s borama, međutim bitno je napomenuti da ona sama neće izazvati efekt brisanja bora te je bitno ovaj tretman gledati kao pomoćni alat koji može pospješiti da gore spomenuti proizvodi učine svoje.

Postoje i dermatološki zahvati koji vam mogu pomoći u ovoj borbi protiv bora na čelu. Kemijski piling dubinski pilingira gornje slojeve kože, a rezultat je manje naboran izgled, ostavljajući pritom i mladenačkiju teksturu.

Trenutačne mjere

Botoks te druge injekcije na bazi neurotoksina odlično djeluju za rješavanje bora na čelu, te se ne mora niti spominjati njihova učinkovitost ako ste borama odlučili stati na kraj, a želite trenutno rješenje. Upravo je brzina glavni plus ovog tretmana, no ako ste spremni uložiti nešto više vremena, svakako bismo dali prednost gore navedenim načinima. Trajanje rezultata tretmana je obično 3 do 4 mjeseca, no ako imate bore koje nisu duboke, botoks ih čak može i u potpunosti izbrisati.

A što raditi kao prevenciju?

Naravno, postoje i koraci koje možete uključiti u svoju rutinu, a koji spriječavaju nastajanje bora uopće (ili barem usporavaju njihov nastanak). Prvo i osnovno na što se svaka priča svodi je produciranje kolagena jer ga naša koža treba da bi izgledala mladolikije (i isto tako kada pričamo o prevenciji – spriječavanje njegova gubitka).

Izbjegavanje izlaganja suncu je glavni način, jer sunčeva svjetlost razgrađuje kolagen i time čini kožu tanjom. I tu poruku treba shvatiti ozbiljno ako se ozbiljno želite i boriti s borama. Također, gubitak kolagena spriječava i nanošenje vitamina C, koji uz to štiti kožu od vanjskih zagađenja, i djeluje na njezinu regeneraciju.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Pinterest, Unsplash

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0